Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 9 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 9

26 juni 2008  Dag 57  Rocamadour  -  La Bastide - Murat   34 km  Totaal 1411 km

 

Vanwege het warme weer van de laatste dagen, hebben we de wekker op 5:45 uur gezet. ’s Morgens vroeg is het niet zo heet en de bedoeling is om wat eerder op de volgende camping aan te komen. Om 8:00 uur was de kruidenier open en om deze tijd, waren wij ook daar voor onze dagelijkse inkopen.

Van Hospitalet ging het weer in een afdaling over de D32 tot aan de stadspoort van Rocamadour. Daarna volgde een klim van 2 km van 7%, vanwaar we uit het prachtige dal van de Alzou weer naar boven liepen. We hadden prachtige blikken op het stadje Rocamadour en hebben het van alle kanten bezichtigd. Het is werkelijk prachtig om te zien, hoe het stadje tegen en op een rotswand is gebouwd. Ik heb er dan ook verscheidene foto’s van gemaakt. Het prachtige dal van de Alzou ging over in een groot bosgebied (Park Naturel). Hier zagen we op ca. 100m afstand een vos op een grasvlakte, die toen hij ons zag, het bos in vluchtte.

Tussen Couzou en Carlucet hadden we weer een klim over 1,5km van 7% en dit heeft zich vandaag, zaker driemaal herhaald. Bij Carlucet hebben we vlak bij de kerk onze middagpauze gehouden. Carlucet bezit een bijzonder dorpsraadhuis, dat werd gebouwd met de stenen van het voormalige kasteel. Na het dorpje zagen wij op afstand een windmolen uit 1668. Vlak daarna ging het mis met het volgen van de route uit ons routeboekje. We zijn er aan het dwalen geweest. In dat stuk, stopte er een auto met een Frans echtpaar. Zij hadden aan onze schelpen gezien, dat wij onderweg waren, naar Santiago. Zij waren er vier jaar geleden met de fiets geweest en boden spontaan aan om onze bidons te verversen met heerlijk gekoeld water. Na lang zoeken, hebben we de route weer opgepakt in de buurt van Montflaucon en daar bij de plaatselijke kruidenier wat papjes en fruit gekocht en meteen genuttigd.

Vandaar was het nog een lange klim (5 à 6km) naar camping municipal van Labastide-Murat, waar we wegens het verlopen, zeker 4 km extra hebben gelopen, op een sterk op- en afgaande route. We arriveerden om ca 17:00 uur op de camping.

27 juni 2008  Dag 58  La Bastide - Murat  -  Vers  25 km  Totaal 1436 km

 

Gisteravond, tijdens ons verblijf op de camping van Labastine-Murat, betrok de lucht en mede dankzij de wind, koelde het behoorlijk af. Vannacht hoorden we in de verte het gerommel van onweer, maar het is toch droog gebleven. De tent hebben we zelden zo droog gehad.

Nog even terug naar Labastide om de dagelijkse inkopen te doen, want tot onze eindbestemming voor vandaag, zijn er geen winkels.

In de route van gisteren, klommen we van 150m naar 425m. Vandaag was het een makkie. Het ging van 425m naar 130m. Het was een lange afdaling, door het prachtig groene rivierdal van de Vers, met hier en daar hoge oprijzende rotswanden. Het water van de Vers was helder blauw-groen van kleur.

Lang ging het over de D32, maar later werd het de D653. Enkele kilometers voor St.Martin-de-Vers, kwam een fietser ons achterop. Zijn naam was Jaap en hij kwam uit Dokkum. Hij heeft hetzelfde doel voor ogen als wij, namelijk Santiago. We hebben zeker een half uur lang en gezellig onze ervaringen uitgewisseld. Hij was ongeveer een half uur weg, toen we opnieuw werden aangesproken, ditmaal door drie vrouwen en een man, allen op de fiets en afkomstig uit de Mortel bij Gemert. Zij waren op weg naar Lourdes en weer verstreek er een half uur met het gezellige buurten.

Iets voor St.Martin-de-Vers hebben we nog even (± half uur) de kampeerboerderij Roudayres van de Nederlandse familie Pol bezocht. Naast de camping hebben zij nog mestvee en schapen. Enkele weken geleden, hebben zij behoorlijke schade geleden, vanwege de urenlange regenval en het daardoor verwoestende water van de uit haar oevers getreden Vers. Ook een tentje van een camping gast was meegesleurd, door het snel opkomende water. Zulk een overstromingen komen maar zelden voor. Zij wonen hier al 9 jaren.

In St.Martin-de-Vers, hebben we onze middagpauze gehouden. We kregen er bezoek van een poes, die met ons wou mee eten en dan ook enkele stukjes kreeg. Ik heb er ook het kerkje bezocht en enkele foto’s gemaakt, van onder andere de fresco’s. In de omgeving lag een bron aan het begin van een Romeinse waterleiding die het water naar Cahors bracht, 32km verderop en 38m lager. De Romeinen wisten het verval nauwkeurig te berekenen. Het water van de Vers werd gekozen voor zijn zuiverheid. Het aquaduct werd gebouwd in de 2e eeuw en transporteerde dagelijks 20.000m3 water naar de thermen (badhuizen), tot dat deze in 373 werden verwoest. Tweederde deel van de waterleiding is nog intact, maar in het landschap moeilijk te vinden, omdat deze is afgedekt met stenen platen. Op sommige moeilijke passages werd op 40m hoogte een gleuf in de rotsen uitgehouwen, zoals bij het plaatsje Vers. Hier hebben we voor de komende nacht, ons tentje opgezet op municipal l’Arquette. De camping is prachtig gelegen, daar waar Vers uitmondt in de Lot.

28 juni 2008  Dag 59  Vers - Cahors  18km  Totaal 1455 km

 

Het was weer prachtig weer toen we de camping verlieten. Alleen de talrijke muggen hadden wat souveniertjes bij ons achtergelaten in de vorm van wat bultjes en jeukerige plekken.

In Vers lag vlak bij de camping, een niet meer in gebruik zijnde spoorlijn en station. Deze spoorlijn hebben we vandaag vaak gekruist of er link en rechts parallel gevolgd.

Het ging vandaag ook weer veel op en af met schitterende uitzichten op de diep onder ons liggen de Lot, die zich in veel bochten een weg door het dal zoekt. Vandaag ook weer veel bossen met veel mos en buxus. Er was vandaag een gebied, vlak langs de Lot, met wat meer tuinbouw. We menen er ook tabaksplanten te hebben gezien.

We hebben de route van vandaag niet zo lang gemaakt, om ook nog Cahors te kunnen bekijken. We waren dan ook om 14:00 uur op camping Sarl Riviere de Cabessut, waar we eerst ons tentje hebben opgezet. Daarna zijn we Cahors, de hoofdstad van Quercy gaan bekijken. Deze ligt op een schiereiland omsloten door de rivier de Lot. We hebben er de kathedraal St.Etienne daterend uit 1119 bezocht. De Romaanse stijl kenmerkt zich door twee koepel gewelven, die tot de grootste van Frankrijk behoren. De oorspronkelijke hoofdingang heeft een rijk gebeeldhouwd portaal, wat behoort tot de school van Moissac. Er zou zich een relikwie bevinden, die volgens de overlevering bestond uit een grafdoek van Christus. We hebben er ook stempels in ons credential gekregen. Ook hebben we er de Pont Valentré met drie torens en poorten op de bogen bezocht. Het is één van de mooiste vestigingsbruggen van Europa. Volgens een legende lag de bouw een tijdlang stil vanwege problemen. Met behulp van de duivel kon Pont Valentré verder worden afgebouwd, als de bouwheer na voltooiing zijn ziel zou afstaan. Deze redde met een slimmigheidje zijn ziel door de laatste steen op de middelste toren (le Tour du Diable) achterwege te laten. Op die plek is een duidelijk duiveltje zichtbaar. Cahors is ook bekend vanwege zijn befaamde Cahors wijnen, die over de Lot werden vervoerd tot in Polen en Rusland. Tsaar Peter de Grote, was er een groot liefhebber van. Vlak bij één van de bruggen over de Lot, troffen we bij toeval een gebouwtje waarin inlichtingen werden verstrekt aan pelgrimgangers. We kregen er een stempel in ons credential en een frisdrank aangeboden, wat gezien de hoge temperatuur erg welkom was.

Op de camping verblijven nog twee fietsers uit Denekamp. Zij zijn al op de fiets naar Santiago geweest en gaan nu via een andere route terug. Ook is er een vrouw uit Weert, die net als wij over Lourdes wil gaan en door naar Santiago, maar dan wel met de fiets. We hebben vandaag dan ook weer veel met elkaar gebuurt en het is weer laat als ik dit verslag geschreven heb.

29 juni 2008  Dag 60  Cahors  - Castelnau – Montratier  28km  Totaal 1483 km

 

De wekker toch maar op 5:45 uur gezet, vanwege de te lopen afstand en de te verwachten hitte. Fien had een slechte nachtrust. Deels doordat iemand ’s nachts omstreeks 0:30 uur nog trompet begon te spelen met vol volume over een geluidsinstallatie en deels door het bezoek aan Cahors, waar de hitte tussen de huizen nog ondraaglijker was, dan tijdens onze etappewandelingen.

De fietsers, de vrouw uit Weert en de twee mannen uit Denekamp, waren al weg toen wij de camping verlieten.

In Cahors nog wat inkopen gedaan, want de supermarkt en de bakker waren ook op zondagmorgen open. Vergeleken met gistermiddag toen de terrasjes vol zaten, was het nu op de vroege zondagochtend vrij rustig in het centrum van Cahors. Alleen de door ons te volgen weg, direct nadat we Cahors verlieten, was vrij druk door het autoverkeer. Dit veranderde toen we de D659 richting l’ Hospitalet gingen. Er was vrijwel geen verkeer, maar we kregen te maken met een ca. 5km lange klim van 4-6%. Gelukkig was er een lekkere bries en af en toe liepen we ook in de schaduw.

Weer van allerlei bloemen en planten gefotografeerd, die de bermen ons toonden.

Het oude romaanse kerkje in l’ Hospitalet was van binnen niet te bezichtigen en na onze bidons er met water gevuld te hebben, ging het verder. Kort daarna, op een schaduwrijk plekje, in een pas gehooid weiland, hebben we onze middagpauze gehouden. We zijn nu in Quercy Blanc, een glooiend wat minder gecultiveerd gebied met een kalkrijke wittige ondergrond. Op de uitgestrekte schrale delen, grazen kudden schapen afgewisseld door wat bossen, gestapelde stenen muurtjes om schapen bijeen te houden en schuurtjes geheel van steen die beschutting bieden aan herders.

Fraai is de kruising van het canonachtige dal van de Barquelonne, even voor Castelnau – Montratier. Op de vruchtbare grond vindt de teelt plaats van meloenen, tabak, granen en zonnebloemen. We ondervonden de laatste dagen, maar vooral vandaag, veel last van geluidsoverlast van naar wij aannemen kevers of sprinkhanen. Het is ongeveer het geluid dat krekels ook maken, maar dan met een iets minder scherp geluid. Het zijn over het algemeen eikenbomen, waar de veroorzakers zich in ophouden.

Na weer uit het dal te zijn geklommen, zien we de karakteristieke windmolens van Castelnau – Montratier. Helaas is één van de drie molens gekortwiekt (geen wieken). De oudste molen van hier wordt al in 1400 genoemd. Vlak bij deze molens, ligt de camping waar wij de komende nacht zullen doorbrengen.

30 juni 2008  Dag 61  Castelnau – Montratier – Lafrançaise  26km  Totaal 1510 km

 

Ook vandaag weer de wekker op 5:45 uur gezet ivm het warme weer van de laatste dagen. Vandaag wordt ons jongste kleinkind twee jaar. Jammer dat we haar verjaardag niet met haar kunnen vieren. We hebben haar wel al een kaartje gestuurd.

Het was vroeg toen we camping ‘Des Trois Moulins’ verlieten en al voor achten bij de bakker voor de deur stonden. Helaas tevergeefs, want hij was op maandag gesloten. Dus maar verder en na een snelle afdaling met terugkijkend nog een mooie blik op het hoog gelegen stadje en kerk, ging het door de langgerekte vallei van de Lupte. In dit gebied is veel land- en tuinbouw. We zagen er voor het eerst bloeiende zonnebloemvelden. Ook waren er al velden met strorollen, waarvan de granen geoogst waren. Er zijn verscheidene meloenenvelden. Op één er van waren ze met vijf personen bezig met het oogsten van deze vruchten. Aan het einde van het veld lagen op verschillende plaatsen hopen met meloenen. Je ziet aan de gewassen hier, dat het klimaat van deze streek toch wat meer subtropisch is. Er zijn meer palmbomen en we hebben vandaag zelfs bananenbomen gezien, die al de aanzet van kleine trossen vertoonden. Het is mooi om de grote schutbladeren van de bloem te zien en nadat deze afvallen, zie je de vruchtvorming in de vorm van kleine trossen.

De daken van de huizen zijn hier minder spits, dus ik verwacht dat hier in de winterdag, weinig sneeuw valt. In Vazerac heb ik op het postkantoor weer wat dagverslagen opgestuurd. We kwamen er in gesprek met een bejaarde Franse man. Hij was vol lof over ons ondernemen. Toen hij zag dat ik Fien het portemonneetje met het kleingeld terug gaf, dat ik zojuist in het postkantoor nodig had gehad, vroeg hij of zij de baas was. Ik beaamde dat door mijn binnenbroekzakken uit de broek te halen, om te verduidelijken dat ik platzak was, maar ook dat we bijna veertig jaar getrouwd zijn en het dan toch zo lang bij elkaar hebben volgehouden. Hij genoot zichtbaar en wenste ons een “bon courage” met de voortzetting van onze reis. We hebben er nog even de kerk bezichtigd. Daarna hebben we er de plaatselijke supermarkt bezocht en er meteen onze middagpauze gehouden. Die tijd werd ook benut om een SMS-je naar ons jarig kleinkind te sturen, met daarin het verzoek om een dikke knuffel en kusjes van opa en oma over te brengen.

Het was behoorlijk heet en ik verwacht dat in de loop van de middag de temperatuur zeker 35°C heeft bereikt. Maar omdat het voornamelijk door het valleidal van de Lupe en vervolgens van de Lemboulas ging, was het geen zwaar traject. Omdat we onze overnachtingplaats in Lafrançaise hebben gepland, moesten we 4km van de beschreven route afwijken. Op weg naar deze plaats stond een abdij aangegeven. Dat komt mooi uit. We dachten er een stempel voor ons credential te halen, maar bij de abdij aangekomen, zag het er erg onderkomen uit en was het schijnbaar al jaren onbewoond. Dus geen stempel.

Het laatste stuk naar Lafrançaise was nog een hele klim. Op het plein naast de kerk hebben we op een bank onder de bomen, de bij de bakker gehaalde gebakjes en frisdrank genuttigd. Andere banken in onze nabije omgeving waren bezet door de plaatselijke (hang-)oudjes, die interesse toonden in ons ondernemen. Iets verderop werd ‘Petanque’ gespeeld. Op weg naar de camping stond een uitzichtpunt vermeld. We waren verbaasd over zulk een vlak dal en het wijdse uitzicht over een groot tuinbouw gebied en ver weg weer heuvels. We verblijven nu op de prijzige (€18,- voor 2 personen) municipal camping ‘Du Lac’ voor de komende nacht.

1 juli 2008  Dag 62  Lafrançaise – Moissac  21 km  Totaal 1532 km

 

Vanmorgen weer vroeg weg. Bij de bakker in Lafrançaise nog wat brood gekocht, waarna het over de D927 ging, om onze route iets voorbij Lunel weer op te pakken. We troffen er een vrouwelijke fietser (José uit Bussum), die al de heenweg naar Santiago had gemaakt en nu weer op weg naar huis was. We hadden net een pauze gehad, toen er weer een Nederlands echtpaar op de fiets aankwam. Zij waren ergens in Zuid Frankrijk gestart en gingen ook huiswaarts.

Het vlakke dal dat we gisteren vanaf het uitzichtpunt hebben bekeken, daar liepen we vandaag doorheen. Het was een groot fruitteelt gebied. We zagen er vele soorten fruit, onder andere appels, peren, pruimen, abrikozen, nectarines, kiwi’s, mispels, kersen en perziken. Veel fruitbomen waren bedekt met netten. Waarschijnlijk tegen de hagelschade.

Het was vandaag weer behoorlijk heet, maar gelukkig een tamelijk vlak parcours. In Moissac wilden we in eerste instantie een gite opzoeken, maar toen bleek dat we daar pas om 15:00 uur terecht konden, zijn we toch maar naar de plaatselijke camping ‘De l’Ile du Bidounet’ gegaan. Deze ligt op een eiland in de rivier le Tarn en is toegankelijk via een bebouwde brug, waar tevens de receptie gevestigd is. Nadat we ons tentje hebben opgezet, brachten we nog een bezoek aan Moissac en met name aan de abdij van St. Pierre met prachtig verhalend beeldhouwwerk in het grote kerkportaal. Ook heeft de abdij een schitterende romaanse kloostergang.

Na de plaatselijke supermarkt te hebben bezocht, zitten we nu weer op de camping en schrijf ik dit verslag, terwijl op afstand een onweer dreigende lucht zichtbaar is en met hoorbaar gerommel.   

2 juli 2008  Dag 63  Moissac – Auvillar  21 km  Totaal 1554 km

 

Het is vannacht droog gebleven, maar vanmorgen was het wel bewolkt en benauwd.

Via het bruggebouw verlieten we de camping op het eiland van de Tarn. Even later ging het over Pont de Napoleon (brug), waar de Tarn overgestoken werd, richting het centrum Moissac. Bij het Canal Latéral à la Garonne, ging het over een jaagpad richting Maulause.

We kwamen vandaag ook weer langs veel fruitteelt van onder andere appels, peren, pruimen, kersen, perziken en nectarines, maar dat deerde Fien niet. Ze kwam terug met de handen vol ‘opgeraapt’ fruit en er werd onmiddellijk getest hoe sappig het fruit was. De streek is hier (geloof ik) bekend vanwege het pruimenras ‘Reine Claude’.

Iets verder stonden langs het jaagpad reusachtige plantanen. Deze boomsoort komt in deze streek veel voor. Ze zijn vaak behoorlijk geknot, maar deze waren dat niet.

Iets voor Espalais hebben we de middagpauze gehouden bij een verlaten boerderij. Er was in de streek veel populieren teelt.

In Malause hebben we even de kerk van binnen bekeken en daarna ging het via een brug over de Garonne. Er volgde nog een flinke klim naar Auviller, waar bij binnenkomst van deze plaats, weer het bord stond, dat het tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Het is werkelijk een prachtig oud plaatsje. Onder de stadspoort (Tour de l’ Horloge) kom je het plaatsje binnen. Op een plein met rondom arcaden, ligt een overdekte markthal, wat vroeger een graanhal was. Het plaatsje was vroeger bekend ivm het vervaardigen van ganzenveerpennen. Ik ga zodadelijk kijken of er een balpen te koop is, want mijn derde balpen is bijna leeg. We overnachten hier in een gite (€12 pp) en er zijn verscheidene andere pelgrims.

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing