Geschiedenis


Activiteitenkalender
Foto Album
Nieuws
Donderdag groep
Vrijdaggroep
JUM Cafe
De Organisatie
Links
Contact


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Geschiedenis << Terug naar vorige pagina
De geschiedenis van JUM (Jeugd Uit Merselo)

Geschiedenis JUM

 

JUM is ontstaan uit een groepje jongeren die vanuit de KPJ(Katholieke Plattelands Jongeren) bijeenkomsten wilde organiseren voor de jeugd uit Merselo.

Ze wilden een soos opzetten voor de jeugd van Merselo. We schrijven nu het jaar 1974.

Op vrijdagen werdt er van alles georganiseerd voor de jeugd van twaalf tot en met vijftien. Op zaterdag genoot iedereen van vijftien jaar en ouder van muziek en een pilsje. Om tot een goede taakverdeling te komen wordt er een leider(sters)raad gevormd. De eerste voorzitter van JUM is Theo Berents. In januari 1976 is JUM tot een stichting omgedoopt.

 

JUM is in het begin gevestigd in het Boerenbond gebouw aan de Haag in Merselo. Het gebouw wordt met nog drie andere verenigingen gedeeld, de blaaskapel, de natuurvrienden en de ouderenvereniging.

Na vier jaar in het Boerenbond gebouw gezeten te hebben, komt het Jeugdhuis midden in het centrum van Merselo leeg te liggen. Dit is een ideale locatie voor de JUM, een grote ruimte voor zich zelf die naar eigen smaak ingericht wordt.

 

In 1994 wordt de soos grondig opgeknapt. Er wordt onder andere een compleet nieuwe bar geplaatst, en er komen nieuwe muurschilderingen. Eén oude originele muurschildering blijft echter bewaard, de adelaar boven de nooddeur. De schildering is een herinnering aan de maker: het helaas jong overleden oud-bestuurslid Henk van Meijel.

 

In Oktober 2001 wordt een geheel nieuw gezamenlijk onderkomen gebouwd, “d’n Hoek”.

JUM krijgt hier een grote eigen ruimte in, met meerdere faciliteiten. Het JUM bestuur, leiding en bezoekers hebben hun eigen invloed kunnen uitoefenen op de inrichting en aanzicht van het nieuwe gebouw.

Het is dan ook een gebouw waar de komende generaties Merselose jongeren volop van kunnen genieten, en er hun eigen “JUM Ruimte” van kunnen maken!

 

Activiteiten

 

Het officiële doel van  JUM luidt “De belangen behartigen en de bevordering van sociaal-culturele vorming en vrijetijdsbesteding van jongeren in de woonkern Merselo.”

De meest voorkomende activiteiten van JUM in de beginjaren zijn onder andere sport en spel, oriëntatietochten, informatie en discussie, disco en handenarbeid.

Verder is het vastelaovend een jaarlijks terugkerend feest voor alle JUM bezoekers. Ieder jaar wordt er een jeugdprins(es) uit de groep jongeren gekozen die vrijdags naar de JUM komt.

JUM zorgt er dan voor dat het “Baggehuus” helemaal tot feestzaal wordt omgetoverd.

 

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing