Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 6 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 6

5 juni 2008  Dag 36 Neuvy-le- Barrois – Vernais  32 km Totaal 925 km

Het terrein achter de grote boerderij is ingericht voor campers. Er is geen sanitair gebouw, maar we mochten gebruik maken van hun douche en wc.

Gisteren toen we onze tent hadden opgezet, kwam er nog een camper op het terrein staan. Het was een Duits echtpaar uit Keulen. Zij hadden de camper voor 5 weken gehuurd, en waren er vanaf St. Jean Pied de Port de route naar Santiago mee afgereden. Hij (65 jaar) heeft dit altijd met de fiets willen doen, maar zijn gezondheid liet het niet meer toe, dus dan maar op deze manier. Zij nodigden ons ‘s avonds uit, om een glaasje wijn met hun te drinken. Wij hebben er elkanders ervaringen uitgewisseld en het was dan ook erg laat, voordat we onze slaapzak opzochten.

Vanmorgen voordat de wekker afging, regende het even, maar toen we opstonden was het weer droog. Omstreeks 8:00 uur kwam de campingeigenaresse het door ons bestelde stokbrood brengen en hebben we afscheid van haar genomen. Tijdens het inpakken, hebben we maar meteen de regenhoezen over de wagentjes gedaan, omdat het weer er nogal dreigend uitzag.

Na afscheid te hebben genomen van het Duitse echtpaar, liepen we rond 9:00 uur aan. We zaten weer gauw op onze route. Via de D41 ging het richting Sancoins. In een weiland stonden 3 bestelbusjes van Veolia tussen een grote kudde witte koeien. Ook een graafmachine en verscheidene mensen waren er aan het werk. Schijnbaar was er een waterleiding breuk. Hier in Frankrijk zorgt Veolia ook voor de watervoorziening.

Net voor Sancois ging het een paar km over de drukke N76. Het is niet plezierig lopen langs zulk een drukke weg, hoewel de vrachtwagens en het overige verkeer toch ruim afstand van ons hielden.

In Sancois hebben we een grote supermarkt bezocht en er een gedeelte van de inkopen meteen genuttigd. We hebben er nog even gesproken met een Nederlands stel fietsers.

Weer onderweg op de D41 naar Neuilly-en-Dun begon het te regenen. Poncho’s en gamaschen te voorschijn gehaald en aangetrokken. Bij Jouy nog de resten van de 13e eeuwse Donjon op de foto gezet en wat verderop de route nog een kasteel, dat nu als hotel dienst doet. We hebben nog enkele andere versterkte hoeves gefotografeerd, waaronder één erg bouwvallig.

Vandaag hebben we maar enkele dorpen aangedaan, waarin veel leegstand is. De afstand tussen de dorpen onderling was groot, maar de te nemen route was ondanks de regen nog steeds mooi. De gerst begint hier en daar al geel te verkleuren. Vandaag was het over het algemeen licht glooiend. Van Neuilly-en-Dun zijn we over de D76 naar Vernais gegaan.

Het regende nog altijd toen we omstreeks 17:00 uur bij de Maire (gemeentehuis) aanbelden met de vraag om een overnachtingsplek. We slapen nu in een zaal van het gemeentehuis en van de burgemeester hebben we een joekel van een sleutel gekregen om het oude kerkje uit de 12e eeuw te bezichtigen, wat we dan ook hebben gedaan. We zijn heel blij met het onderkomen van de komende nacht. We kunnen hier onze natte spullen weer laten opdrogen.

 

6 juni 2008  Dag 37 Vernais  - St. Armand-Montrond  28 km Totaal 954 km

We hebben goed geslapen in de zaal van het gemeentehuis. Onze spulletjes die we na de regendag van gisteren, te drogen hebben gehangen, waren nagenoeg droog. Er was ook een keuken bij met aanrecht, fornuis en koelkast. Hierin lagen een tiental flessen van verschillende wijnsoorten. De burgemeester had zoveel vertrouwen in ons, dat wij als vrome pelgrims hier wel van af kunnen blijven. Dat hebben we dan ook netjes gedaan, maar we hebben ons meegebrachte blikje bier en limonade tot het verbruik, koel kunnen houden.

’s Ochtends omstreeks 8:15 uur kwam de burgemeester van Vernais, dat ca. 225 inwoners telt, ons weer bezoeken. Hij had om 9:00 uur een afspraak, maar tot die tijd hebben we veel informatie over het dorp en zijn kerkje uit de 11e/12e eeuw gekregen. Hij vertelde dat in de stenen raam-omlijsting, een tweetal St. Jacobs schelpen te zien zijn. Dit was ons gisteren bij het bezoek aan het kerkje ontgaan. Hij ging met ons mee om ze aan te wijzen.

Hij vertelde ons dat hij oorspronkelijk uit de Elzas kwam en zodoende goed Duits sprak. Hij had hier een boerderij gehuurd, waarin hij 140 koeien had. Thans heeft hij die niet meer. Hij vertelde ook dat het kerkje nu onder de monumentenzorg valt en dat er renovatieplannen zijn. We vroegen hem wat de kosten voor de overnachting waren, maar daar wilde hij niets voor hebben. We hebben hem toen wat gegeven voor de restauratie van het kerkje. Dit nam hij dan ook dankbaar aan. We hebben afscheid van hem genomen, nadat hij ons gevraagd heeft om de sleutels binnen op de tafel te leggen, maar wel af te sluiten.

Het was omstreeks tienen, toen we het gemeentehuis verlieten en op weg richting Charenton du Cher gingen. We waren nog geen half uur onderweg, toen het begon te regenen. Onder een boom werden de poncho’s aangetrokken, maar het hield vrij snel op met regenen.

Iets eerder had ik een overstekende slak met een groot slakkenhuis gefotografeerd. Fien zei nog tegen me “help ‘m even oversteken, anders redt ie ’t misschien niet ivm het verkeer”. Zo gezegd, zo gedaan. In de berm kon de slak haar weg weer voortzetten. Enkele kilometers verderop, kwam ik tot de ontdekking dat ik mijn aluminium St. Jacobs schelp miste. Wij dragen dit met een koord om onze hals. Hierdoor worden we vaak door mensen aangesproken en “bon route” of “bon courage” toegewenst. We zijn terug gelopen om te zoeken. Wij dachten dat ik de ketting was verloren, daar waar ik de poncho had uit gedaan. Dus niet, het was daar waar ik de slak heb geholpen met oversteken. We zijn toch blij dat ik de schelp terug heb, al hebben we vandaag hierdoor 5km meer gelopen. We gingen verder naar Charenton du Cher, waar we in een flinke pas naar toe liepen, omdat we er naar de winkel wilden gaan. Deze zijn meestal vanaf 12:30 uur een paar uren gesloten. We hebben het nog net op tijd gered, wat de openingstijd betreft, maar het was alweer begonnen met regenen. Onze middag pauze hebben we weer in een bushalte gehouden.  En vervolgens onze poncho’s en gamaschen weer aan gedaan. Vervolgens ging het over St. Pierre-les-Etieux naar St. Armand-Montrond.

Vandaag weer veel weidegebied, afwisselend met bomen en struiken. Veel wit vee, maar ook enkele maal rood vee en schapen. Het Canal du Berry met z’n smalle, niet meer in gebruik zijnde sluisjes, zijn we ook verscheidene malen over gestoken. In St. Armand-Montrond hebben we de kerk van St. Roch bezocht en nadat we inkopen hadden gedaan, hebben we er de camping municipal ‘La Roche’ opgezocht.

 

7 juni 2008  Dag 38 St. Armand-Montrond  - Châteaumeillent  40 km Totaal 995 km

Vanmorgen bij het vertrek op de camping aan de mejuffrouw van de receptie gevraagd, welke weg te volgen, om onze route weer op te pakken. Zo gezegd, zo gedaan. Bij een buitenwijk van St. Armand, werd onze aandacht gewekt door een luid claxonnerende bestelbus. Het was een rijdende bakker, waar we ons stokbrood voor de komende dag hebben gekocht.

Via de brug over le Cher verlieten we St. Armand. Na Orval ging het een stukje over de drukke D951, maar niet voor lang. Via een rustige weg bezochten we Bouzais-Eglise, waarna we na een klim en viaduct, de A71 overstaken. We hadden net het gehuchtje le Bord gehad, toen Fien voor een sanitaire stop achter de struiken ging. Ik hoorde een gil en vroeg wat er loos was. Bij het door haar gekozen plekje, lag op een kleine meter afstand een slang. Nadat ik er een foto van had gemaakt, verdween ze onder de struiken. Ze was vaal bruin van kleur. Ik vermoed dat het een adder was.


8 juni 2008  Dag 39 Châteaumeillent  -  la Châtre  24 km Totaal 1019 km

Het heeft de hele nacht geregend. We hebben geen wekker gezet, maar toen we om 7:30 uur opstonden, was het opgehouden met regenen. Weer afscheid genomen van Otto de Duitser en later ook van het Nederlandse echtpaar uit Oosterbeek met het hondje.

Het inpakken vandaag vergde wat meer tijd, omdat we meteen de regenhoezen om onze karretjes deden. Van de lange wandeling van gisteren (40 km), hebben we geen spierpijn van gehad, ook al ging het op en af en was de temperatuur door de gure wind laag.

Toen we gisteren bij de supermarkt aankwamen, gaf een temperatuur meter 16°C aan en toen het begon te regenen, zelfs 14°C. Tot nu toe, gaat het goed met ons. De klachten die Fien op de tweede dag van onze toch naar Santiago de Compostela al had, hebben geen verdere gevolgen gehad en de klachten (pijnlijk linker heupgewricht door overbelasting van de rug) die ik had voor aanvang van onze tocht, was na een week ook verdwenen. We hebben tot op de dag van vandaag, nog niet één blaar gehad.

Het was rond 10:30 uur toen we de camping verlieten, die aan het meer gelegen was.

In Châteaumeillant gingen we bij de bakker een stokbrood halen. De bakkers zijn veelal op zondagmorgen open, maar vaak op maandag gesloten.

De temperatuur voelde niet zo koud aan, als gisteren en onderweg, hebben we ergens 19°C aangegeven zien staan.

Van Châteaumeillant ging het over de D68 naar Neret, Fontenay en Monlevicq, waar we ook onze middagpauze hebben gehouden. De route voert aldaar door een oud landgoed met een Romaans kerkje tussen een Gallo-Romeinse ruïne en een burcht door. Iets verder ligt in een groene bosrijke omgeving nog een kasteel, waarvan het terrein ommuurd is. Hier ergens, iets voor Lacs, werden we aangesproken door een echtpaar uit Deventer, wat per fiets onderweg is naar Lourdes en Santiago. Na Lacs en voor la Châtre, hoorden we de herrie van een nabij gelegen autocircuit, waar op dat moment een race plaats vond. Vanaf la Châtre moesten we nog 3km naar Montgivray, waar we op de camping municipal Château Solange Sand, onze tent hebben opgezet. Vandaag zijn we de 1000km grens gepasseerd!

        

9 juni 2008  Dag 40  la Châtre  rustdag  Totaal 1019 km

De receptie van de camping municipal is maar enkele uurtjes per dag bemand en wel ’s ochtends en ’s avonds, zoals bij meerdere municipal campings het geval is. We hebben de receptioniste gevraagd, waar we een schoenmaker kunnen vinden voor Fien’s schoenen, waarvan de hakken weer aan reparatie toe zijn. Zij verwees ons naar Bricomarché in la Châtre. Dus vanmorgen, ondanks de rustdag, toch maar de wekker gezet. Bij de Bricomarché was er wel een ‘Gordonnier’ (schoenmaker), maar zulk een reparatie deed hij niet. Hij verwees ons naar een ander adres in la Châtre. Hier aangekomen, kregen we van hem te horen dat hij op maandag gesloten is, maar hij nam de schoenen wel aan met de mededeling dat ze morgen om 10 uur klaar zouden zijn.

We hebben de kerk van St. Germain bezocht, een kaarsje aangestoken en een stempel in ons credential gekregen. Ook nog een foto gemaakt van de 15e eeuwse Donjon (verdedigingstoren). Toen weer terug naar de camping, waar het voor Fien weer wasdag was.

In Ardenais hebben we onze middagpauze gehouden. Vandaar ging het naar Châtelet, waar weer inkopen werden gedaan in een grote supermarkt. Zoals altijd werd het gedeeltelijk meteen geconsumeerd. Het was inmiddels begonnen met regenen. Dus hoezen over de wagentjes en gamaschen en poncho’s aan. De poncho’s konden weer gauw genoeg uit. We gingen door het dorpje les Archers, waar veel pottenbakkers zijn. Er is ook een pottenbakkersmuseum.

Voorbij St. Jeanvrin, hebben we de eerste herten (2) gezien. Daar ergens haalden we twee wandelaars in met rugzak. Zij komen uit Oosterbeek bij Arnhem en hadden ook een hondje bij zich. Toen we bij hen kwamen, wilde het hondje niet meer verder. Het zat in de berm en vond het wel welletjes voor vandaag. Zij liepen het traject Nevers – Limoges en hebben ook het plan om op de camping municipal te Châteaumeillant te overnachten. Toen we daar aankwamen, is het weer begonnen met regenen. Onze buurman is de Duitser (Otto) uit Maria-Laach met ook een wandelkar. Tijdens het schrijven van dit verslag, in ons tentje, regent het pijpenstelen. 

 

Omstreeks 14:00 uur kregen we een sms-je van Esther en Joost, die onderweg naar ons zijn, om morgen Fien’s verjaardag mee te vieren. Ze verwachten dat ze vandaag omstreeks 15:15 uur op de camping arriveren. Dit hebben wij niet verwacht, dat iemand nu we zo ver van huis zijn (1019km) ons nog komen opzoeken, maar we vinden het wel enorm leuk! Het was net 15:00 uur, toen ze op de camping aankwamen, waarop een hartelijk welkom volgde. Het is toch leuk, als je je eigen dochter en schoonzoon weer ziet en het doet je goed. Nadat we weer wat bijgepraat zijn en de door ons genomen foto’s op Esther’s laptop zijn gezet, ging het naar la Châtre om inkopen te doen voor de barbecue.


Een langstrekkende onweersbui dreigde roet (water) in het eten te gooien, maar het bleef bij een paar druppels. De barbecue was goed geslaagd en toen het veel later op de avond frisser werd, trokken we ons terug in de afwasruimte van het sanitair gebouw, waar we onze verslagen en deels de foto’s op de laptop bekeken hebben. Het was al laat toen we onze tent opzochten.

 

 

 

 


10 juni 2008  Dag 41  Fien’s 60ste verjaardag - la Châtre  rustdag  Totaal 1019 km

De vogeltjes brachten ’s morgens vroeg al een prachtige serenade voor Fien. Het was een dag vol erg leuke verrassingen. De versiering van onze tent met ballonnen en vlaggetjes door Esther en Joost georganiseerd. Al die kaarten, sms-jes en telefoontjes, de filmbeelden van onze kleinkinderen, dit alles heeft het voor Fien en mij tot een onvergetelijke dag gemaakt. Nogmaals iedereen hartelijk dank hiervoor!

De dag is zonnig begonnen, wat ook leuk is voor Esther en Joost en hun bezoek aan ons. Vanmorgen met hun naar la Châtre geweest en bij de bakker enkele stokbroden gehaald en tevens ook een verjaardagstaart bij de ‘Patisserie’, die door Esther opgesierd werd met wat kaarsjes. De schoenen van Fien opgehaald, waarvan voor de tweede maal de hakken zijn opgemaakt. Dus om de 500km, zijn zij toe aan reparatie.

Terug naar de camping, waar Fien al die tijd, tijdens het lezen van de verjaardagskaarten, op Esther’s laptop heeft gelet, die in de sanitairruimte aan het opladen was. Het was voor Fien geen eitje op bed, maar een laat ontbijt met vers stokbrood en een gebakje na.

Na de middag hebben we samen met Esther en Joost een bezoek gebracht aan Nohant-Vic, een schilderachtig dorpje naast het kasteel dat George Sand (schrijfster en vriendin van Chopin) beschreef en dat in pelgrimsannalen voorkomt. In het pelgrimskerkje bevinden zich prachtige romaanse muurschilderingen uit de 12e eeuw in een heel aparte stijl.

Vanavond zijn we voornemens ergens te gaan eten. Dit is voor ons de eerste keer, sinds we op pad zijn, maar een extraatje op Fien’s verjaardag mag wel.

11 juni 2008  Dag 42  la Châtre (Montgivray) -  Neuvy St. Sépulchre  23 km Totaal 1042 km

Gisteravond, zijn we naar la Châtre geweest, waar we samen met Esther en Joost in een restaurant gegeten hebben. Toen we hiervan naar de camping terugkeerde was het begonnen met regenen en zat er ook onweer bij.

In het sanitair gebouw, hebben we de overige door ons genomen foto’s op Esther’s laptop bekeken. Ik denk dat het tegen elven was, toen we onze slaapzak opzochten.

Vanmorgen om 6:30 uur waren we weer present, want Esther en Joost hadden zich voorgenomen om de 770km lange reis, op tijd te beginnen. Na het ontbijt hebben we afscheid van Esther en Joost genomen, wat toch erg emotioneel was. Wetende dat als alles goed blijft gaan, we elkaar toch enkele maanden niet meer zullen zien. We hebben hun beiden nogmaals hartelijk bedankt voor al het werk dat zij doen, om deze verslagen uit te typen voor plaatsing op de website. Ook hebben zij Fien een onvergetelijke verjaardag bezorgd en dat geldt ook voor de vele felicitaties die Fien ontving via de kaarten, laptop, sms-jes en telefoontjes.

Met een nieuwe lading dagverslagen zijn Esther en Joost rond 8:30 uur huiswaarts gekeerd. Esther was voornemens om de terugreis te benutten voor het uit typen van de verslagen op de laptop.

Wij hebben hun bezoek erg gewaardeerd en zijn dan ook blij dat het weer hier ook aan meewerkte.

Zo juist kregen we een sms-je van hun, dat ze om 16:30 uur weer thuis waren en hebben genoten van de dagen bij ons en dat is dus wederzijds.

Na hun vertrek hebben we onze spulletjes ingepakt en na een gesprek met een stel motorrijders uit Zwitserland afkomstig, verlieten wij de camping.

In la Châtre werd nog inkopen gedaan in de supermarkt, waarna de route weer werd opgepakt. Het ging over de D41a naar Sarzay. Hier staat een burcht met hoge ronde torens dat dateert uit de 14e eeuw en oogt als uit een sprookjesboek. Deze behoorde aan de heren van Barbançois en bestond ooit uit 38 torens met 3 bruggen. De burcht doorstond zowel de Engelse invasie vanaf 1337, de godsdienstige oorlogen, als de Franse revolutie. In een roman van George Sand, speelt het een rol als ‘le Château de Blanchemont’.

Verdergaand over de D51 zien we dat de boeren in deze omgeving, de laatste dagen, massaal gehooid hebben of nog doende zijn. In de weilanden liggen de grote hooirollen omwikkelt met plastic, klaar om opgehaald te worden. We hebben het tijdens het wandelen droog gehouden en de temperatuur was van dien aard, dat de broekspijpen er af konden.

Het landschap ging wel op en af, maar was niet extreem. Leuk afwisselend landschap met akkerbouw, maar voornamelijk weiland met lichtgekleurd vee, gescheiden door struiken en bomen.

In Neuvy-St. Sépulchre aangekomen, hebben we een kerk met bijzondere bouw bezocht. Met de kruistochten namen tevens de pelgrimages naar het Heilige Land toe. Daar was in Jeruzalem, op de plaats van Christus kruisiging, door keizer Constantijn de grafkerk gebouwd, oorspronkelijk in ronde vorm. Naar men aanneemt heeft een groep pelgrims rond 1027, teruggekeerd uit Jeruzalem, het initiatief genomen een gebouw neer te zetten naar voorbeeld van de Heilige grafkerk (St. Sépulchre) Neuvy-St. Sépulchre. Men sloopte de Jacobskerk op de delen na die nodig waren, voor de nieuwe ronde vorm. Weldra kwam het bericht, dat de grafkerk in Jeruzalem na verwoesting door de kruisvaarders was hersteld en een rechthoekig deel was aangebouwd. Het resultaat in Neuvy-St. Sépulchre is de huidige en zeer bijzondere kerk: een opvallende sterke ronde vorm met binnen een koepel die rust op elf onderpilaren, met prachtige kapitelen. De bogen zijn erg onregelmatig en sluiten niet in een deelbaar getal aan bij de veertien bovenpilaren of de acht bovenvensters. Toch past het geheel wonderwel samen. Achter het ronde deel licht het bewuste rechthoekige schip, waar in verschillende oude delen herkenbaar zijn.

In de kerk vindt men een Jacobsbeeld. Vanaf de kerk ging het naar camping municipal Neuvy Saint Sépulchre. Daar aangekomen, bleek dat de camping pas op 15 juni open gaat. We mogen er toch staan, alleen het gras is nog niet gemaaid en het sanitair is nog niet gepoetst. Als pelgrim en voor €4,90 mag je ook niet alles verlangen. Dus staan we vandaag en vannacht hier alleen op deze camping, dat aan een meer gelegen is.

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing