Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Naschrift << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago naschrift

Naschrift

 

Met het bereiken van onze doelen in deze pelgrimstocht, is voor ons een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Elke dag weer hebben we intens genoten van de veranderlijke landschappen, de natuur, de prachtige huizen en gebouwen, maar ook van de vele leuke contacten met mensen.

Vaak hebben we elkaar de vraag gesteld: “Vind je het nog leuk?”. Dit was meestal tijdens een erg steile klim, bij extreme hitte of gedurende een regendag. Altijd was er dan een opgewekt antwoord: “Ja, ik vind het nog steeds leuk”.

Wat erg bepalend is geweest, voor het ontspannen verloop van deze tocht is, dat er geen aankomstdatum gepland werd, waardoor er geen tijdsdruk voor ons was. De te lopen route werd van dag tot dag bepaald.

We zagen veel blessures ontstaan, door te lange afstanden, een te snel tempo, maar ook soms door moeilijk begaanbare paden. Fien was voor ons beiden bepalend, wat tempo en afstand betreft. In het verleden heeft zij soms last van een knieblessure gehad. Het is waarschijnlijk aan haar te danken, dat voor ons blessures nagenoeg achterwege gebleven zijn. We hebben geen blaar gehad.

Deze vier en een halve maand durende tocht heeft heel wat energie van ons gevergd. We zijn beiden circa 10 kg in lichaamsgewicht afgenomen, maar voelen ons hierbij erg fit. Fien’s geverfde haren (voorheen) hebben een ware metamorfose ondergaan en de natuurlijke kleur (grijs), is door het felle zonlicht te voorschijn gekomen.

Onze aangeschafte uitrusting was toereikend en ons tentje werd ons huisje. De schoenen brachten ons daar waar we wilden zijn. Fien’s schoenen werden vier maal van nieuwe hakken voor zien, maar zijn nog redelijk goed. Mijn schoenen hebben éénmaal nieuwe hakken gekregen, maar de zolen zijn behoorlijk erg afgesleten. Zij hebben hun beste tijd gehad en krijgen nu een ereplekje.

De omschakeling van tentje (camping) naar refugio/albergue (pelgrimsverblijf) was erg ingrijpend. Je leverde er veel privacy in en vaak was er een koude douche, maar de vele leuke contacten met de mensen voelde aan als een warme douche.

Enkele hoogtepunten tijdens deze tocht waren voor ons:

-          Bastogne met het bezoek van onze vrienden Piet en Tonny Lensen.

-          Fien’s verjaardag (10 juni) met het bezoek van Esther en Joost en de vele ontvangen felicitatiekaarten, sms-jes en telefoontjes.

-          Verblijf in Lourdes.

-          Het bereiken van St.Jean Pied de Port (Zuid Frankrijk), het begin van de camino (Spaans gedeelte) + Pyreneëen oversteek.

-          Cruz de Ferro, waar we onze uit Nederland meegenomen steentjes en de daarbij behorende wensen hebben achter gelaten.

-          Kapelletje San Marcos bij Monte Gozo. Voor ons één van de emotioneelste momenten van de reis.

-          Aankomst in Santiago op het plein voor de kathedraal.

-          Muxia met het Sanctuarium a Nosa Señora da Barca en de nulpunt-paal, vuurtoren, de laatste stempel in onze pelgrimspas, Atlantische oceaan met zonsondergang en opkomst.

-          Thuiskomst met het weerzien van de kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden en veel bekenden, waaronder de jeu de boules club. Ook de ontvangst met de fotograaf van de kabelkrant en Peel en Maas was erg leuk en een grote verrassing.

 

Het schrijven van de dagverslagen in tweevoud, was een tijdrovende bezigheid, maar de grote belangstelling van de mensen om ons op internet te volgen, maakte dat allemaal weer goed.

Heel veel dank aan Esther, Joost en Michel Thomassen, voor de vele uren die zij hier aan besteed hebben. Het zouden ‘korte dagverslagen’ worden, maar het is wat uit de hand gelopen.

Het spijt ons, maar willen we onze belevenissen en gevoelens op papier vastleggen, dan is het vaak een langer verhaal geworden, dat jullie niet ingekort op internet hebben weer gegeven.

Wij waren het wandelen nog lang niet moe en hadden nog wel door kunnen gaan naar Fatima in Portugal, maar daar willen wij Esther, Joost en Michel niet meer mee belasten. Het is toch al prachtig wat zij voor ons gedaan hebben.

Een grote wens van ons is in vervulling gegaan, met het ondernemen van deze reis. Wij zijn de H.Jacobus en Christoffel en onze Engelbewaarders dan ook dankbaar dat het ons gelukt is en dat wij het samen hebben mogen beleven.

Heel veel dank voor de grandioze ontvangst bij onze thuiskomst. Het is ook hartverwarmend de vele leuke berichtjes en felicitaties, die we tijdens en na onze thuiskomst mochten ontvangen.

 

Meer informatie over tochten naar Santiago kunt u vinden op de site http://camino-de-santiago.startpagina.nl/

 

 

 

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing