Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 7 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 7

 

12 juni 2008  Dag 43  Neuvy St. Sépulchre -  Crozant  36 km  Totaal 1079 km

Vanmorgen was er al vroeg een stralende zon, dus de broekspijpen er meteen afgeritst.

Voor dat we de camping verlieten, kwam er iemand op een grasmaaier om het gras te maaien.

We liepen terug naar Neuvy St.Sépulchre, waar nog een dagverslag op het postkantoor werd afgeleverd en nog wat inkopen werden gedaan. Daarna ging het over de D38 richting Cluis, waar de resten liggen van een middeleeuws kasteel met een slot gracht en een gotische kapel. De arme inwoners van de streek bouwde na een extreem strenge winter in de 11e eeuw een eerste kapel ter ere van Maria, ‘De troosteres der behoefden’, die hun beschermd had. Dit betekende het begin van de bedevaarten van Cluis. Bij Cluis bevinden zich nog resten van een oude ijzersmelterij. Bij een fonteintje bij de kerk, hebben we ons brood gegeten. Hier troffen we een Belgisch echtpaar uit de buurt van Brugge, dat met de fiets de buurt aan het verkennen was. Ze verbleven ergens in een hotel. Na de pauze ging het verder richting Orsennes. Fien loopt altijd voor op en bepaalt zo het tempo dat we lopen. Als ik haar benen bekijk nu ze in een korte broek loopt, dan denk ik wel eens, zullen die benen het redden om de wandelkar die ze trekt over de Pyreneeën te krijgen. Laatst hebben we ons ergens gewogen en wij beiden waren ieder 7 à 8 kg lichter geworden. Fien had een broek bij zich, daar kon ze met twee benen in één broekspijp, maar dat loopt zo lastig. Ze heeft Esther de broek mee terug naar huis gegeven. Het heeft ook wel een voordeel. Bij een sanitaire stop, is het niet meer noodzakelijk dat de bomen groot van omvang moeten zijn.

De route van vandaag ging wat meer op en af, maar was weer wonderschoon. Na Orsennes, waar we gepauzeerd hebben, ging het verder door het Foret de Murat. We waren net het bos uit, toen een fikse regenbui ons overviel. Snel een schapenwei ingevlucht om onder een boom van de boomgaard te schuilen. Op dat punt hadden we de keuze of 4km vanaf de route de camping te zoeken of nog ca 8km verder te gaan en dan hopen dat de camping aan de route ligt. We hebben voor het laatste gekozen. Toen het weer droog was ging het verder naar Crozant. In St. Jallet hebben we voor de tweede maal geschuild, ditmaal in een overkapping bij een schoolgebouw. De gamaschen en de poncho’s aangedaan en verder naar Crozant, waar ons nog een flinke klim te wachten stond. Langs de kasteelruïne en de weg naar de municipal camping wat ons adres is voor de komende nacht.

13 juni 2008  Dag 44  Crozant  -  la Souterraine  27 km  Totaal 1106 km

Vanmorgen toen we ons tentje uitkropen, hing er een dichte nevel boven de camping, gelegen aan een stuwmeer. Bij de dichtbij gelegen bakker, een paar stokbroden gehaald, waarvan er één bij ons ontbijt gebruikt werd.

Toen we de camping verlieten scheen de zon volop, maar het was toch een stuk killer dan gisteren. Direct toen we de camping verlieten, ging de klim verder, die gisteren onderbroken werd bij aankomst op de camping. Het ging over de D72 richting la Chapelle-Baboue, maar alvorens we dit dorp bereikt hebben, moest het riviertje de Sédelle overgestoken worden via een smal bruggetje. Ik maakte hier enkele foto’s van de hoge stand van het snel stromend water. Om het passerende verkeer niet te hinderen, nam dit toch enige tijd in beslag. Fien was doorgelopen en was niet meer inzicht. De geasfalteerde weg met vele bochten er in, liep door een bosgebied omhoog. Na een kwartiertje flink te zijn doorgelopen, begon ik te twijfelen of we beiden op dezelfde weg zaten. Ik zou haar toch inmiddels ingehaald moeten hebben. Fien heeft ons routeboekje en de telefoon bij zich. Dus maar omgekeerd. Toen ik na het roepen van haar naam geen antwoord kreeg, bevestigde een passerende automobilist mijn vermoeden en wees me terug. Even later zag ik haar mijn richting uit lopen. Na het bruggetje was zij gauw genoeg een weg naar links ingeslagen, die ook heuvel op ging, maar omdat het zo lang duurde en ik er nog steeds niet was, is zij ook terug gekeerd. Zo hebben we er vandaag ruim 2km bij gelopen, die niet in het routeboekje beschreven zijn.

We zagen vandaag weer veel groen in verschillende tinten, onder andere van de weilanden, granen, hagen, struiken, bomen, bossen en bermen. Het vee is van wit naar roodkleurig veranderd (Limousine). De bermen bieden ons een veelvoud aan bloemen, planten, waaronder veel varens, vlinders en andere insecten.

Het ging vandaag weer veel op en af en op de hoogtemeter zag ik dat we af en toe de 400m grens passeerden. In ons routeboekje las ik, dat we te maken kregen met uitlopers van het Centraal Massief. Na Chapelle-Baloue ging het naar St. Germain-Beaupré en St. Agnaut-de-Versillat waar op het kerkhof een fraaie Laterne-des-morts uit de 13e eeuw zich bevindt. Hier troffen we een echtpaar uit Nuland, die de route per auto aan het maken waren. Hij had de route al eerder gefietst. Ook wist hij te vertellen, dat in Crozant een bordje stond met de vermelding dat het van daar nog 1600km was naar Santiago de Compostela. Hij heeft er een foto van genomen en zal deze per email ons toesturen. Vandaar ging het verder nog steeds over de D72 naar de camping (***) ‘Swisse-Ocean’ in la Souterraine. Hoe ze aan de 3 sterren komen is mij een raadsel. Het gras is lang en de veldjes erg ongelijk. De ligging is wel mooi aan een meer.

14 juni 2008  Dag 45  la Souterraine  -  Bénévent-l’Abbaye  26 km  Totaal 1133 km

Nadat we de camping verlaten hadden, gingen we toch even naar het centrum van la Souterraine om dit stadje van nabij te bekijken. Wat foto’s genomen van de Porte St. Jean 13e tot 15e eeuw (stadspoort) en van kerk de Notre-Dame gebouwd uit graniet tussen 1020 en 1220. Helaas was de kerk niet van binnen te bezichtigen ivm een renovatie.

Na de voor ons noodzakelijke inkopen, ging het verder richting St. Priest-la-Feuilles, waar we bij de kerkdeur onze middagpauze hebben gehouden. Vandaar ging het verder naar le Grand-Bourg. Na bezichtiging van de kerk gebouwd na 1150 en de toren dateert uit de 17e eeuw, zaten we op een bank, op het bij de kerk gelegen plein te wachten, tot de winkels weer open gingen om 14:30 uur. Een jonge vrouw die er vlak bij woonde, sprak ons aan. Toen ze hoorde dat we Nederlanders waren, stak ze beiden duimen omhoog vanwege de voetbal wedstrijd van gisteravond Nederland – Frankrijk, welke door Nederland met 4-1 werd gewonnen. Schijnbaar had ze hierdoor geen rancunes tegen ons. Toen we vroegen hoe laat de bakker open ging, zei ze dat deze gesloten was. Ze ging binnen in haar huis een groot stuk stokbrood voor ons halen. Even later kwam ze met twee kopjes koffie voor ons. Dat zijn toch de leuke ervaringen, die je zo onderweg meemaakt. Bovendien wilde ze geen vergoeding hebben voor het stokbrood en de koffie en na haar hartelijk bedankt te hebben, ging het verder naar Bénévent-l’Abbaye. Op de weg naar deze plaats was een bord geplaatst ‘Route Barrée’, maar op navraag, werd ons verzekerd dat de afgesloten weg wel toegankelijk was voor voetgangers. Er stond ons nog een leuke klim te wachten en het ging boven de 500m hoogte. Deze hoogte hebben we sinds de Ardennen niet meer bereikt. Ergens in dit stuk, fietste ons een echtpaar uit Duivendrecht tegemoet. Zij kwamen van Santiago de Compostela en hebben erg slecht weer gehad. Ondanks de klimmen die er vandaag weer in zaten, hebben we toch een mooie route gehad. Het is hier veel kleinschaliger, wat de weide- en landbouw percelen betreft en dat uit zich dan ook in de landbouwmachines.

We slapen vannacht in een gites bij de abdij. De sleutel hiervan hebben we bij de ‘Pharmacie’ gehaald, waar we tevens een stempel in ons credential kregen. Kosten voor de overnachting € 6,- per persoon.

15 juni 2008  Dag 46  Bénévent-l’Abbaye  - Châteles-le-Marcheix  18 km  Totaal 1151 km

Vanmorgen stonden we beiden enigszins geradbraakt op. Het leek wel of we in een hangmat hadden geslapen, alleen de bomen ontbraken nog. Het matras waar we op sliepen, toonde flinke sporen van slijtage door het veelvuldig gebruik. Maar een pelgrim mag niet zeuren. Wat zijn we blij met onze 3,8cm dikke ‘self inflating’ (met een beetje hulp) matjes. We slapen er over het algemeen goed op.

De gite bij de abdij, waar onze overnachting plaatsvond, zag er overigens goed verzorgt uit. Wij waren deze nacht de enige gebruikers. Na het ontbijt en het inpakken, hebben we de 12e eeuwse kerk, behorende tot de voormalige abdij bezichtigd en er een kaarsje opgestoken. Na de gite netjes te hebben achter gelaten (want die opdracht hadden we gekregen), werd de sleutel bij de apotheker afgeleverd.

Het begon al direct met een klim over de D5 naar Mourioux Vieilleville, waar we onze middagpauze hebben gehouden. Direct na dit dorp begon een stevige klim, die ons boven de 600m bracht. In dit stuk, kwam ons een echtpaar achterop, die per fiets onderweg waren naar Santiago. Zij liepen een stuk met ons mee en ondertussen wisselde wij onze ervaringen uit. Zij kwamen van ergens noordelijk van Amsterdam.

Het weer was bewolkt, maar af en toe liet de zon zich heel even zien. De temperatuur was ook prima, niet te heet, gezien het klimwerk dat we moesten verrichten.

Iedere dag weer verbazen wij ons over het prachtige landschap en de prachtige natuur. Vandaag veel bosgebied. We hebben nog een hert gezien op ongeveer 50m afstand, wat met enkele sprongetjes uit ons zicht verdween.

Het was vandaag maar een korte route (18km) en we waren dan ook vroegtijdig op de camping municipal les Ligniêres in Châteles-le-Marcheix. De camping bleek nog gesloten te zijn. Er hangt een bord met de tekst, geopend vanaf 1 juli tot en met 31 augustus. Er is wel koud water en de wc kan ook gebruikt worden. We zien wel of er iemand komt kijken.

 

16 juni 2008  Dag 47  Châteles-le-Marcheix – St. Leonard-de-Noblat  31 km  Totaal 1183 km

Vannacht verscheidene malen wakker geworden van het geluid, veroorzaakt door de regen op het tentdoek. Maar vanmorgen was het droog. Toch maar meteen de regenhoezen over onze karretjes gedaan, omdat het weer er toch nog wat dreigend uitzag.

We hebben er geen camping beheerder gezien, zodat dit voor ons een tweede gratis camping op de route was.

Vanuit Châteles-le-Marcheix volgde er een afdaling langs een stuwmeer en even verder na de brug over de Gonge kwam er een klim die ons over de D5 naar St. Pierre-Cherignat bracht. Verder ging het naar St.Martin-SteCatherine, waar we het kerkje met de fresco’s hebben bezichtigd. Direct daarna moesten we de gamaschen en de poncho’s weer aan. Dit was omstreeks 10:00 uur en voor de resterende etappes van de dag hebben ze hun diensten bewezen.

Ergens na le Theil, hebben we in een boerenschuur, waar nog enkele hooirollen lagen, ons brood gegeten. Ook konden we hier wat uitpuffen van een 2km lange klim, die ons volgens mijn hoogtemeter 118m hoger bracht, nl. naar 554m. Daarop ging het over de D5 en vervolgens over de D36 en D19 naar le Châtenet-en-Dagnon. Ergens na deze plaats, sprak ons een oude man aan over het slechte weer. Ik probeerde hem, in mijn erg beperkte Frans duidelijk te maken, dat we onderweg zijn naar Saint Jacques de Compostelle en er ook voor wat beter weer zullen bidden. Volgens mij begreep hij het wel. Alleen hoop ik dat de Heilige Jacobus eerder ingrijpt en dat we niet al die maanden nog slecht weer zullen hebben. Hoewel het wandelen in de regen ons niet tegenvalt, want we vragen elkaar wel eens onderweg of je het nog leuk vindt en dat is dan ook nog altijd zo, verkiezen we natuurlijk droog weer. Ondanks de regen, genieten we toch van het erg op- en afgaande landschap en zijn prachtige natuur. In St.Leonard-de-Noblat zijn we bij de Tourist Info gaan uniformeren voor een overnachtingsplaats. Komende nacht slapen we in een refugio met nog een fietser uit het Franse Normandië. De refugio, waar we druipend van de regen aankwamen, ligt nog geen 10m van de 12e eeuwse kerk verwijderd

17 juni 2008  Dag 48  St. Leonard-de-Noblat   Rustdag  Totaal 1183 km

Vanmorgen zijn we goed uitgerust omstreeks 8:00 uur opgestaan. Samen met de Franse fietser hebben we ontbeten, waarna we afscheid van elkaar hebben genomen.

Fien die andere bezigheden had, vroeg me om alvast een kijkje te gaan nemen in de oude kerk (11e/12e eeuw) waar zich het graf bevindt van de heilige Leonard. Hij was een kluizenaar die rond 550, de grondslag voor dit stadje legde, hoog tussen de riviertjes de Tard en de Vienne. Boven zijn graf hangen ketens, want hij is de patroon voor de gevangenen. Daarnaast heeft deze heilige nog een andere functie: de graftombe is helemaal glad, omdat kinderloze vrouwen hierop liggend bidden. Daar verwachten ze veel van! Na wat foto’s te hebben genomen, ben ik terug naar de refugio gegaan, waar Fien klaar was met haar werkzaamheden. Samen hebben we een kapper/ster bezocht om onze haren te laten knippen. We hebben nu beiden een kort geknipt kapsel.

Op het postkantoor hebben we nog wat post afgeleverd en bij de Tourist Info de refugio met nog 1 dag verlengd. Een gite of refugio is ongeveer hetzelfde, nl. een overnachtingsplaats voor de pelgrims. Je moet wel met je credential (pelgrimspas) aantonen, dat je ook daadwerkelijk pelgrim bent. De kosten hier zijn een vrijwillig bedrag tussen de €5 tot €10 per persoon per nacht. Hiervoor heb je dan een volledig ingericht huis en in dit geval zijn er ook nog levensmiddelen beschikbaar. Bij deze refugio was er ook nog sprake van enige privacy, want Fien en ik hebben samen een slaapkamer apart. Er zijn nog 3 meer tweepersoons slaapkamers. Het gebruik van de keuken, eetkamer, douche en wc, moet met eventuele andere bewoners gedeeld worden. Het verblijf hier is voor ons een luxe. Wij waren gisteren dan ook erg blij, toen we hier drijfnat aankwamen, dat we geen tentje in de regen moesten gaan opzetten.

Vandaag zijn de nat geworden spullen weer grotendeels opgedroogd.

Hier op tafel ligt een Livre d’or, waar menige pelgrim een bedankwoordje ingeschreven heeft, waaronder wij zelf. Ik zag dat het fietsend echtpaar uit Doenrade, die onderweg zijn naar Lourdes, hier op 7 juni 2008 waren.

Vanmiddag hebben we nog St.Leonard en de kerk bezichtigd en er tevens een kaarsje aangestoken. St.Leonard is een prachtig stadje en met zijn oude huizen en steegjes, geeft het je een blik hoe het in de middeleeuwen was.

18 juni 2008  Dag 49  St. Leonard-de-Noblat  - St.Germains-les Belles  32 km  Totaal 1215 km

Afgelopen nacht waren wij beiden de enige bewoners van de refugio. We hadden een slechte nachtrust. Of het nu kwam omdat we gisteravond nog koffie hebben gedronken, gewoonlijk eten we ’s avonds warm, of dat het kwam vanwege de rustdag?

De bakker was al om 7:00 uur open, zodat we een lekker vers stokbrood bij het ontbijt hadden. Daarna onze spulletjes ingepakt en de refugio afgesloten. Onderweg naar de Tourist info, om de sleutel aldaar in de brievenbus te deponeren, zagen we onze kapper die buiten een sigaretje aan het roken was, ons uitzwaaien.

Het was wat moeilijk om de route weer op te pakken. Bij Pont-de-Noblat zijn we de Vienne overgestoken via deze 13e eeuwse stenen boogbrug. Even later kwamen we toch weer op onze in het boekje beschreven route uit. We kregen er een klim van 3km lang, die ons van 290m naar 420m bracht. We passeerde ook een dolmen (soort hunebed) op dit stuk.

Het was zonnig weer, zodat de broekspijpen er weer van af gingen.

Vanaf Pont-de-Noblat hebben we de D7b gevolgd naar St.Bonnet-Briance.

Vandaag, vanaf het begin van de dag, kwam er van het linkerwiel van Fien’s wagentje een knarsend geluid. Zij is sinds enkele weken van dat wiel de bescherm dop kwijt die over de zelfborgende moer geplaatst was. Sinds die tijd maakt het wiel bij tijd en wijle een vreemd geluid. Maar vandaag hield het irritante geluid aan en het verergerde zich nog, zodat we in St.Bonnet-Briance bij een huis aanklopte en de situatie aan de vrouw des huizes probeerde uit te leggen. Zij was zo technisch, dat zij de situatie begreep en met een potje olie terugkwam en na gebruik daarvan verdween de irritante herrie. Dat was weer een pak van ons hart, want ik vreesde dat het wiellager al te veel schade zou hebben opgelopen.

Vandaag zijn de boeren wat meer aan het gras maaien en hooien, hopelijk duidt dat op beter weer voor de komende dagen.

De route was ook vandaag weer mooi al moesten er enkele rivier- en beekdalen overwonnen worden, wat ook de nodige klimmen en afdalingen met zich meebracht. In de St.Germain-les Belles hebben we via de Maire (gemeentehuis) een sleutel gekregen van een pelgrimsgite gelegen pal naast het gemeentehuis. Ook hebben we de 14e eeuwse weerkerk, compleet met schietgaten en een rondgang boven in het schip, bezocht.
Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing