Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 13 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 13

24 juli 2008  Dag 85  Zubiri  - Arre Eusa   21 km  Totaal 2022 km

 

Mijn eerste indruk, na een nacht in zulk een grote refugio is niet zo geweldig positief. Ik sliep in een bovenbed, boven een Braziliaanse vrouw en in het bed vlak naast mij, lag ook een Braziliaan. Het bleek dat hij de grootste snurker van het zaaltje was. Ik heb verschillende pogingen gedaan om hem stil te krijgen, door mij wild om te keren in bed, maar tevergeefs het gezaag ging onverwoed door. Als hij in werkelijkheid aan het zagen was geweest, dan had hij een groot gebied van het Amazone oerwoud gekapt. Fien lag ook op een bovenbed. Naast haar lag in het andere bovenbed een Duits meisje. Onze ene kar stond rechtop aan het bed vastgebonden en de andere rechtop aan een kast, ergens langs de muur.

Ik kon niet zien hoe vroeg de eerste pelgrims opstonden, maar de Brazilianen behoorden daar ook bij. Fien en ik zijn om 6:15 uur opgestaan. Na onze verzorging hebben we koffie gezet en ontbeten. Toen we vertrokken, waren de meeste wandelaars weg, behalve de scouts, die hebben we niet gezien. Het 84 jarig Italiaanse vrouwtje heeft in dezelfde refugio geslapen en was ook ruim voor ons weg. Gisteravond had het nog even licht geregend, maar vanmorgen was er weer een heldere blauwe lucht. Het was ook niet zo koud als gistermorgen.

Van Zubiri ging het alweer over de N135. Dit is al vanaf dat we de Spaanse grens gepasseerd zijn. Het ging naar Larrasoaña, Zabaldica en Huarte. Het ging stroomafwaarts, vlak langs de rio Arga. In het heldere en ondiep snelstromende water van het riviertje, zag je de vissen zwemmen. Hier in Spanje zie je in deze streek veel dennenbossen. Het is behoorlijk rotsachtig, bossen, struiken en grasgebied.

Het was vandaag niet zulk een zware route, omdat het over het algemeen daalden, hoewel er toch nog enkel klimmetjes in zaten. De N135 begint drukker te worden, nu we Pamplona naderen. In Huarte hebben we onze dagelijkse inkopen gedaan en pauze gehouden. Vandaar ging het fout, toen we de weg naar de camping zochten. Na wat omwegen, zijn we er toch aangekomen op de camping Ezcaba te Arre Eusa. Tot onze blijde verrassing werden we verwelkomd door Maggy en Henk, het echtpaar waar we in St.Jean Pied de Port de kamer mee deelden.

Na het opzetten van de tent, is het voor Fien wasdag. Het is inmiddels hard gaan waaien, zodat de was snel kan opdrogen. De temperatuur is wel gezakt naar 23 °C.

25 juli 2008  Dag 86  Arre Eusa  -  Pamplona   10 km  Totaal 2032 km

 

Vandaag is het 25 juli, de naamdag van de H.Jacobus. Ik heb vernomen dat het in Spanje een feestdag is. Het is misschien daarom, dat de drukte op de camping gisteravond is toegenomen. Met Maggy en Henk uit Leiden hebben we gisteravond nog wat gedronken, op het terras van het restaurant. Het was erg gezellig.

Vanmorgen toen we om 7:45 uur opstonden, was onze tent grotendeels droog. We hebben toch gewacht tot ze helemaal droog was, aangezien de komende tijd mogelijk alleen gebruik gemaakt kan worden van refugio’s. Maggy en Henk kwamen nog afscheid nemen. Ons plekje werd al ingenomen door een Zweed, nog voordat wij vertrokken waren. Hij reisde met de trein en hij zei dat hij Nederland ook ging bezoeken.

We hadden vernomen dat er vanaf de camping een pad liep langs de rio Alzama naar Pamplona. Hierbij kon een groot deel van het industriegebied worden vermeden. Het was wel een goede keuze, om het meanderende riviertje te volgen. Er langs lagen verscheidene picknickplaatsen en er was veel groen van gras, bomen en struiken. Veel wandelaars, fietsers en joggers, maakte gebruik van het pad. Bij puente Trinidad de Arre probeerden wij het pad langs het riviertje te vervolgen, maar verscheidene mensen attendeerden ons erop dat de ‘Camino’ over de brug ging en vervolgens aan de andere kant van de rivier verder ging. Na ca. een vijftal keren te zijn aangesproken, dat de ‘Camino’ aan de overkant lag, hebben we het toch maar opgegeven en zijn we de ‘Camino’ gaan volgen. Deze was duidelijk aangegeven met gele pijlen en gele schelpen op een blauwe achtergrond. We kwamen na een tijdje toch weer op het pad lang het riviertje uit (rio de Arre). Op een picknickplaats hebben we onze middagpauze gehouden. We troffen er een Hongaarse jongen, die met ons mee at.

Nadat we puente de la Magdalena gepasseerd waren ging het omhoog via een kiezelpad. Via Puerta de Francia kwamen we Pamplona binnen, waar we de refugio ‘Jezu a Maria’ hebben opgezocht.

Het is een prachtige nieuwe refugio van 1 jaar oud met 120 bedden. Je hebt er veel privacy vergeleken met de voorgaande refugio, waar men 5 douches naast elkaar had zonder afscheiding. De dames- en heren douches waren wel gescheiden. De vrouw die aan de receptie zit spreekt Nederlands. Zij heeft een jaar in Nederland gewoond.

We hebben de kathedraal Santa Maria bezocht. We moesten wel een entree kaartje kopen, maar er was wel tevens een museum te bezichtigen. Voor pelgrims was er een speciaal tarief. We kregen het voor de helft van de prijs. De kathedraal had verscheidene zij-altaren met prachtige achterwanden. Midden in de kerk bevindt zich het koninggraf van Navarra met de gebeeldhouwde figuren van een koning en koningin.

Naderhand hebben we in een kleine levensmiddelen zaak wat eten gekocht. Op een bank bij het Plaza del Castillo hebben we dit deels opgegeten.

Om 19:15 uur was er in de kathedraal een pelgrimszegen (er werd geen entreegeld gevraagd). Er was een kleine groep pelgrims aanwezig. Als men een euro in het offerblok stopt, gaan er een paar lampjes branden in kaarsvorm. Na verloop van tijd, gaan ze door middel van een timer uit.

26 juli 2008  Dag 87  Pamplona  - Puente la Reina   38 km  Totaal 2070 km

 

Gisteravond om 22:00 uur ging het licht uit, maar de Spanjaarden bleven luidruchtig door gaan met hun conversatie. Ik had weer de pech, dat in het bed naast me, een snurker lag. Gelukkig ging dit niet de gehele nacht door.

Om 6:30 uur ging het licht aan en na onze verzorging, hebben we in de keuken van de refugio, koffie gezet en ons brood gegeten.

De lucht was grijs, toen we de refugio verlieten. Door het volgen van de Camino-markeringen, was het voor ons gemakkelijk om Pamplona in de goed richting te verlaten. In de verte zagen we op een bergrug, de Sierra del Perdón, een rij gigantische windmolens. In Cizur Menor ligt nog een kerk, die behoorde bij een pelgrimshospital van de Maltezer Orde. Vandaar ging het naar Zizur Major en Paternain. Hier probeerde een behulpzame Spanjaard ons duidelijk te maken, dat we een andere weg moesten nemen, om de Camino naar Puenta la Reina te volgen. Deze weg is veel korter (21km) dan de fietsroute die wij volgen (38km). Hij kon het niet begrijpen, dat wij onze voorgenomen weg willen vervolgen. Na hem toch te hebben bedankt, liep hij hoofdschuddend weg.

In de valei, links en rechts van de weg, zag je veel graan-, maar ook enkele bloeiende zonnebloemvelden. Links van ons, zagen we lang de hoge heuvelrug met windmolens en voor ons en rechts van ons, zagen op afstand een rotsachtig gebergte. Tegen de hellingen lagen veel druivenveldjes. We dachten onze route wat in te korten, door over Zabalza te gaan. Dit moesten we toch bekopen met een flinke klim, die ons daar te wachten stond. Daar stond weer tegenover, dat we ons te goed deden aan een langs de weg staan de pruimenboom (Mirrabelles). In deze omgeving staan ook veel kersenbomen, maar de kersentijd is helaas voorbij. Met het afsnijden van de route, inclusief flinke klim, hebben we uiteindelijk 2km gewonnen.

Na Belascóain kwamen we weer op de route, die langs de rio Arga leidde. Het ging door een groot bosgebied met voornamelijk dennenbomen. We zagen er een paar reusachtige roofvogels hun rondjes zweven. Eén ervan verdween in een holte in de rotswand. Ik denk dat het arenden waren(?). Het ging verder naar Artazu en vervolgens naar Puenta la Reina. Hier zijn we over de 900 jarige stenen boogbrug gegaan, die ons over de rio Arga leidde. In het plaatsje zelf, zaten de mensen buiten aan tafel op straat, bezig met eten en drinken. Velen waren ook in het wit gekleed met een rode band, sjerp en halsdoek om. We hebben er ook een kleine arena gezien. Daar hebben we Albergue de Peregrinos Padres Reparadores opgezocht. Kosten € 5,- p.p., net als gisteren in Pamplona.

27 juli 2008  Dag 88  Puente la Reina  -  Estelle   22 km  Totaal 2092 km

 

Het was een rumoerige nacht! Nu niet door snurkers, maar het luide geschreeuw van feestende Spanjaarden. Vanmorgen toen we Puenta la Reina verlieten, zaten er nog steeds feestende mensen. Een veegmachine was de straten aan het schoonmaken, waar veel kapotte plastic bekers, glas en ander afval rondslingerde. Op weg naar Maneru, was er een alcoholcontrole, uitgevoerd door een vijftal politieagenten. Wij konden zonder problemen passeren.

Onze route liep vlak langs de A12, de autoweg van Pamplona naar Logroño. Vandaag weer veel graanvelden, waarvan het overgrote deel al geoogst is, maar ook zien we druivenvelden. We zijn wel drie Bodega Coöperativa gepasseerd. Gisteren al, zagen we veldjes met een bepaalt soort bomen. Vandaag kwamen we er vlak langs en zagen we dat het olijven zijn. Weer zagen we enkele dood gereden slangen op de weg liggen, waarvan er één met ca. 1 meter lengte.

In Cirauqui, zijn we even van de route gegaan om St.Catalina (13e eeuwse kerk) en een Romeinse boogbrug, die aan een oud Romeinse weg ligt, te bezoeken. In de buurt van de Romeinse brug werden we aangesproken door een jong Engels stel, die op de fiets waren.

We hoorden een ezel balken en toen we naar hem/haar keken, zagen wij dat de ezel naar ons keek. Ik weet natuurlijk niet, welke gedachten de ezel daar bij had, maar ik zou me kunnen voorstellen: ‘mensen voor een kar, bestaat zoiets ook ?!?’

Net voor Villatuerta gingen we over de autoweg heen. Op afstand en soms ook vlak langs onze route, liep het pad van de Camino-gangers. In Estella aangekomen, zagen we dat de thermometers 35 en 36°C aangaven. Gisteren was het ook een warme dag, maar vandaag is het toch nog iets warmer.

We hebben in Estella, Albergue Anlas als slaapplaats voor de komende nacht (30 bedden).

Na ons gedoucht te hebben, hebben we Estella bekeken. In de smalle straten was het redelijk koel. Momenteel, vinden er middeleeuwse markten en met de daarbij behorende taferelen plaats. Het was er gezellig druk. 

28 juli 2008  Dag 89  Estelle  -  Los Arcos    22 km  Totaal 2115 km

 

We hebben een rustige nacht gehad, in deze kleine Albergue. We troffen hier nog een wandelaar uit St.Oedenrode aan, die enkel dagen geleden in St.Jean Pied de Port in de dezelfde refugio had overnacht als wij. Hij heeft hier een extra dag rust genomen in verband met een tekenbeet, welke hij had opgelopen. Hij heeft bij de dokter een injectie gekregen en hoopt nu zijn enkel minder gezwollen is, de Camino weer voort te kunnen zetten.

We waren vanmorgen als één van de laatste weg, dit vanwege de wandelverslagen van 7 dagen, welke we hier op het postkantoor (Coreos) willen achterlaten voor verzending.

Het was vanmorgen wel bewolkt, maar omstreeks 8:00 uur was het al 22°C.

We kwamen langs Monasterio de Irache. Er ligt een oude Benedictijner abdij, Sta. Maria la Real de Irache, die al in 1050 onderdak bood aan pelgrims. Er vlakbij ligt een groot wijnhuis ‘Bodega de Irache’. Hier heeft de pelgrim de keuze om water of wijn te tappen. Fien heeft het water geproefd en jullie mogen raden van welke kraan ik getapt heb? We zijn nog enkele grote bodegas gepasseerd, zoals dat van Villamayor de Monjardin. Er zijn ook veel druivenvelden in deze streek, maar ook graanvelden. Je ziet hier ook veldjes met olijfbomen. De pas bewerkte grond is rood van kleur. Op de hellingen en hogere heuvels is enkel wat gras en boom- en struikgewas.

We liepen vandaag weer veel parallel aan de A12. Dan links en dan weer rechts. In de buurt van Villamayor de Monjardin, zie je boven op de berg de ruïnes van de uit de Romeinse tijd stammende burcht van San Esteban.

De zon kwam er na de middag weer door en de temperatuur was zeker boven de 30°C. Spanje ziet er wat minder groen uit vergeleken met Frankrijk, maar het is hier over het algemeen wat rotsachtiger en misschien warmer. In Los Arcos hebben we in een Albergue municipal ons onderdak. Deze refugio wordt beheerd door Vlaamse vrijwilligers van het Belgische St.Jacobs genootschap. In Los Arcos hebben we de Santa Maria kerk bezocht. Het is een erg bonte kerk schilderingen uit de 13e eeuw en goud gekleurde barok altaarwanden. Er is ook een zittend Madonnabeeld met het kindje Jezus uit de 13e eeuw. Bovenop de kerk, heeft een ooievaar z’n nest.

Er zijn ook nog een man en een vrouw uit Helden bij de refugio, zij zijn met de fiets. 

29 juli 2008  Dag 90  Los Arcos  -  Logroño   30 km  Totaal 2145 km

 

Vanmorgen nog afscheid genomen van het stel uit Helden. Zij kwamen ons al gauw genoeg voorbij fietsen. In Sansol bij de kerk, zagen wij een vastgebonden bepakte ezel. De begeleider was bij de kerk van het prachtige uitzicht aan het genieten. Iets verder in Torres del Rio ligt een 12e eeuwse achthoekige kapel Santo Sepulcro. De koepel ervan is van bijzondere architectuur met Moorse invloeden. In Viana hebben we de Santa Maria kerk bezichtigd. Het heeft net als de kerk in Los Arcos, barokke altaar en zij-altaren.

Ons plan was om in de Albergue municipal Munoz te overnachten, maar aangezien we onze wandelkarren in een onafgesloten fietsruimte moesten achterlaten, hebben we daar vanaf gezien.

Over de drukke N111 ging het verder naar Logroño. Op onze route van vandaag zagen we weer veel druivenvelden, graanvelden, olijfboomgaarden, maar ook heuvels met gras en struikgewas en bossen. Nog verschillende maaidorsers bezig gezien, maar het koren is grotendeels eraf.

Op afstand zagen we een grote kudde schapen op het stoppelland. Een herder met enkele honden hielden er zicht op. Nog verder weg, zagen we boven op de heuvels weer een groot windmolenpark. De paadjes van de Camino waren vaak in zicht. Dan links en dan weer rechts van ons. Voor de fietsers en ook voor ons, zijn het soms lange rechte wegen met druk verkeer. In Frankrijk was dat over het algemeen heel anders, er waren daar mooie rustige wegen slingerend door het groene landschap. We hadden vandaag grotendeels een uitstrekt vergezicht, omdat de route door een groot dal ging, met op afstand heuvels. Het was niet allemaal dal, enkele malen hebben we toch een flinke klim gehad, wat met de schijnende zon (temperatuur ca. 32°C) toch wat zweet heeft gekost.

We overnachten vandaag in  Logroño de hoofdstad van de Rioja (120.000 inwoners) en die bekend staat om haar wijn, in Albergue met hospitali van Asociacion Riojana de Amigos del Camino de Santiago. (Albergue la Rioja, 88 bedden). Het inschrijven duurde best lang. We moesten naar de derde etage met onze wandelkar. De andere wandelkar hebben we onderen gelaten, onder toezicht van een zittende pelgrim (stenen beeld).

’s Avonds werd er nog een foto gemaakt van alle pelgrims en werden de aanwezige nationaliteiten opgenoemd, waaronder; Spaanse, Italiaanse, Franse, Duitse, Poolse, Tsjechische, Deense, Zweedse, Oostenrijkse, Zwitserse, Engelse, Amerikaanse, Australische, Koreaanse, maar ze vergaten de Nederlandse.

30 juli 2008  Dag 91  Logroño   rustdag  Totaal 2145 km

 

We hadden gisteren al besloten om hier in Logroño een rust dag te nemen, omdat we gisteren al het één en ander hadden bekeken, maar toch nog lang niet uitgekeken waren.  Aan de hospitali gevraagd of het mogelijk was om een tweede nacht te mogen blijven. Ja, dit was mogelijk.

Wij zijn vanmorgen wat langer in bed blijven liggen, maar om 8:00 uur moesten we de refugio verlaten hebben, om ons omstreeks 13:00 uur weer aan te melden.

We hebben de stad bezichtigd, waaronder verscheidene kerken met onder andere die van Santiago (Sint Jacobus). Logroño heeft prachtige straten met daar tussen platanen, die voor veel schaduw zorgen en met daaronder veel zitbanken.

Toen we omstreeks 12:30 uur weer terug bij de refugio aankwamen, waren de eerste pelgrims al gearriveerd. De rij van rugzakken, van de wachtende pelgrims, werd zienderogen langer.

De hospitalary die het woord deed, sprak alleen Spaans en was voor ons dus niet te volgen. Toen we bij het opnieuw inschrijven probeerden duidelijk te maken, dat we bed 51 en 52 in gebruik hebben, werd ons meegedeeld, dat we nieuwe bednummers kregen. We hadden onze spullen en een wagen bij onze bedden achtergelaten en tot onze verbazing, hadden ze onze losse spullen op een hoop liggen en het bagagewagentje naar beneden gebracht. Het zaaltje waar we nu onze bedden hebben, heeft zulke smalle gangentjes tussen de bedden door, dat het onmogelijk is om ons wagentje bij het bed te krijgen. We zijn wel erg ontdaan door de gang van zaken, hoewel je voor € 3,- p.p. inclusief koude douche, niet mag zeuren. Misschien is het toch goed dat we een rustdag genomen hebben, want Fien haar linkervoet vertoont een zwelling, die ze nu met een nat kompres probeert te koelen. Maar hopen dat het snel verbeterd en ze de komende dagen tijdens het wandelen er geen last van heeft.

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing