Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 16 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 16

14 Augustus 2008  Dag 106  Villalcázar de Sirga – Galzadilla de la Cueza  23 km  Totaal 2426 km

 

Vannacht hebben we met z’n beiden geslapen op het zaaltje. De Belg, Duitse en Griek hadden besloten om de Camino ook eens ’s nachts te lopen en dat was dus deze nacht. Omstreeks 22:00 uur liepen zij aan. Dus toch maar de wekker gezet, omdat er nu geen vroege wandelaars zijn, die ons zouden kunnen wekken.

Omstreeks 8:00 uur verlieten we ons mooie verblijf en ging het richting Carrión de los Condes. We hebben vandaag grotendeels het Camino pad gevolgd om eens te kijken hoe dat gaat. Het pad bezaaid met flinke kiezelstenen, loopt toch wat moeilijker dan de asfaltweg en onze wandelkarren dansen over de dikke kiezelstenen, achter ons aan.

Na inkopen te hebben gedaan in Carrión de los Condes, ging de Camino over een zeer oude pelgrimsweg. De lange wat verhoogde kiezelweg, met links en rechts er van tarwe velden en af en toe een zonnebloem veld, had wel een lengte van 12km. Er langs waren over een klein stukje, enkele boompjes geplant, waarbij ook nog de verkeerde wegzijde gekozen was, dit in verband met de schaduw die zij hadden moeten geven. We troffen nog het Deens vrouwtje, welke we voor het eerst zagen, tijdens ons verblijf in Castrojeriz. We hebben samen met haar onze middagpauze gehouden. Kort daarna werden we aangesproken door een Française die aan een langs gelegen picknicktafel zat. Zij had een kruiwagen bij zich met bagage, maar ook nog eens een rugzak. Haar interesse voor onze wandelkarren was groot. Nadat ze een stel kaarten te voorschijn gehaald had, vroeg ze ons er één uit te nemen. Met deze kaart en onze geboortedatum kon ze de naam van onze ‘engelbewaarder’ bepalen. Met een briefje erbij in het Engels en Duits, wat zoveel als de gebruiksaanwijzing was, voor het aanroepen van onze ‘engelbewaarder’ en waarbij zij de naam van onze ‘schutsengel’ had opgeschreven. Bij vertrek vroeg ze € 1,- p.p. Fien reageerde daar behoorlijk fel op en ik maakte haar duidelijk dat we in principe bezwaar hebben om tegen betaling gebruik te maken van zulk een dienst. Ze zei dat dit voor haar noodzakelijk was, om te kunnen voorzien in levensonderhoud. Ik heb haar de twee euro gegeven, maar Fien was er best kwaad over. Ze heeft het briefje met de naam van haar ‘engelbewaarder’ en gebruiksaanwijziging op een Camino paaltje onder wat kiezelstenen achter gelaten. Zij vindt, dat haar engelbewaarder, die ze altijd al heeft gehad, haar tot nu toe nog altijd van dienst is geweest.

In de refugio ‘Camino Réal’  te Calzadilla de la Cueza, troffen we het Belgisch, Duits, Grieks trio van de nachtwandeling. Zij waren om 5:30 uur vanmorgen hier aangekomen. Het eerste stuk hadden ze als leuk ervaren, maar nadat de bewolking de maan had verduisterd, was het minder leuk.

Ik zit nu dit verslag, aan de rand van het zwembad te schrijven, met het zicht op meiden in bikini. Het leven van een pelgrim is toch behoorlijk zwaar!

 

15 Augustus 2008  Dag 107  Galzadilla de la Cueza  - Satragún  22 km  Totaal 2449 km

 

Gisteravond, in de vlakbij gelegen bar/restaurant gebruik gemaakt van het pelgrimsmenu (€ 9,- p.p.). Er was wel enige keuze. Wij kozen voor een salade vooraf, kotelet met frietjes en ijs na. Daarbij kregen we een mandje met daarin stukjes stokbrood en een fles water en een fles rode wijn. Fien heeft er één glas van genomen en ik heb de fles leeggemaakt.

Na terug komst in de slaapzaal, nog een tijdje gesproken met een Poolse jongen, die uitstekend Engels sprak. Hij sliep in het bed naast ons. Volgens Fien heb ik mij vannacht schuldig gemaakt aan een snurkpartij. Ze heeft mij verscheidene malen, moeten aanporren, om dit te laten stoppen. Het zal wel door de wijn komen.

Vanmorgen ook gebruik gemaakt van het ontbijt (€ 3,- p.p.). Dit was karig vergeleken bij een eerder genoten ontbijt, elders.

Het was zonnig, maar met toch een koude wind, toen we in Galzadilla aanliepen. Net buiten het plaatsje, zagen we ondergrondse woningen tegen een heuvel liggen. Ik denk dat de meeste niet meer bewoond zijn. Ook huizen van leem hebben we verscheidene gezien.

Op onze route van vandaag zijn we enkele malen de Rio Cueza overgestoken. Dit riviertje stond ongeveer droog vanwege de aanhoudende droogte hier.

We hebben vandaag wel 15km over de rustige N120 gelopen. Je zag en hoorde wel het drukke verkeer, op soms korte afstand, over de A231 razen. We hebbende volgende dorpjes aangedaan: Ledigos, Terradillos de los Templarios en San Nicolás del Real Camino. Toen we hier de kerk gingen bezichtigen, begon hier juist een H.Mis. Wij hebben deze dienst bijgewoond en tijdens deze viering is er een moment dat iedereen de naaste buren kust of de hand schudt. Zelfs de pastoor kwam iedereen persoonlijk de hand schudden. Nadat we onze route hadden hervat, passeerden we gauw genoeg de provincie grens van Leon.

De Camino liep vandaag veelal vlak langs onze route. Buiten de geoogste tarwevelden vandaag, ook wat meer bomen en bossen. Ook weer enkele grote boerderijen gezien, waarvan ook met vee. Nergens zie je vee buiten lopen. Het wordt hier zomer en winter op stal gehouden. Grote hopen met hooirollen en rollen met gras in plastic, liggen erbij opgeslagen.

In Satragún, wilden we de kapper opzoeken, maar deze was vandaag gesloten in verband met een kerkelijke feestdag van de H.Maria. Dit was jaren geleden, bij ons in Nederland, ook nog het geval. Vandaar de H.Mis in San Nicolas.

We zijn Satragún gaan bezichtigen met onder andere de ruïnes met toren en boog van het benedictijner klooster ‘Arco de San Benito’. We troffen er nog de Poolse jongen, die onderdak had bij de Benedictijner zusters. We hebben onderdak in albergue Viatoris, wat tegenover een arena ligt en waar we onze wandelkarren weer naast ons bed hebben staan.

16 Augustus 2008  Dag 108  Satragún -  Reliegos  32 km  Totaal 2481 km

 

We lagen al op tijd in bed (ca. 21:30 uur), maar door de erg luidruchtige Spanjaarden, die buiten op het terras zaten, was het moeilijk in slaap te komen. Bovendien was er een poos lang het geknal van vuurwerk te horen.

Vanmorgen wilden we in de keuken onze koffie zetten en ons brood eten, maar de keuken was nog gesloten, dus dit maar buiten onder het afdak gedaan. Toen we aanliepen, begon het te regenen, dus de regenhoes over de wagens en de poncho aan.

We verlieten Satragún via de oude brug over de Rio Cea. Deze brug rust op de funderingen van een eerdere Romeinse brug. Het eerste stuk liep onze route weer over de N120 welke zich op korte afstand van de A231 bevindt. Via Bercianos del Camino en net voor El Burgo Ranero gingen we onder de A231 door. Op enige afstand liep de weg parallel met een spoorlijn. Het zijn lange rechte wegen. Ik kan me best voorstellen, dat velen het hier moeilijk kunnen hebben, vooral als het heet is.  De jong geplante platanen, bieden nog weinig schaduw. Op de regen na, in de eerste uren, hadden we goed wandelweer. Ik denk dat de temperatuur iets boven de 20 graden celsius lag en er was ook nog wat wind bij. Hier in deze streek zie je veel adobe huizen en bouwvallen. De huizen gebouwd van in de zon gedroogde lemen stenen en aangesmeerd met een leem-stromengsel, vragen jaarlijks veel onderhoud.

Het was vandaag een redelijk vlak parcours, met voornamelijk akkerbouw. Ik denk niet dat het de beste grond was, want er lagen grote percelen braak. Het koren was af, maar de enkele maisvelden die er te zien waren, stonden er niet zo geweldig bij. Weer veel van die grote sproei-installaties met verscheidene bogen. Ook nog een klein vliegveld gepasseerd met grasbegroeide (dor) start- en landingsbanen.

Langs de Villamarco ging het naar Reliegos, waar we verscheidene in de heuvel gebouwde woningen aantroffen. Enkele waren zelfs nog bewoond.

We verblijven vannacht in de municipal albergue van Reliegos (56 bedden en € 4,- p.p.).

We hebben alweer verschillende bekende gezichten gezien, waaronder de Poolse, Griekse en Belgische jongens en het Duitse meisje.

17 Augustus 2008  Dag 109  Reliegos – León  36 km  Totaal 2517 km

 

Vanmorgen met een bewolkte hemel aangelopen, maar na enkele uurtjes, konden de broekspijpen er weer af en het t-shirt werd omgewisseld voor een hemdje.

De Camino liep tot Mansilla de las Mulas, naast de door ons te gaane weg. Het historische vestigingstadje wordt omringd door een hoge stadsmuur (11e eeuw) met versterkte torens en enkele poorten. Vandaar ging het via Villacelama, Villanueva de las Manzanas naar Vega de Infanzones. In dit gebied weer veel betonnen goten voor bevloeiing van de velden. Er stond veel mais. Net voor de Vega de Infanzones ging het richting León, met vlak langs de weg een water en daarnaast een spoorwegdijk. Over een smalle brug ging het over de Rio Esla. Fien liep er midden over, maar goed dat er weinig verkeer was. In deze omgeving veel populier bossen.

In de vandaag gepasseerde dorpjes was veelal een hoge vierkante toren te zien, die boven vlak was en uitgevoerd in baksteen. Misschien dat het een soort uitkijk/brandtorens zijn? Verder ging het naar Torperos del Bernesga, Vilecha en Trobajo de Cerecedo naar León.

Het was 25 graden Celsius, toen we daar door de straten liepen. De Tourist Info opgezocht, die vlak bij de kathedraal ligt en hier om een plattegrond gevraagd, met daarop aangetekend het adres van de overnachtingplaats voor de komende twee nachten. Dit is in een albergue van de benedictinessen. Er is een vrije donatie, maar voor een tweede nacht wordt € 6,- p.p. gevraagd. Er was enige onenigheid of we onze wandelkarren bij ons bed mochten plaatsen. We hebben ze er recht op tegen aan gebonden. Een zuster kwam met enkele hospitalero kijken en gaf goedkeuring.

We troffen er weer bekende gezichten, zoals de Poolse jongen, de Deense vrouw en een Koreaanse jongen die last heeft van zijn been en een paar rustdagen probeert te nemen.

18 Augustus 2008  Dag 110  León    Rustdag  Totaal 2517 km

 

Gisteravond nog naar de kapel geweest van de Benedictinessen voor de pelgrimszegen. Vanmorgen was er een gratis ontbijt, waarbij men een vrijwillige bijdrage kon geven in een offerblok. We zagen de Koreaanse jongen nog. Hij had problemen met zijn been en ging voor hulp naar het ziekenhuis. We hebben hier een rustdag genomen om de hakken van Fien’s schoenen te laten bijwerken (4e maal), om de kapper op te zoeken (2e maal) en om León te bezichtigen. Bovendien hebben we vanuit hier ook weer wat dagverslagen verstuurd.

Om 8:50 uur stonden we al voor de schoenmaker zijn deur. Om 18:30 uur zijn ze klaar. Bij de kapster moeten we een afspraak maken en zijn we om 16:00 uur aan de beurt. Dus was er nog wat tijd om León te bezichtigen.

León (150.000 inwoners) is de voormalige koningsstad van Castilië en tegenwoordig de hoofdstad van de provincie. Hier bevond zich rond het jaar 68, het Romeinse Legio Septina, een flinke legioenplaats. León staat ook het ‘Casa de Botines’ een opvallende schepping uit 1894 van de architect Antonio Gaudi, uitgevoerd in licht graniet. De kathedraal is één van de belangrijkste kerken, die in de Noord Franse gotische stijl zijn opgetrokken. In 1254 werd met de bouw begonnen, maar pas in de 16e eeuw voltooid en later, nadat een gedeelte was ingestort, gedeeltelijk verbouwd. De indrukwekkende gevel met twee torens heeft een voorhal met drie prachtige gebeeldhouwde portalen. Op het hoofdportaal zijn Nuestra Señora la Blanca (onze lieve vrouw in het wit) en het laatste oordeel afgebeeld. De kerk heeft veel bontgekleurde gebrandschilderde ramen uit de middeleeuwen.

Om 16:00 uur waren we bij de kapster. In gebarentaal moesten we duidelijk maken hoe we de haren geknipt wilde hebben. Met behulp van een jong meisje, ik denk dat het haar dochter was, kwam alles toch goed. De kapster rekende € 24,- voor twee personen. In Frankrijk betaalden wij het dubbele. Bij ons vertrek wenste de kapster ons nog een “Buen Camino”. Hoewel het nog geen 18:30 was, toch even bij de schoenmaker aangegaan. De schoenen waren klaar en de kosten waren € 8,-. De schoenmaker heeft er flinke zolen onder gezet, die moeten vast en zeker Santiago en Fisterra kunnen halen. Als Fien het zelf maar haalt? We waren even de een pharmacy binnen gestapt, waar zij op de weegschaal ging staan en zij heeft nu het gewicht terug van voor ons huwelijk!

19 Augustus 2008  Dag 111  León – Hospital de Orbigo   41 km  Totaal 2558 km

 

We hebben gisteren de plattegrond bekeken, hoe we León het beste kunnen verlaten om met onze route verder te gaan. Om 7:10 uur verlieten we de albergue van de Benedictinessen.

Bij het klooster van San Marcos gingen we over de oude pelgrimsbrug, die ons over de Rio Bernesga bracht. Na enige bebouwing ging het richting Santovenia de la Valdoneina, Antimio, Chozas de abajo en Mozóndiga. Het hoog gelegen gebied, bestond voornamelijk uit dorre grasvlaktes (pijpenstro) wat struikjes en groepjes bomen. Hier en daar lag een klein stukje akkerland tussen, maar buiten de weinige struikjes en bomen, was het een droog en dor landschap.

We zagen er een herder met een paar honden, die een kudde koeien begeleidde. Bij de dorpjes waren ook weer verscheidene ondergrondse woningen zichtbaar. Ik betwijfel of ze nog als woning gebruikt worden of dat ze voor opslag dienen?

Op de kerktorens van de dorpen zien we vaak ooievaarsnesten. De St.Jacobsroute (fiets) die deze dorpen aan doet, wordt in deze tijd van het jaar, zeer weinig door fietsers gebruikt. De meeste volgen de Camino.

Na Villar de Mazarife, waren er de betonnen irrigatiekanaaltjes en was er dan ook meer akkerbouw. Veel mais, aardappelen, suikerbieten en bonen. Het was een lange rechte weg, die overging in een zandweg met grote kiezelstenen. De bramen beginnen te rijpen en smaken hier goed. Ook hebben we nog een pruimenboom, die langs de weg stond, getest op smaak van de pruimen.

Net voor Hospital de Orbigo ging het over de beroemde brug over de Rio Orbigo. Deze van oorsprong Romeinse brug is uniek vanwege zijn lengte met 18 stenen bogen en onregelmatige vormen. Midden op de brug staat een gedenkteken aan een ridder Don Suero, die voor zijn geliefde, andere ridders die wilden passeren, uitdaagde tot een duel. Als dank voor de overwinningen, schonk hij zijn halsketen aan de kathedraal van Santiago, waar deze het borstbeeld van de apostel siert. Het toernooi wordt in de middeleeuwse kledij nagespeeld rond de 25e juli (H.Jacobus).

Voor de komende nacht hebben we weer onderdak in de albergue van Hospital de Orbigo. Kosten € 4,- p.p..

20 Augustus 2008  Dag 112  Hospital de Orbigo – Murias de Rechivaldo  27 km  Totaal 2586 km

 

Vanmorgen pas om 7:10 uur opgestaan. Op het zaaltje, waar wij de nacht hebben doorgebracht, waren schijnbaar allemaal langslapers. We liepen om 8:45 uur aan bij een blauwe hemel, maar het koelt hier ’s nachts behoorlijk af. We zagen ergens 18 graden celsius aan gegeven staan.

We kruisten al snel de N120 en de autoweg (tolweg) en deden Veguellina de Orbigo aan, een redelijk grote plaats. Vandaar ging het naar Posadilla de la Vega en Nistal. Rechts van ons, lag een spoorlijn met weinig trein verkeer. Wat verder weg zag je een heuvelrug begroeid met bomen, maar ook met zichtbare zandverschuivingen. De aarde was er roodkleurig. Tussen het spoor en de heuvels, maar ook links van ons, veel akkerbouw, maar ook hier en daar populier bossen. Ook hier weer het open betonnen buizenstelsel en de kanaaltjes voor de bevloeiing van akkers. Veel mais-, bieten-, zonnebloem-, aardappel- en graanvelden. In de buurt van Nistal waren er verscheidene hop velden.

We kwamen rond 13:30 uur in Astorga aan. Astorga vormt van oudsher een knooppunt van wegen en routes, waaronder handelswegen van vóór de jaartelling, toen de stad nog Asturica heette. Gedurende de Romeinse tijd werd ze Augustus genoemd. Er zijn nog verscheidene visuele kenmerken aan de Romeinse tijd, zoals de indrukwekkende stadsmuur, de poort naast de kathedraal en ook zijn er opgravingen te bezichtigen van een overgebleven mozaïek van een Romeins gebouw. Ook de fundamenten van een Romeins Forum zijn nog zichtbaar. In Astorga bevindt zich ook een museum met veel voorwerpen uit kerken langs de Camino, met name Jacobs beelden en pelgrimsmedailles. Het is gehuisvest in het voormalige bisschoppelijk paleis een schepping van de befaamde architect Antoni Gaudi. De bouw vanuit het uit granietblokken bestaande gebouw, werd in 1889 begonnen en pas in 1913 werd echter de bovenverdieping voltooid. Naast het paleis, staat de kathedraal Sta.Maria, een bouwwerk in verschillende stijlen opgetrokken. Het west front is uitgevoerd in barokstijl en vertoond bijzonder druk beeldhouwwerk. Er is ook een getralied venster met er boven de Latijnse tekst (vertaald): ‘Gedenkt mijn toestand, gisteren ik, vandaag gij’. Naar verluid lieten vrouwen zich hier vroeger inmetselen. Ze leefden van wat voorbijgangers hen te eten aanreikten. Voor ons een onbegrijpelijke vorm van onthechting. We wilden, het in de kathedraal gevestigde museum bezoeken. Maar het was net voor 14:00 uur en vanaf die tijd ging het museum voor enkele uren dicht. Een stempel in ons credential was nog wel mogelijk. Astorga is de kleine hoofdstad van de Maragateria-streek, die reeds in de 13e eeuw bij León gevoegd werd. We werden hier aangesproken door een Spaanse familie, die veel belangstelling voor onze wandelkarren toonden. Toen zij hoorden dat we vanuit Nederland vertrokken waren, wilden ze met ons op de foto.

Vanuit Astorga ging het naar Murias de Rechivaldo waar we overnachten in een prachtige albergue ‘Las Aguedas’. Het heeft een mooie binnenplaats. Kosten € 7,- p.p.. Het diner is ook € 7,- p.p..

 

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing