Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 11 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 11

10 juli 2008  Dag 71 Eslourenties  - Lanne  28 km  Totaal 1763 km

 

Toen we gisteren vermoeid op de camping aan kwamen, mede veroorzaakt door de hitte en het lange traject, was het ook nog balen vanwege het ongemaaide gras. Het sanitairgebouw was nog tamelijk nieuw en zag er goed verzorgd uit.

We hebben er gisteravond en vanochtend niemand aangetroffen bij de receptie om onze staanplaats te kunnen betalen. Dus nogmaals een gratis camping.

Vanaf de camping hebben we een andere weg gevonden om onze route weer op te pakken. Dat waren nu 4km extra, gisteren waren dat er 5km. Al vrij snel moesten we een langgerekt meer oversteken (Lac de Gabas) via een dijk met een brug. Na Luguet werd kort na elkaar de N117 en de A64 gekruist.

Vanwege de winkelsluiting, direct na de middag meestal van 12:30-16:00 uur en het zeer beperkte aantal winkels, waren we genoodzaakt om voor 12:30 uur in Ossun te zijn (21,5km). Dus dat betekende dat er tussentijds geen tijd was om een pauze te nemen. Het is altijd weer een fijn gevoel als je voldoende inkopen hebt gedaan. Ook al staat er een winkel in het routeboekje vermeld, je weet nooit of deze geopend is of nog wel bestaat.

Het was 13:15 uur toen we in Ossun weer aanliepen. Het ging vlak langs het vliegveld, wat tussen Tarbes en Lourdes ligt. De zon scheen weer volop vandaag en volgens de thermometer was het wederom ca. 32°C.

Vandaag weer veel mais velden en gras- en weidegebied. Er waren ook meer boerderijen met vee. Vanmorgen begonnen we met een lange klim over ca.19km waarbij het van 430m naar 520m ging. Daarna ging het in een afdaling van 2,5km weer naar 420m. De contouren van het Pyreneeën gebergte worden steeds groter, maar door het heiige weer, is het gebergte minder duidelijk te zien.

Vandaag zijn we drie vliegvelden gepasseerd. Het eerste was een klein vliegveld, geschikt voor sportvliegtuigjes, het tweede voor modelvliegtuigjes en het laatste en grootste is het vliegveld van Tarbes-Lourdes, waar de camping ‘La Bergerie’ vlak in de buurt ligt. We zitten nu ca. 15km vanaf Lourdes. Deze plaats hopen we morgen te bereiken.

11 juli 2008  Dag 72  Lanne -  Lourdes  20 km  Totaal 1783 km

 

Van het nabij gelegen vliegveld hebben we de afgelopen nacht geen hinder gehad. Schijnbaar zijn er geen nachtvluchten. Wel werd er gisteravond op de camping een dansavond georganiseerd, waarvan de luide muziek nog laat te horen was.

We zagen vanmorgen de zon opkomen en de temperatuur was al direct aangenaam.

Om 7:45 uur waren we weer op weg naar het punt waar we gisteren de route verlaten hadden om de camping te zoeken (ca. 1km). Van Lanne ging het naar Bénac, Barry en Paréac. Het liep lekker, omdat we door het rivierdal van de Echel liepen. De smalle weg slingerde door het dal en de kleine dorpjes, waar de kippen op straat liepen en waar je de varkens zag rondscharrelen. Hier was nog sprake van kleinschalige boerenbedrijfjes. Aan de koeienflaters te zien op de weg, zag je dat het vee vaak verplaatst word. Het deed mij denken aan mijn jeugdjaren, zoals het toen bij ons ging.

Het is wel een prachtige omgeving, een diep dal met weilanden en bossen, omgeven door hoge heuvels.

De blauwe lucht was inmiddels verdwenen en had inmiddels plaatsgemaakt voor een grijze en nevelige lucht.

Op weg naar Bourréac is een prachtig bloemrijk dorpje, waarvan we ondanks de geleverde inspanning volop van genoten. Na het dorpje volgde een steile afdaling (13%), waar onze moeizaam gewonnen hoogte, snel te niet werd gedaan. Na Lézignan volgde er een stop, om onze dagelijkse portie fruit te verzamelen, welke deels in een plastic zak werden meegenomen.

In Lourdes aangekomen, werd direct de ‘Tourist info’ opgezocht. Onderweg daarheen , troffen we nog een Nijmeegs meisje, welke een vijfdaagse wandeling had gemaakt in de Pyreneeën.

Bij de ‘Tourist info’ hebben we een adres van een schoenmaker gevraagd en ook hebben we informatie gekregen over de aanwezige campings. Om 12:15 uur waren we bij de schoenmaker. Onze schoenen, waarvan de hakken vernieuwd moesten worden, zouden om 16:00 uur klaar zijn.

We zijn weer 2km terug gegaan naar de camping ‘de Sarsan’, waar we eerder al langs waren gekomen. Hier hebben we ons tentje opgezet voor de komende 4 nachten.

Later in de middag, hebben we onze schoenen opgehaald, waarvan de reparatie van 2 paar €24,- bedroeg. We hebben Lourdes wat bezichtigd en nog inkopen gedaan, waarna het weer terugging naar de camping. Af en toe valt er een lichte regen.  

12 juli 2008  Dag 73  Lourdes  rustdag 1  Totaal 1783 km

 

Vannacht hoorden we de regendruppels op het tentdoek en vanmorgen viel er nog wat motregen. Vandaag hebben we Lourdes nader bekeken en tevens gecontroleerd of de nieuwe hakken onder onze wandelschoenen er solide onder gezet zijn.

Gisteren maar ook vandaag waren we weer verbaasd over het grote aantal mensen, dat een bezoek brengt aan Lourdes. Nu is dit jaar wel een jubileum jaar. Het is 150 jaar geleden, dat de H. Maria aan Bernadette is verschenen. We brachten een bezoek aan de parochiekerk met het doopvont waar Bernadette is gedoopt. Er stonden wat mensen bij en een cameraploeg was er opnames aan het maken. Toen we weer verder liepen, verbaasden we ons over het groot aantal politiebusjes die er rondreden. Aan een winkelverkoopster vroeg ik wat de reden was van zulk een groot aantal politiemensen. Ze zei dat Ingrid Betancourt een bezoek aan Lourdes bracht. Gisteren kregen we van de campingbeheerder een krant en er stond een artikel over Ingrid Beancourt in. Ze heeft jarenlang gevangen gezeten in een Colombiaans kamp van de FARC, maar dat zij vrij was, was ons niet bekend. Wel wist ik dat de president Sarkozy zich sterk inzette om haar vrij te krijgen. Vandaag hoorden we van een Nederlandse camping gast, dat zij met een list bevrijd was. Dat zij onder het mom van overplaatsing naar een ander kamp, met nog enkele andere gevangenen per helikopter was bevrijd.

Later toen we de grot van Lourdes gingen bezoeken, was daar een enorme drukte van mensen, politie, fotografen en cameraploegen. Ingrid Betancourt bracht er zojuist een bezoek. De regen viel met bakken uit de hemel . In de grote drukte is het ons toch gelukt om een foto van haar te maken. We hebben ook de grote ondergrondse basiliek bezocht en in een andere kerk het lof meegemaakt, wat werd voorgegaan door Italiaanse priesters. We hebben ook Bernadettes geboortehuis en het huis waar ze later gewoond heeft, bezocht.

Het was vandaag een erg natte dag en we hebben veel Lourdes-water of hemelwater (het is maar net hoe je het noemen wilt) over ons heen gekregen. We hopen dat de komende dagen het weer verbeterd.

13 juli 2008  Dag 74  Lourdes  rustdag 2  Totaal 1783 km

 

Gisteravond gingen we met de kippen op stok (vroeg naar bed), maar wat moet je anders met zulk een harde regen. Vannacht heb ik het ook nog vaak horen regenen, maar vanochtend was het toch droog. Om 9:30 uur was er een Nederlandse Eucharistieviering in de kapel van St.M.Kolbe. We zijn er naar toegeweest. De dienst werd voorgegaan door een Belgische priester. Aansluitend was er de kruisweg, welke geleid werd door een jonge Nederlandse priester. Tijdens de kruisweg hoorden we het “Ave Maria” klinken, wat werd gezongen door de mensen die in de grote ondergrondse basiliek de Eucharistieviering volgden. Dit was erg indrukwekkend. Net als gisteren hebben we vandaag ook weer ons kaarsje aangestoken in de buurt van de grot, maar als ik zie, hoe twee mannen de pas brandende kaarsen aan het verwijderen waren, dan heb ik toch mijn twijfels hierover. Dit neemt niet weg, dat we al onze persoonlijke intenties en mensen die we beloofd hebben hun te gedenken, dat dan ook doen. Als je zovele mensen ziet, die per rolstoel, of liggend of getrokken door een verzorgster in een wagentje, dan besef je pas goed hoe gelukkig wij zijn, Fien en ik, dat wij samen deze voettocht nog kunnen maken.

14 juli 2008  Dag 75  Lourdes  rustdag 3  Totaal 1783 km

 

Gisteravond hebben we nog deelgenomen aan de lichtprocessie. Erg indrukwekkend, de lange stoet met de brandende kaarsjes. Tijdens de processie, kregen we alweer de zegen van boven.

Vanmorgen bij het opstaan, was de zon er weer. Het is vandaag de 14e juli oftewel ‘Quatorze Julliet’ een nationale feestdag in Frankrijk, waar men de revolutie herdenkt. Maar ook de Tour de France komt door Lourdes. Het is vandaag een etappe over 156km. De start is in Pau en de finish in het Pyreneese Hautacam. Ik zie in een gekregen Franse krant, dat er twee beklimmingen inzitten van de ‘Hors catégorie’. Als zij Lourdes passeren hebben zij er 52,5km opzitten. We waren omstreeks 12:00 uur al op de plek, vanwaar wij de Tour gingen bekijken. Er voorafgaand, kwam een hele stoet langs van reclame-auto’s, sponsors, pers, motoren en volgauto’s. In een mum van tijd, waren wij voorzien van hoedjes, snoepgoed, sleutelhangers, reflectorbandjes, tassen, kranten, wasmiddelen en toeters. Dat alles werd ons toegegooid. In de tijd dat we daar aan het wachten waren, sprak ons een Koreaan aan. Hij had onze schelpen gezien. Morgen ging hij met de trein naar St.Jean Pied de Port, om vandaar naar Santiago te lopen. We hebben hem dan ook ‘Bon Camino’ gewenst. Nu we het toch over schelpen hebben: Fien had haar zus Diny een sms’je gestuurd, dat we in de buurt van ‘Hotel de Nevers’ stonden en dat ze maar op onze schelpen moest letten, als ze de Tour op de televisie bekeek. Rond 14:15 uur kwamen de renners eraan. Er was nog weinig spreiding en na ca. 2 minuten was alles gepasseerd. Ik moet nog proberen er achter te komen, wie vandaag de etappe heeft gewonnen.

Als je zo onderweg bent, dan ontvang je heel weinig of geen nieuws. Ook ben je niet op de hoogte hoe de stand in de Tour is. Toch leuk om dit een keer mee te maken.

Het is weer een hele andere wereld, als je iets verderop weer geconfronteerd wordt met zo velen zieken en gehandicapten. We hebben er nog een laatste bezoek aan de grot gebracht. Het was er bijzonder druk. Ik denk dat het ook te maken had met de nationale feestdag al hier.

Vandaag is ook het afhalen van de startkaarten voor de deelnemers aan de Nijmeegse vierdaagse. Wij zullen dit missen, maar onze belevenissen onderweg, maken dit weer dik en dubbel goed. Wij wensen alle deelnemers dan ook heel veel succes, maar ik vrees als zij dit lezen, dat de vierdaagse al weer verleden tijd is. Wij hopen er volgend jaar weer bij te zijn.

15 juli 2008  Dag 76  Lourdes  -  Nay  30km  Totaal 1814 km

 

Bij de viering van ‘Quatorze Julliet’ hoorde ook vuurwerk. We lagen al in onze slaapzak, toen dit afgestoken werd. De harde knallen klonken door het omliggende gebergte lang na. Het was net of het opwaaide.

Vanmorgen was het prachtig weer. Met een stralende zon vertrokken we uit Lourdes.

Bij Fien ging het vertrek met enige weemoed gepaard. Zij vond dat de 3 rustdagen die we daar genomen hebben, toch te snel voorbij waren gegaan.

De brug over de rivier Gave de Pau werd overgestoken, waarna onze weg door een groot bos voerde (Forêt de Lourdes). Ik denk dat we ons hier wat verlopen hebben, want ik kan me niet voorstellen dat het rotsige met split bedekte pad tot onze fietsroute behoorde. Het werd in ieders geval niet in ons route boekje beschreven. We bleven in de buurt van de Gave en na verscheidene kilometers kwamen we toch weer op de asfaltweg uit. We volgden de Gave de Pau en in St.Pé-de-Bigorre hebben we onze middagpauze gehouden.

We kwamen ook vlak langs de grotten van Bétharram, maar vervolgens ging het langs het Sanctuaire van Lestelle-Bétharram. Na weer de Gave te hebben overgestoken, ging het aan de andere zijde verder naar Montaut en Coarraze. We keerden de Pyreneeën onze rug toe, die we toch op enige afstand zagen liggen.

In Coarraze nog geïnformeerd of er geen camping, gite of refugio was. Helaas niet.

In de plaatselijke supermarkt onze gasvoorraad voor ons brandertje aangevuld en vervolgens ging het verder naar Nay. Ons was verteld, dat er een camping was. Op de camping aangekomen, kwamen we tot de ontdekking dat deze gesloten was. Het sanitairgebouw was met traliewerk afgesloten. Wij naar het plaatselijke ‘Offices du Tourisme’. Maar ook hier geen gite of refugio. Er was wel een goedkoop hotel, maar dat was telefonisch niet meer bereikbaar. Toen ik vertelde om dan toch maar met onze tent op de gesloten camping te gaan staan, vertelden de toeristenjuffrouw ons, dat het verboden is. Teleurgesteld zijn we er weggegaan. Ik denk dat het de hoge temperatuur (33°C) aan onze ontmoediging meewerkte. We gingen verder met de bedoeling om ergens aan te kloppen en te vragen om ons tentje er te mogen opzetten. We kwamen langs een klooster, waar we aangebeld hebben. De pater die ons te woord stond, had liever niet dat wij ons tentje in de kloostertuin opzetten, maar hij had wel onderdak voor ons. Dus vannacht slapen we in het klooster van Communauté Catholique de Beautitudes. Nu weet ik niet welke heilige over het onderdak gaat, maar een dankgebedje voor deze heilige is zeker op zijn plaats.

16 juli 2008  Dag 77  Nay  -  Buzie  25km  Totaal 1839 km

 

De pater die ons gister ontving, bracht ons naar het verblijf. Het was dan wel een oud gebouw, maar het was er netjes. Op onze kamer met twee éénpersoonsbedden, lag op elk bed een chocolade bonbon en schone handdoeken. We zijn maar wat blij met ons onderdak.

Ik meende verstaan te hebben, dat de heilige mis om 6:15 uur was, dus de wekker maar vroeg gezet. Om 6:15 uur vanmorgen waren we in het klooster, maar het was er nog erg stil. De pater die ons gisteren te woord stond kwam er aan en maakte ons duidelijk dat de mis om 7:15 uur was. Dus wij weer terug naar ons verblijf.

Het was een gezongen H. Mis. Buiten ons waren er nog drie leken, 6 zusters welke vrij jong zijn en 3 paters of broeders. Het was een mooie en af en toe meerstemmig gezongen dienst. Na afloop vroeg een zuster of we nog mee aten, maar dit hadden we al gedaan. Wel kregen we van haar nog een stempel voor in ons credential. We hebben haar nog een vergoeding gegeven voor ons verblijf, ofschoon toen ik gisteren aan de pater vroeg wat de kosten waren, hij daarop antwoordde dat het gratis was. Maar wij vinden, dat als ons onderdak geboden wordt er ook een vergoeding tegenover moet staan. Ik denk dat het toch al moeilijk is voor zulk een kleine kloostergemeenschap, om het draaiende te houden. Ik betwijfel het dat onze kleine bijdrage daar veel invloed op heeft, maar alle beetjes baten.

Bij het verlaten van Nay, verlieten we ook het rivierdal van Gave de Pau. Met diverse klimmen ging het zuidwestelijk richting de Pyreneeën, die we bijna de gehele route aan onze linkerzijde in het zicht hadden.

Vandaag veel weilanden, bossen, maar ook mais, waarvan verschillende percelen, nog maar enkele weken terug zijn ingezaaid. Het is een prachtig landschap, met in deze streek veel veebedrijven. De geur van het hooi en het geluid van de koebellen maakt het allemaal nog mooier.

Van Nay tot Sévignacq – Meyracq ging het over de D287, die door het prachtige landschap slingerde. We zaten ergens onze pauze te houden op onze klapstoeltjes vlak langs de weg, met prachtig uitzicht over de Pyreneeën. Aan een automobilist vroegen we wanneer de Tour de France hier langs kwam. Hij gaf wel een antwoord, maar ik begreep het niet.

Vanaf Nay tot Buzy (24km), waar we de camping municipal de Chênes opzochten om te overnachten, was geen winkel, dus moest er hier nog inkopen gedaan worden. Maar goed dat we de winkelopening in de middag afgewacht hebben. Want het was nog een klim van 1,5km naar de camping. We hebben er een prachtig uitzicht op de Pyreneeën.

Het was weer een mooie dag met een temperatuur van boven de 30°C, maar tijdens het schrijven van dit verslag begint de lucht toch te betrekken. Maar hopen dat het droog blijft.

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing