Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 5 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 5

29 mei 2008  Dag 29  Auxerre -  le Saussois  35 km  Totaal 744 km

Toen we vanmorgen opstonden, wisten we al dat onze tent weer waterdicht was. We lagen gisteren nog maar net in onze slaapzak, toen het getik op het tentdoek begon en dat is de hele nacht zo door gegaan.

We zijn ’s ochtends, met onze spulletjes naar het sanitair gebouw gevlucht, waar we ook hebben ontbeten. We kregen er nog gezelschap van een stel motorrijders. De wagentjes werden er ingepakt en wat later de tent afgebroken. De gamaschen (schoenhoezen) werden aangedaan en nadat we van de camping vertrokken waren, ook gauw genoeg onze poncho’s, omdat het weer harder begon te regenen.

De route ging van Auxerre over de D163 naar Vaux. Daarna ging het over een jaagpad langs de rivier de Yonne verder. In Vincelles zijn we even van de route gegaan, om inkopen te doen en we hebben er meteen onze middag pauze gehouden. Het was inmiddels opgehouden met regenen, zodat de gamaschen en poncho’s opgeruimd werden.

Het was wel prachtig lopen langs de Yonne en langs het canal du Nivernais. Door de regenval van de afgelopen dagen, was de waterstand hoog en het water reikte tot vlak aan ons pad. Het was er zo rustig, dat het er op leek dat ze het pad enkel voor ons hebben gemaakt. Voor de middag zagen we enkel wat plezierbootjes, een koppel zwaan met vijf jongen, eenden, waterhoentjes en de schaduwen van vissen in het water. Na de middag hebben we nog enkele fietsers gezien.

Het canal du Nivernais werd begin 19e eeuw aangelegd voor het vervoer van goederen naar het dichtbevolkte Parijs, waaronder vooral hout uit de Morvan als brandstof en bouwmateriaal. Met een aanzienlijke oostelijke boog verbindt het kanaal de Loire met de Yonne en de Seine. Nu wordt het nog gebruikt door plezierboten, die af en toe zelf de sluizen moeten bedienen, als deze niet bediend worden door studenten. Het is er prachtig mooi en rustig. Veel groen, het water, de bomen, de bossen. Je loopt er wel stroomopwaarts, maar dat gaat heel geleidelijk, zodat het weinig inspanning vergt. Net voor Cravant hebben we via een spoorbrug het canal du Nivernais en de Yonne verlaten. We gingen via de V4 naar Ste Pallage waar het verder ging over de D39.

Net voor Prégilbert kwamen we een stel fietsers tegen. Ze zijn afkomstig uit Apeldoorn en waren 4 weken geleden in Santiago gestart. Zij hadden al die weken slecht weer gehad. En wij maar denken dat we naar het zonnige zuiden gaan! Verder ging het naar Séry en Mailly-la-Ville en over de D100 naar le Saussois. De streek is weer wat heuvelachtiger geworden en het landschap is afwisselend, akkerbouw-, weide- en bosgebied. Vanaf onze camping kunnen we de rotsen zien, die mensen proberen te beklimmen.

30 mei 2008  Dag 30  Le Saussois - Vèzelay  23 km  Totaal 768 km

In ons routeboekje staat dat de camping waar we nu de nacht hebben doorgebracht per 1 juni open gaat. Misschien is het daarom dat ik gisteren met douchen geen warm water had. Wij zijn echter niet de enige camping gasten en delen de camping met een Nederlands echtpaar met een caravan en tentje waar een auto bij staat.

Zowel gisteren als vanmorgen hebben we geen camping beheerders gezien en zo zijn we rond 9.00uur, zonder te betalen vertrokken. Na een kleine kilometer, zaten we weer op de route, die ons weer langs de Yonne en het canal du Nivernais voerde. Links van de weg rezen de grote rotspartijen op, die ook goed te zien waren vanaf de camping. Een stel jongelui waren bezig deze te beklimmen. Het was nog wat nevelig, maar nadat we een uurtje verder waren, liet de zon zich weer zien.

De route ging over de D100 naar Châtel –Censoir en langs het riviertje de Chamoux naar de D36. Ook lagen er verscheidene kleine meertjes. Links van onze weg, was het voornamelijk bos.

Bij Asnières-s/s-Bois verlieten we het dal van de Chamoux en kregen er direct een 2,5km lange klim. De weg ging door een groot bosgebied en een plaatsje les-Bois-de-Madeleine. Al van verre zagen we de machtige basiliek Ste Madeleine boven op de top van Vèzelay liggen. Vèzelay vormt door de historie heen een hoogtepunt op deze route. In Vèzelay kwamen pelgrims uit vele streken samen om vandaar verder te gaan naar Santiago de Compostela. Ook wij hebben er verscheidene aangetroffen, te voet en met de fiets en van verschillende nationaliteiten.

We zijn er eerst naar de camping gegaan. Nadat we onze tent hebben opgezet en ons wat hebben opgefrist, hebben we de Romaanse basiliek Ste Madeleine bezocht en er een stempel in ons credential gekregen. Deze kerk is uit de 12e tot 14e eeuw, schitterend van bouw en met bijzonder beeldhouwwerk. Vooral de buitengewone timpanen (portaal boven de deuren) en de kapitelen (bovenkant pilaren) vormen een heel middeleeuws stripverhaal. Tijdens het schrijven van dit verslag, valt er weer een fikse regenbui.

31 mei 2008  Dag 31  Vèzelay - Chaumot  36 km  Totaal 804 km

De hele nacht heeft het geregend. Wederom zijn we ’s ochtends met onze spulletjes naar het sanitairgebouw gevlucht en hebben we daar ontbeten. Vervolgens afscheid genomen van een Nederlandse fietser die vanaf Malaga naar huis fietst en een jonge Duitser die vanaf Mainz onderweg is naar Santiago. Hij heeft hier een paar dagen rust genomen, vanwege een opgelopen buikvirus. Nog afscheid genomen van enkele Nederlanders die interesse toonden in ons ondernemen en het was rond 9:00uur toen we de camping, die bij de jeugdherberg ligt, verlieten. Fien heeft nog in Vèzelay inkopen gedaan. Daarna ging het over de D958 naar St. Père. Hier hebben we de kerk Notre Dame uit de 13e eeuw bezocht. De kerk heeft een ruim overdekt open portaal met bogen en is een prachtig voorbeeld van Bourgondische gotiek met schitterend fijn beeldhouwwerk. Jammer dat in de kerk vrijwel alle beelden zwaar beschadigd zijn in een vroegere beeldenstorm, tijdens de opstand tegen tirannie van de abt van Vèzelay. Toen we de kerk ingingen, klonk ons het gezang tegemoet van een zestal dames en heren. Het klonk mooi en de akoestiek was zeer goed.

In Pierre-Perthuis zijn we een bushokje ingevlucht, omdat het weer begon te regenen. We hebben de regenhoezen over onze wagentjes gedaan en er maar meteen een pauze van gemaakt. Na Bazoches kregen we een gestage klim. Tot nu toe was het landschap sterk op- en afgaand en was het veelal weidegebied, afwisselend met bomen, struiken en bosjes. In de weilanden zag je voornamelijk wit gekleurd vee en een enkele keer rood gekleurd vee.

Na de klim die tot 357m ging, was het licht glooiend en meer akkerbouw gebied. Daarna ging het weer naar beneden, waar in een rivier dal op 197m hoogte zaten. Daar volgde weer een klim op naar 278m. Het landschap was prachtig groen, de weilanden, de afscheidingen van hagen, struiken, bomen, bossen en dat alles in een sterk glooiend landschap.

Vandaag zijn we ook drie kastelen op onze tocht gepasseerd. Na de middag liet de zon zich ook nog zien, wat met de inspanningen ook wat zweetdruppels met zich meebracht. Na Corbigeny gaat het verder over de D997bis naar onze camping de l’Ardente te Chaumot. Er staat een bordje ‘SVR camping’ en de camping heeft een Nederlandse beheerder.

1 juni 2008  Dag 32  Chaumot - Prémery  30 km  Totaal 835 km

Na afscheid te hebben genomen van het Nederlandse echtpaar dat de camping beheert, ging het weer verder op de D997bis richting Ardan. L’Ardan is de naam van de camping, maar ook van het smalle riviertje, waar aan de camping ligt. De route ging verder via Guipy waarna een flinke klim richting St. Révérien volgde. In deze plaats hebben we onze middagpauze gehouden, waarna het verder ging met de klim. De camping waar we afgelopen nacht sliepen, ligt op 200m hoogte. We bereikten na St. Révérien een hoogte van 350m. Gelukkig was het bewolkt, dat scheelt weer een paar zweetdruppels.

Wij beiden zijn sinds ons vertrek toch enkele kilo’s lichter geworden. De inspanningen die soms gevraagd worden, kosten toch nog wat energie. Fien zegt dat ze dat niet zo erg vindt, alleen ze mogen de energi niet uit mijn benen halen, want dan halen we Santiago niet! Gisteren was het al een zware dag en vandaag alweer. Bovendien liggen de campings op zulk een afstand, dat we 30km of meer per dag afleggen. Dat betekent ook, dat je tegen de avond de camping bereikt. Als de tent is opgezet, moet er nog eten worden klaargemaakt en het wassen van de kleding komt ook iedere dag terug. Het verslag schrijven vergt ook wat tijd. We zijn zo toch intensief bezig. Maar dat neemt niet weg dat we toch elke dag volop genieten. Zo ook vandaag.

De route lijkt op die van gisteren. Veel weilanden, hagen, bomen en struiken en veel lichtgekleurd vee en schapen. Weer enkele kastelen gezien, waarvan er één aan een noodzakelijk onderhoud toe is. Vandaag zijn we ook wat meer dorpjes gepasseerd dan gisteren het geval was. Er zijn veel leegstaande en vervallen huizen. Ieder dorp heeft wel een oorlogsmonument uit WO I en/of WO II. De weilanden hebben veel poelen als drinkplaatsen voor het vee. Je hoort er dan ook veel kikkers en krekels. We hebben verschillende borden gezien, die waarschuwen voor overstekende herten, maar dat zijn dan ook de enige herten, die we in de maand dat we onderweg zijn, hebben gezien. Er is wel wild, dat zien we in de bossen aan de gemaakte smalle paadjes en het gewroet langs de wegen.

Na St. Révérien, kregen we nog Moussy en Boulon. Hier gingen we via de D107 naar Lurcy-le-Bourg en vandaar over de D38 naar Prémery.

Het was alweer begonnen met regenen, toen we op camping municipal te Prémery arriveerden.

 


2 juni 2008  Dag 33  Prémery – Nevers  36 km  Totaal 871 km

Afgelopen nacht verschillende keren wakker geworden van de lichte regenbuien.

Toen we opstonden was het ongeveer droog. We hebben onze spullen toch naar het sanitairgebouw gebracht, vanwege het lange en natte gras. De tent nu al voor de zoveelste keer nat ingepakt en omdat het weer er nog zo dreigend uitzag, toch maar de regenhoezen over de karretjes gedaan.

Om weer de route op te pakken moesten we 1,5km terug. Eerst hebben we onze verslagen voor het thuisfront bij ‘La Poste’ afgeleverd en ook nog wat levensmiddelen gekocht. Daarna ging het over de D148 naar Poucelange en Les Brossen. De weg voerde ons door een bosgebied, maar met een steile klim. Prémery ligt op 250m hoogte en 3km verder zaten we op 350m hoogte. We hadden onderweg

wel het bord ‘Route Barree’ zien staan, maar we dachten, wij voetgangers kunnen er wel door. Net voor Nolay waren wegwerkzaamheden. Men had de weg geteerd om deze van een nieuwe splitlaag te voorzien. Dus broekspijpen een stuk opgerold om ongeveer 1km door het lange gras van de weg berm, die deels ook vervuild was met teer en modder, onze weg te vervolgen.

Ter hoogte van Prunevaux kwam een stel fietsers ons achterop. Het was een echtpaar uit Doenrade bij Sittard, dat onderweg is naar Lourdes. Bij Nyon ging het over de D104 naar Balleray en Champaudon. In een bocht gingen we de C2 op richting Sauvage. Het was voor die bocht dat weer een stel fietsers ons aansprak. Ditmaal was het een echtpaar uit het Brabantse Lith, wat ook onderweg is naar Lourdes. Verder ging het door een beekdal naar St. Martin-d’Heuille. Wat later kwamen we weer terug op de D148 die ons naar Urcy en Feuillles bracht. Hier hebben we geschuild voor een overtrekkende regenbui. Vervolgens ging het naar Coulanges, waar we nog inkopen hebben gedaan in een grote supermarkt en verder naar Nevers.

De route was vandaag ook weer mooi. Veel bossen, weilanden en akkers en ook weer enkele kastelen. We staan nu op een camping aan de Loire. De campingbeheerders zijn weer Nederlanders!

3 juni 2008  Dag 34  Nevers  rustdag  Totaal 871 km

We hebben besloten om een extra dag in Nevers te blijven, om een drietal redenen: Ten eerste om de stad te bezichtigen. Ten tweede om de was eens goed te kunnen doen omdat het weer van de laatste dagen hier niet aan mee wilde werken en ten derde om een beetje tot rust te komen. De gelopen trajecten van de afgelopen dagen waren lang en pittig. Na het wasgebeuren, toen we aanstalten maakten om de stad te gaan bezichtigen, kwam er een Duitser op de camping aan met ook een wandelkar. Het was een zelfgemaakte en de balans er van was uitstekend. Hij liep blootsvoets in sandalen en was afkomstig uit Maria-Laach. Wij hebben hem al eerder gezien in Auxerre. Hij is ook op weg naar Santiago, maar dat is nog niet zijn einddoel.

Na de kennismaking ging het dan toch naar Nevers, dat wil zeggen de brug over de Loire oversteken en we zijn er al. De stad ligt aan de monding van de Nièvre in de Loire en staat vooral bekend om zijn aardewerk. We hebben er de kathedraal van St. Cyr-et-Ste.Julitte bezocht: gotiek uit verschillende perioden, maar met een Romaans transept en voorzien van een fresco. Ondergronds zijn de resten van een baptisterium uit de 6e eeuw te bezichtigen. Ook de Romaanse kerk van St.Etienne, daterend uit 1097 hebben we bezocht. De kerk is stijlvol en fraai gerestaureerd. Deze kerk heeft een belangrijke rol vervuld in de hoogtijd van de pelgrimages. Het is een prachtig voorbeeld van de bouwwijze van de monniken, met een ronde achterkant en binnen voorzien van vele interessante motieven. Als pelgrimskerk heeft er ooit een voorportaal aangezeten. Dan hebben we nog een bezoek gebracht aan het klooster van St.Gildard. Hier ligt het opmerkelijk geconserveerde lichaam van Bernadette Soubirous in een glazen kist opgebaard. Dit te zien, was voor ons erg indrukwekkend. Ze is zo klein van gestalte. Bernadette is bekend worden, omdat in Lourdes, Maria aan haar verschenen zou zijn. Dat is nu 150 jaar geleden. De laatste jaren van haar leven heeft ze in dit klooster als non geleefd. Zo zie je, dat wij vandaag verscheidene kerken hebben bezocht en daarbij ook menig kaarsje hebben aangestoken.

 

4 juni 2008  Dag 35  Nevers -  Neuvy-le-Barrois  22 km  Totaal 893 km

Gisteravond waren we al op tijd in onze slaapzak gekropen, maar we kregen toch nog mee dat iemand een tentje, naast de onze aan het opzetten was. Vanmorgen tijdens het openen van onze tent, zagen we tot onze verbazing, dat het die Duitse jongen Martin uit Mainz was, die we in Vèzelay ziek op de camping aantroffen. We hebben samen ontbeten en elkaars ervaringen uitgewisseld en daarna weer afscheid van elkaar genomen. Ook namen we afscheid van de Duitser uit Maria-Laach en het Duits echtpaar dat op de fiets is. Daarna ging het naar Challuy. Het was zonnig weer. Verder gong het over de D976 naar Pont-Carreau. In de buurt van Gimouille zijn we wat verkeerd gelopen. De route ging over het aquaduct over de rivier d’Allier, waar we aan de andere kant van de rivier bij uitkwamen. Toch even gekeken, hoe een schip via dit aquaduct de rivier overstak, met behulp van enkele sluizen. Iets verder net voor het dorp Apremont-sur-Allier ligt links van de weg, een niet meer in gebruik zijnde ronde keersluis van het canal Latérale de la Loire. Schepen draaien hier in bijna een ronde. Hier ergens was het dat een echtpaar uit Alkmaar ons passeerden. Zij waren weer op terugreis. Nog twee Nederlanders hebben we getroffen, zij waren ook etappes aan het doen richting Santiago, maar zij zijn er vanwege het slechte weer mee gestopt.

We verbaasden ons gisteren al over de breedte en het snel stromende water van de Loire. Op ansichtkaarten zagen we het als een smal riviertje met hier en daar droge en begroeide plekken. Hetzelfde geldt voor de rivier d’Allier, zij is ook ver buiten haar oevers en her en der staan grote weide gebieden blank. De hevige regenval van de laatste dagen, heeft nogal wat water met zich mee gebracht. Apremont-sur-Allier ligt ook aan deze rivier. Toen we het dorp binnen kwamen, stond er een bord met vermelding, dat dit dorp tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Het dorp Apremont bestaat als historische eenheid vrijwel in zijn geheel uit sfeervol gerestaureerde middeleeuwse woningen. Boven in veel deurlijsten staat het bouwjaar vermeld.

Het Château dat het dorp overheerst, werd gebouwd met dezelfde steen soort als de woningen. Van de oorspronkelijke burcht, die in de tijd van de 100 jarige oorlog de grens van het Bourgondische Rijk verdedigde, resteren de versterkte toren en de fundamenten. Hierop werden in de 18e eeuw het huidige kasteel gereconstrueerd, met daarbij een groot gevarieerd bloemenpark rond een waterval en vijvers. We hebben genoten van dit fraaie dorp en menige foto gemaakt.

’s Middags kwam er wat meer bewolking opzetten en na Apremont kregen we nog een lichte klim in het overigens vrij vlakke traject van vandaag. De route voerde ons vandaag langs rivieren, kanalen en door fraaie dorpjes, weide en landbouwgebieden, met weer enkele kastelen. Dus het was weer volop genieten, niet alleen van het weer, maar ook van de prachtige omgeving.

In Neuvy-le-Barrois wilden we de route verlaten, om een camping 6km verderop te bezoeken. We waren nog geen 5 minuten die weg ingeslagen, toen we bij een grote boerderij een bordje zagen staan ‘Camper camping’. Hier gevraagd of we ons tentje mochten opzetten en nu staan we daar op een mooi grasveldje achter een grote schuur.

 

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing