Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 10 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 10

3 juli 2008  Dag 64  Auvillar - Barrachin  28 km  Totaal 1582 km

 

We werden vanmorgen wakker door het gestommel van de andere gite-bewoners. Ik denk dat we met z’n tienen waren, te zien aan het aantal schoenen op de schappen, van de bij de ingang staande schoenenkast. In de gite hadden wij een kamer met twee eenpersoonsbedden.

Om 5:15 uur liepen de eersten al in het halfduister aan. Er was nog een wandelaar met een wandelkar. Het model had iets weg van een soort steekwagen met een ladekast er bovenop.  Bovendien had hij ook nog een gitaar bij zich. Hij was ook één van de vroege vogels. De anderen waren beladen met rugzak.

Zoals iedere morgen hebben we ook nu koffie gezet, maar nu zonder ons brandertje, aangezien er een waterkoker beschikbaar was.

Voor ons doen waren wij vroeg weg, nl. 7:30 uur, maar we zijn toch de laatste gasten die de gite verlieten. De bakker in Auvillar was gelukkig al vanaf 7:00 uur open, zodat we daar ons dagelijks brood hebben gehaald.

Het heeft afgelopen nacht geregend, maar toen we aanliepen was het droog. Toch maar de regenhoezen over onze wagentjes gedaan, omdat de lucht er nog dreigend uitzag.

Het begon al direct met een korte klim van 9% als ‘warming up’ en de rest van de dag volgden er nog meer. Er was er zelfs één van 10% bij.

In St.Antoine zijn we onder de oude stadspoort doorgelopen en hebben we er de kerk bezichtigd. Hier troffen we ook enkele rugzaklopers, die de afgelopen nacht in dezelfde gite geslapen hebben.

Iets verderop bij een boerderij, waar meloenen te koop werden aangeboden, stonden er langs de weg reusachtig grote cactussen.

Vandaag liep het Grand Randonnee pad veelal parallel met onze weg, wel wisselend, dan links en dan rechts van ons. Onze eerste pauze hebben we aan een rustig weggetje gehouden in dit overwegende landbouwgebied. Op afstand zie je grote koeltorens enorme wolken uitstoten van de in de buurt liggende atoomkerncentrale.

In Flamarens hebben we het kasteel dat gedeeltelijk ruïne is bezichtigd. In 1943 is door een blikseminslag het dak afgebrand. Het kasteel was in 1289, de bruidschat van een nicht van paus Clemens V.

Net voor dat we dit dorp verlieten, moest Fien even achter de struiken voor een sanitaire stop. Ondertussen had ze enkele pruimenbomen ontdekt en daar hebben we ons dan voorzien van onze dagelijkse portie fruit. Ik moest haar hierbij halt toeroepen, omdat ik bang was dat anders onze voorraad wc papier misschien niet toereikend zou zijn.

Vandaag veel zonnebloemvelden al dan niet bloeiend en granen welke deels geoogst waren gezien. Ook zagen we de nu wat donkergeel gekleurde koolzaadvelden in het weidse glooiende landschap. Mais wordt hier ook verbouwd.

Iets voor Miradoux zagen we een onheilspellende donkere lucht hangen. Met het oog hierop en op onze horloge, omdat in het dorp een winkel zou zijn en deze sluiten over het algemeen van 12:30 -15:30 uur, werd het bij deze flinke klim ook nog noodzakelijk om dit in zeer korte tijd te doen. We konden nog maar net met onze karretjes onder een grote overkapping van het aanliggende gemeentehuis vluchten. Fien die naar de winkel ging, heeft toch nog flink wat van de regen mee gekregen. Maar het was toch de moeite waard, want de winkel was nog niet gesloten.

In de kerk van dat dorp staat een prachtig oud houten beeld van St. Jacque. We zagen er ook Grand Randonnee-lopers, waarmee we de afgelopen nacht in de gite hebben doorgebracht. Zij liepen er omstreeks 13:00 uur rond en hadden zich al gedoucht.

In Castet – Arzouy waren zelfs 3 gites. Bij de kerk lagen enkele rugzaklopers op banken te wachten (± 14:00 uur), tot de gite open zou gaan.

We zien de laatste tijd toch aanzienlijk meer pelgrimgangers te voet, waarschijnlijk omdat de Grand Randonnee route, in de buurt van de door ons gevolgde route loopt. We slapen vannacht weer in ons tentje, ditmaal op de kampeerboerderij van de familie Esparbes te Barrachin.

4 juli 2008  Dag 65  Barrachin – Lectoure  7 km  Totaal 1590 km

 

Het hanengekraai vanmorgen, herinnerde ons meteen dat we op de kampeerboerderij als enigste waren. De camping eigenaars zijn beiden uitwerkend en gisteravond was de eigenaar met twee kinderen (zoon en dochter), nog laat bezig met het transporteren van buizen voor de regeninstallatie. Hopelijk duidt dat voor ons op een langere periode van droog weer (voor de boeren misschien minder gunstig).

Het was vanmorgen droog en met een onbewolkte hemel. Vergeleken met voorgaande dagen, was het behoorlijk afgekoeld. Onderweg naar Lectoure, wat met een klim begon, besloten we om daar te proberen in een gite te overnachten, omdat er in de plaats zelf geen camping was. We zagen een groot gebied met druiven, zonnebloemen, granen en tabaksplanten.

Vooraan in Lectoure hebben we een supermarkt bezocht, waarna we opzoek gingen naar een gite. We kwamen langs een zusterklooster en meenden van een foto uit ons routeboekje (stenenpoort met drie bollen), dat hier de gite moest zijn. Wij een zuster aangesproken, die daar toevallig buiten de poort was. Het gesprek verliep moeizaam ivm de taalbarrière, maar zij was geduldig en heel behulpzaam. Nadat zij toestemming gevraagd heeft, waarschijnlijk van moeder-overste, ging ze ons voor naar het verblijf. We moesten wel onze wandelkarren over een trap omhoog trekken om er te komen. We slapen nu op een zaal met 12 chambrettes. Dit zijn kleine door wanden afgeschermde eenpersoonskamertjes met bed, nachtkastje, stoel en afsluitbaar door een gordijn. Er is op een andere plek, een keukentje dat we kunnen gebruiken. Toen ik haar vroeg wat de kosten voor de overnachting zijn, wees zij op een houten kistje met een gleuf en zei dat het vrij was, maar dat het toch gebruikelijk was een donatie te doen van €10,- pp.. We slapen dus de komende nacht op een zaaltje van de ‘Congrégation Soeurs de la Providence’ en de Vespers is op vrijdag 18:05 met daarop volgende de Eucharistieviering.

We zijn nog in Lectoure geweest, waar we een nieuw fototoesteltasje hebben gekocht. De rits van het oude tasje had het begeven. Het was ook marktdag. Vervolgens hebben we de kathedraal van St. Gervais en St. Protais bezocht. De bouw hiervan is begonnen ergens tussen 1265-1294 op de fundamenten van een vroegere tempel. Ook heb ik er nog de fontein van Diane uit de 13e eeuw bezocht.

5 juli 2008  Dag 66  Lectoure – Castéra – Verduzan  29 km  Totaal 1619 km

 

Gisteravond nog naar de Vespers en Eucharistieviering geweest in de kapel van het klooster. Er waren nog 25 zusters en buiten ons nog drie andere bezoekers aanwezig. Bij een moment van opstaan, steunde Fien misschien iets te hard op de kerkbank voor ons. Deze schoof mede door de zeer goed geboende houten vloer een heel stuk naar voren. Gelukkig zaten er geen zusters in de bank voor ons, die hierdoor bekneld zouden kunnen raken.

We hebben wel een rustige nacht gehad, want we waren de enige gebruikers van de zaal met de chambrettes. Zoals we met zuster Louise Marie hadden afgesproken, werd de sleutel van de tuinpoort, bij het verlaten van het klooster in de brievenbus achtergelaten.

Bij het verlaten van Lectoure ging het in een weg met veel bochten, berg af. Ook werd het riviertje de Gers gekruist, waarna het weer heuvel op ging. De weg vandaag slingerde zich voornamelijk door landbouwgebied, licht glooiend met weidse uitzichten.

Bij Terraube hadden we 10km afgelegd en zagen we de kathedraal van Lectoure nog duidelijk boven op de de heuvel liggen. In Mas – d’Avignon hebben we een pauze gehouden. Het heeft een imposante 13e eeuwse burcht. Iets voorbij dit plaatsje kwamen we een echtpaar uit het Westland tegen. Ze zijn naar Santiago gefietst en waren nu op de terugweg.

In deze buurt zijn er verscheidene meloenvelden en zagen we menig tractor met aanhangwagen met daarop de geoogste meloenen in kratten, langs rijden. Ook waren er vandaag weer druiven-, zonnebloem-, tabaks-, graan-, koolzaad- en maisvelden. Op enkele plaatsen waren ze met maaidorsers, granen en koolzaad aan het oogsten.

Fien had net een bezoek aan een paar pruimenbomen gebracht en deze uiteraard ook op smaak getest, toen een hert op ca. 25m afstand voor ons de weg overstak, om aan de overkant van de weg in het glooiende korenveld te verdwijnen. We denken dat het dier opgejaagd is geworden door jagers, want we hadden al verscheidene malen schoten gehoord.

Via de D42 ging het verder naar St.Puy en Castéra – Verduzan, wat een kuurplaatsje is met zwavelhoudende heet water bronnen. We staan nu met ons tentje op camping ‘la Plage du Verduzan’, die in ons routeboekje als “duur” vermeldt staat. Van de eigenaresse kregen wij als pelgrims een speciale prijs en kosten het ons €7,60. Lief hoor!    

6 juli 2008  Dag 67  Castéra – Verduzan – l’Isle-de-Noé  31 km  Totaal 1650 km

 

Gisteravond kregen we nog twee Nederlandse meisjes als buren op de camping. Zij waren vanuit Malaga op de fiets onderweg naar de ouders van het ene meisje. Deze woonden ergens in Frankrijk. Wij beiden, en ik verwacht het merendeel van de camping gasten, hebben een nacht met weinig nachtrust achter de rug. De gehele nacht heeft het geonweerd met fikse regenbuien.

Vanmorgen om 5:45 uur was het nog behoorlijk donker. Toch maar opgestaan en met onze spulletjes het sanitair gebouw ingevlucht. Met de regenhoezen over onze wagentjes en de poncho’s en gamaschen aan, zijn we van de camping vertrokken. Eerst nog een condoleance kaart op de post gedaan, voor de familie van Marie Janssen-Poels (nicht van Fien). We kregen onlangs een SMS-je van haar overlijden. Daarna verlieten we het plaatsje Castéra-Verduzan, waar de markt plaatsvond in de stromende regen. Het was schijnbaar nog niet genoeg voor de boeren, want onderweg zagen we nog menige werkende regenhaspel.

Het ging weer door een glooiend landbouwgebied, met veel zonnebloem-, graan-, koolzaad- en maisvelden. We zagen er nog enkele hazen, maar patrijzen en fazanten, die je in zulk groot graangebied verwacht, zie je niet.

Biran betraden we via een oude stadspoort uit 1666. Aan het einde staat de toren van de voormalige burcht, die vanaf de 12e eeuw bescherming bood aan de Baronie van Biran. Onderweg daar naar toe, sprak een oudere mevrouw ons aan, of we de kapel wilden bezichtigen. Even later kwam zij met de sleutel terug. De kapel heeft een prachtig retabel (altaarwand) geheel van stenen beeldhouwwerk. In 1663 is men begonnen met de kapel te bouwen. Op het plein bij het gemeentehuis hebben we onze pauze gehouden. Er kwamen juist enkele mannen uit, waarvan één ervan ons de hand schudde (waarschijnlijk de burgemeester). Hij toonde veel belangstelling voor onze wagentjes en ons doen en laten. Bij de stadspoort hebben we nog het gebeeldhouwde ronde Christensymbool (Chrismon) uit de VIII eeuw bezichtigd. We troffen er een Vlaams stel uit Antwerpen, wat op de fiets onderweg was naar Lourdes.

Vanuit Biran ging het door het rivierdal van de Baïse. We kwamen er langs een oude vervallen toren (Tour Gallo-Romaine). Er was hier meer weidegebied. Hier ergens troffen we een fietser uit Leiden, die ook onderweg was naar Santiago. Hij had van de meisjes, onze buren van de afgelopen nacht, al van ons vernomen.

In l’ Isle-de-Noé hebben we onze tent opgezet vlakbij een 18e eeuwse slot. Buiten ons is er nog een Nederlands echtpaar met auto en caravan.  

7 juli 2008  Dag 68  l’Isle-de-Noé – Marciac  31 km  Totaal 1682 km

 

Vanmorgen geen kasteelheer of gemeente afgevaardigde gezien om het kampeer geld te innen op de mooi gelegen camping in het kasteelpark. Dus weer een gratis camping.

Met een blauwe lucht vertrokken we en zodra we het riviertje de Baïse over waren, begonnen we met een klim van 6%, maar we weten dat je dan beloont wordt met fraaie uitzichten en na iedere klim komt er ook een afdaling. De temperatuur was ergens tussen de 20 en 25°C, dus prima wandelweer met het aantal klimmen welke er vandaag weer in zaten.

In Montesquiou stond een winkel vermeld in ons routeboekje, maar deze was net als de bakker in l’ Isle-de-Noé op maandag gesloten. We hebben er de kerk van St.Martin bezocht, de oude stadspoort bekeken en bij een oud verweert St.Jacobsbeeld stond dat het naar Santiago de Compostela nog 935km was. Ik denk dat het voor ons nog wat meer is, omdat we via Lourdes willen gaan.

Iets voorbij Montesquiou, bij het begin van de klim, begon Fien te klagen dat haar wagentje zo zwaar liep. Het leek wel of de rem bleef hangen. Na een nadere inspectie, bleek dat het linkerwiel een lekke band had. Ik had met de voorbereidingen van onze voettocht, er anti-lekbandjes op gelegd, met de hoop dat dit ons bespaart zou blijven. Toch maar een fietspomp en reparatiespulletjes meegenomen, die nu goed van pas kwamen. Nadat de doorn uit de buitenband verwijderd was en de band geplakt, plakten we er meteen een pauze aan vast.

Vandaar ging het over de D34 en later over de D216 met weer klimmen en dalen door bossen, landbouw- en weidegebied. Na Pouylebon werd het meer grasland en weidegebied met prachtige vergezichten. De schakering van de bossen, weilanden en graan- en koolzaadvelden in velerlei kleuren is een genot voor je ogen. Ook de bewolkte lucht, soms dreigend en met een spatje regen, geeft prachtige momenten voor foto opnames.

We troffen onderweg nog een Fransman die de Grand Randonnee liep, met een éénwielige wandelkar. Ook kwamen we nog een Nederlands echtpaar tegen, die de route tot Cahors volgen. In het stuk tussen Christaud en Marciac met de prachtige panorama’s, zagen we een prachtige beschilderde watertoren met een paar pelgrims erop geschilderd.

In Marciac hebben we nog inkopen gedaan. Dit oud vestigingstadje heeft een groot vierkant plein met arcaden. Dit zijn bogen met daarop gebouwde huizen en eronder overdekte winkelstraten.

De camping ligt 2 km verwijderd van het stadje aan het meer. Marciac is ook bekend vanwege de jazzmuziek.

8 juli 2008  Dag 69  Marciac – Maubourget 17 km  Totaal 1699 km

 

Vanmorgen bij het opstaan een blauwe hemel, maar het was aan de frisse kant, zodat de windstoppers er aan te pas kwamen.

We namen afscheid van een Vlaams drietal: twee dames en een heer, die per fiets de ‘St.Jacobsroute’, die veel westelijker gaat naar St. Pied de Port en vandaar via de route ‘Langs oude wegen’ terug gaan. Zij waren drie dagen in Lourdes geweest en hadden drie dagen regen gehad.

In Marciac hebben we de vroeg-gotische kerk bezocht, nog wat dagverslagen op de post gedaan, bij de Tourist Information een stempel gehaald en onze dagelijkse boodschappen gedaan. Het was al 11:00 uur toen we het stadje verlieten. Het begin weer met een klim. In ons routeboekje zag ik dat we in onze korte route van vandaag, drie klimmen zouden krijgen van 5-7%. Na de afdaling die op de eerste klim volgde, ging het door een breed dal. In het dal stroomde twee riviertjes, waarvan één de l’Alaric is. De zonnebloemvelden zijn hier vervangen door maisvelden. Overigens zijn er nog de graan- (tarwe en gerst), koolzaad velden en veel grasland, maar je ziet er bijna geen koeien. 

Na de derde klim, kwamen in het brede dal van het riviertje Lesteous. Tijdens onze pauze bij een oud verlaten en vervallen huis, kwamen er twee maaidorsers langs voor het oogsten van het graan en koolzaad. Hier ergens passeerden we het bord ‘Departement des Hautes Pyrènees’. De boeren hier in de omgeving zijn het land volop aan het beregenen, ondanks de regenval van de afgelopen dagen. We kwamen bij een regenhaspel uit, die vlak bij de door ons te gane weg stond. Aan het natte wegdek zagen we , dat als we er droog langs wilden komen, we toch het juiste moment van passeren moesten kiezen. Ik zei al tegen Fien: “Ik maak wel een foto van je als het mis mocht gaan en we een douche krijgen”. Jammer voor jullie, maar gelukkig voor ons is er geen foto van genomen.

Het begon vanochtend met een blauwe hemel, maar in de loop van de dag kwam er toch wat meer bewolking, wat bij de temperatuur ergens tussen de 25 en 30°C, voor ons toch aangenaam was. In Maubourguet hebben we de uit de 11e eeuw Romaanse kerk bekeken.

De camping l’Echez ligt aan het riviertje l’Echez. Er langs ligt een prachtig park met veel picknicktafels en banken, onder de prachtig gesnoeide dikke platanen.

9 juli 2008  Dag 70  Maubourget – Eslourenties  35 km  Totaal 1734 km

 

Gisteravond kregen we nog buren op de camping. Twee vrouwen, twee mannen en een kind. Zij kwamen met een auto en hadden twee tentjes bij zich. De auto werd vrij kort naast ons tentje geparkeerd, hoewel er voldoende vrije ruimte op de camping was. Aan hun uiterlijk te zien, zouden het zigeuners kunnen zijn. Ik weet niet wat voor taal ze spraken, maar het was geen Frans. ’s Avonds, toen het al donker was, hoorden we radiomuziek afkomstig uit de auto, waaruit ook nog geclaxonneerd werd. Even later werd zelfs de motor nog gestart. We hadden onze waslijn vol met te drogen was hangen. Deze durfden wij deze nacht niet meer buiten te laten hangen. Ook ons tentje werd niet meer alleen gelaten. Buiten het geluidsoverlast, hebben we van hun geen verdere overlast meer gehad.

De wekker toch maar weer vroeg gezet, vanwege de voorspelde hoge temperatuur en de lange route. Bij de bakker, die al vanaf 6:00 uur open was een paar stokbroden gehaald, omdat in de route van vandaag geen winkel vermeld stond. Na het afscheid van de campingbeheerder/ster, Vincent en Nathalie, ging het via de brug over de Echez richting Lahitte Toupière, waarbij we met het bord ‘Route Barree’ geconfronteerd werden. Bij navraag, bleek dat het met onze bagage wagentjes wel mogelijk is om er langs te komen. Wel moeten we onze wagentjes over een greppel heen tillen.

We kwamen in een dal, waarvan we op afstand, links van ons, voor het eerst de Pyreneeën zagen liggen. Door het heiig weer zagen we vaag de contouren van het hoge gebergte. Na het dal volgde er een flinke klim. We gingen van 199m naar 315m en dit over 2km. Even later had Fien weer een pruimenboom ontdekt (Mirrabelles). De plastic zak met onze voorraad rolletjes wc papier werd leeggemaakt en daarna gevuld met pruimen. Ook onze natte was, werd op de wagentjes bevestigd om te drogen. In Monségur werden we aangesproken door een oud vrouwtje. Ik vroeg haar of de witte vlekken, die op de Pyreneeën te zien waren, sneeuw was. Zij bevestigde dit en vroeg of we koffie wilden hebben. Zij nam ons mee naar binnen, waar zij zojuist de vloer had gedaan, want deze was nog nat. We hebben daar tesamen met haar man gezellig gebuurt en we weten nu dat niet alle Franse honden kwaadaardig zijn (Attention chien mechant), want Chocalat (hond) was best wel een lieverd, evenals Caramel (poes). We kregen er zelfs nog cake bij de koffie. Na hun hartelijk bedankt te hebben, ging het verder naar Labatiet en Castéra-Loublin. Daar hebben we het kerkje bezocht, wat ze aan het restaureren waren. Er is een muurschildering uit 1490 is mij verteld, die in 1960 te voorschijn kwam. Er heeft een altaar met een barokstijl achterwand voor gestaan.

We hebben vandaag de maaidorser nog in werking gezien, maar het overgrote deel van de gewassen was mais.

De zon deed het weer goed (32°) en het asfalt begon weer te plakken. Hoewel er vandaag één flinke klim was, ging het geleidelijk aan naar de 430m hoogte.

We moesten 5km van de route af, om een camping te vinden. Dit is camping municipal les Noisetiers te Eslourenties-Daban. 
Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing