Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 4 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 4

22 mei 2008  Dag 22 Dommartin-Lettrée-Arcis-s-Aube  36 km  Totaal 576 km

We werden gisteravond, nadat het echtpaar Collard thuis kwam en we kennis hadden gemaakt, uitgenodigd om bij hun te ontbijten. Zo gezegd zo gedaan. Het contact loopt wel moeizaam maar als zij het Engelse woordenboek erbij neemt gaat het wat makkelijker. De prijs voor een overnachting voor 2 personen met ontbijt is laag, n.l. 10 euro.

Na het afscheid ging het over de D12 naar het plaatsje Dommartin-Lettrée, Soudé Ste-Croix en Poivres. In Poivres wilden we op het grasveldje bij de kerk onze middagpauze houden toen we door iemand uitgenodigd werden om dit te doen bij hem in de tuin. Charly en Marie-Claire Jeanson waren vol van enthousiasme over ons ondernemen. Hij zelf heeft al een groot stuk van de route gelopen en had een Jacobus-schelp uit St. Jean Pied de Port die hij ons schonk. Fien heeft ze meteen op haar wagentje bevestigd. Na hun bedankt te hebben voor de schelp en de koffie ging het verder over de D137b en D9 naar Trouans, Dosnon, Grandville richting le Chêne. Het licht glooiend landschap was overwegend akkerbouwgebied, maar er was ook een heel groot militair terrein wat overwegend bosgebied was. Hier stond nog een tank opgesteld uit WO I. Omdat er aan de route geen camping ligt moesten we uitwijken naar een camping in Arcis-s-Aube.

Bij Grandville nemen we de D205 naar le Chêne. Op dit traject zagen we enkele jaknikkers en eentje was er in aanbouw. Schijnbaar is het toch rendabel bij deze hoge olieprijzen van nu.

Ook zagen we hier een landbouwsproei-instalatie die een segment sproeide van c.a. 200m. In de berm zagen we voor ons verscheidene onbekende bloemen, orchidee en narcisachtige.

We hebben er foto´s van gemaakt. Het was weer een bewolkte dag maar de zon liet zich ook af en toe zien. Het was prima wandelweer.

Omdat we 7,5km van de route moeten om een camping te vinden, is het toch een lange dag geworden. Om 18.00 uur kwamen we op de camping aan waar we innig omhelsd werden door de campingeigenaar. De ander kwam ons direct een paar flesjes bier brengen.

Boven het bordje ‘Reception’ hing een Jacobus-schelp. De eigenaar was een limburger en was van geboorte van Merum bij Roermond. Hij woont nu in de maanden dat de camping gesloten is in Oirsbeek.

Dicht bij ons tentje staat de caravan van een Deens echtpaar. Hij vroeg ons om een paar foto´s van ons te mogen maken voor het Deens vakantieblad Traveller.

Hij en zijn vrouw zijn ook vol enthousiasme over de manier waarop wij deze reis naar Santiago maken.

 

23 mei 2008  Dag 23  Arcis sur Aube- Troyes  35 km  Totaal 612 km

De camping de ‘l´Ile Cherlieu’ is een prachtige camping met c.a. 80 staanplaatsen gelegen op een eiland. De Aube stroomt er rondom en de camping is te bereiken via een brug over dit riviertje. Ik had gisteren al verteld over de hartelijke welkom dat we kregen. Toen ik gisteravond ons ging inschrijven en de rekening betalen, telde hij niet het volle tarief (14 euro) maar 10 euro was ook goed.

Alleen moesten we beloven als we in Santiago aankwamen en een kaarsje opstaken ook even aan hem te denken. Ook vond hij het leuk als we dan een kaartje stuurde naar hun (Margriet, Jacques en Ton). Ton vroeg ons ook deze morgen met Jacques en hemzelf te ontbijten. Dat hebben we dan ook graag gedaan en tegelijker tijd onze telefoon opgeladen. We waren al om 6.00 uur opgestaan omdat hij deze dag samen met Jacques veel perkgoed te poten had, maar Ton had alle tijd en vertelde voluit hoe hij hier als campingeigenaar is begonnen. Ook gaf hij ons veel informatie over deze streek, zo wist hij dat de jaknikkers die wij gisteren hadden gezien de olie van 1400m diepte oppompten en dat de grond hier zo wit was omdat die veel krijt bevat.

Onze buurman (het Deense echtpaar) had gevraagd nog enkele foto´s te mogen maken als wij onze wagentjes hadden ingepakt, en dat is dan ook gebeurt, waarna wij afscheid van elkaar namen. Ook werd afscheid genomen van Margriet, Jacques en Ton wat erg hartelijk was.

Het was al na tienen toen we aanliepen. We gingen via de D31 naar Nozay en via de D8 naar St. Etienne s/s-Barbuise, St. Remy s/s-Barbuise en Voué waar we in Montsuzain weer op onze beschreven route kwamen.

De zon deed het vandaag weer goed en het was net als de voorgaande dagen een uitgestrekt landbouwgebied.

Verder ging het naar Charmont s/s-Barbuise, Fontaine-Luyères en Luyères. Vanaf Aras sur Aube tot hier liepen we langs een enkelspoor. In de buurt van Luyères kwam een echtpaar uit Alkmaar bij ons. Zij waren 15 mei van huis vertrokken. Na Luyères op de D5 kregen we nog een behoorlijke klim waarna het na Oreney en Pont St. Marie naar camping municipale De Troyes aan de rivier de Seine ging, waar we omstreeks  18.30uur arriveerden.

24 mei 2008  Dag 24  Troyes- Rosières 11 km  Totaal 623 km

We hebben geen wekker gezet, omdat we toch een korte route hebben naar de volgende camping. Om 7:45uur op en het was rond 10:30uur toen we camping municipale de Troyes, gelegen vlakbij de Seine verlieten. Al direct werden er inkopen gedaan in een vlakbij gelegen supermarkt.

We hebben ondervonden dat Troyes geen invalide-vriendelijke stad is. Hoe vaak we met onze karretjes de hoge stoeprand op en af moesten, is niet te tellen. Bovendien kwam het vaak voor, dat op de trottoirs auto’s geparkeerd stonden. We hebben er de gotische kathedraal St. Pierre bezocht, daterend 13e-17e eeuw. Deze bevat prachtige gebrandschilderde ramen. Het indrukwekkende orgel is afkomstig uit de beroemde abdij van Clervaux en in de schatkamer bevinden zich onder andere de reliekschrijn van St. Bernardus van Clairvaux, geborduurde antieke zijden gewaden en 12e eeuws emailwerk. We vroegen hier naar een stempel in onze credential, maar werden hiervoor naar een adres 5 minuten hier vandaan verwezen. Het was dacht ik een klooster en iemand die juist naar buiten kwam, heb ik gevraagd om een stempel. Hij ging weer naar binnen om iemand hierover te bellen, maar onverrichte zaken terug. We hebben later bij de Tourist Info een stempel gehaald.

Wat verderop kwamen we langs de basiliek van St. Urbain. Gebouwd vanaf 1262 door de in Troyes geboren Paus Urbanus IV. De basiliek  was op dat moment niet van binnen te bezichtigen. Het was een heel probleem om in de juiste richting de stad uit te komen. We konden er de door ons te volgen route niet meer oppakken en hebben, naar verscheidene mensen gevraagd te hebben, via St. André de weg naar Rosières gevonden. Hier hebben we ons tentje opgezet op het terrein van een jeugdherberg. Er staan veel tentjes en er is veel jeugd. Ook staat er een podiumwagen met geluidsinstallatie. Maar hopen, mocht er een muziek optreden van muziekbands zijn, dat ze het niet te laat maken. Dit verslag schrijf ik in ons tentje gedurende een overtrekkende onweersbui die veel regen met zich meebrengt.

 

 

25 mei 2008  Dag 25  Rosières-Montigny-les Monts  28 km  Totaal 652 km

De gedachten die ik gisteren al had bij aankomst van Auberge de Jeunesse, is ook uitgekomen. Toen we ons aanmeldden en we te horen kregen dat de herberg “complet” was, maar er wel een plekje voor ons tentje was, waren we blij dat we een plekje hadden. Er was veel jeugd met tentjes. De prijs was ook heel redelijk (€ 12,-) en we mochten van alle faciliteiten gebruik maken, zoals de keuken en eetzaal met TV. We hebben het bij onze eigen spulletjes gehouden, dit voornamelijk vanwege de onweersbui die ons gisteren overviel en de langdurige regen daarna. Toen het droog werd, liet de jeugd en de muziek van zich horen. De gehele nacht hebben we mee mogen genieten van hun gelach, geschreeuw en hun gezang.

Toen om 6:30uur de onze wekker afging was het feest nog niet ten einde. Op de toiletten lagen lege wijnflessen en glazen en rook het er niet fris. Maar we moeten niet mopperen, het is tenslotte een jeugdherberg.

Rond 9:00uur vertrokken we. Het ging over de D9 naar Courcelles, St. Pouange, Roncenay, tot net voor Assenay. De dorpjes liggen hier dicht bij elkaar en het landschap is weer wat heuvelachtiger. Ook de akker- en weidepercelen zijn hier wat kleinschaliger als in de Champagne en de kleur van de aarde is hier niet meer wit, maar zo’n beetje als bij ons thuis. Vanaf Troyes bevinden we ons in een gebied van de Jonne en dat blijft zo tot in Vezelay.

Vandaag is het weer prima wandel, maar ook fietsweer. Net als bij ons thuis, zie je hier op zondagmorgen veel wielrenners op de weg. Op dat traject zagen we vandaag ook weer twee Nederlandse fietsers, ditmaal uit de buurt van Arnhem. De ene fietser kwam uit de buurt van Zevenaar en de ander uit de buurt van Velp. Voor Assenayging het over de D2 naar St. Jean de Bonneval, Lirey, Maupas, Jeugny, Fays-la-Chapelle, St.Phal Chamoy. Hier hebben we bij de bakker wat papjes en gebak gekocht. Van Chamoy ging het over de D1 verder naar Montigny-les Monts. Aan onze linkerkant zagen we op enige afstand weer eens een groot bosgebied. In Montigny-les Monts hebben we vannacht onderdak in een Gite de Rural bij Claudette en Bernard Jay. Dit omdat er geen camping op loopafstand voor ons aan de route ligt. Op het moment dat ik dit verslag schrijf, regent het hevig.

 

26 mei 2008  Dag 26  Montigny-les Monts – Ligny-le-Châtel 33 km  Totaal 685 km

Gisteravond nog een klein stukje geschreven in het ‘Livre d’or’ van Claudette en Bernard. Fien was grotendeels de avond met de was bezig, die door het regenachtige weer en geen centrifuge, ’s morgens nog niet droog was. We hebben nog wat foto’s gemaakt en van elkaar afscheid genomen. We kregen nog een lekkere pruimenjam mee.

Van Montigny-les-Monts ging het over de D89 naar la Coudre en vervolgens over de D122 naar Chamblin, les Ventes, Monthièraul, Ervy-le-Châtel. In Ervy-le-Châtel hebben we foto’s gemaakt van de oude stadspoort en de oude ronde markthal. Bovendien hebben we daar op het postkantoor onze verslagen achtergelaten die naar Nederland zijn verzonden. Verder ging het over de D122 naar Boudin en Courthaoult. Het is een prachtige route met veel kleine dorpjes, slingerende wegen en het gaat op en af, langs weidegebied, akkers en bossen. Van Courthaoult ging het over de D61 en later de D124 naar Chaussée en Butteause. Vlak voor deze plaats zagen we een dreigende donkere lucht aankomen. We moesten ons tempo aanzienlijk versnellen om bijtijds in een hokje van een bushalte te schuilen. Toen de bui over was ging het verder over de D124 naar Jaulges, la Tuilerie, warna we in een groot bosgebied een militair kamp voorbij liepen. Hier ergens gingen we ook onder het TGV (hoge snelheidstrein) spoor door. Het is een zeer druk traject. In de tijd dat wij daar liepen, hebben we er zeven geteld. Het laatste stukje was een lange rechte weg met een lengte van 3km, wat ons door een akkerbouw en bosgebied naar Ligny-le-Châtel bracht. Hier hebben we wat foto’s genomen van de St. Pierre et Paul kerk en van de wasplaats aan het riviertje Serein. Inkopen gedaan en camping municipal de Noue Marrou opgezocht. Hier staan we aan het riviertje de Serein. Tijdens het schrijven van dit verslag is er een fikse en langdurige regenbui en het wordt donker.

 

27 mei 2008  Dag 27  Ligny-le-Châtel – Auxerre  23 km  Totaal 709 km

De hele nacht heeft het gegoten en dat deed het nog toen onze wekker afging. We besloten om nog wat te blijven liggen. Rond 9:00uur zijn we toch maar opgestaan. Met onze spulletjes zijn we naar een overkapping bij de receptie gevlucht, waar wat tafels en stoelen staan. Hier hebben we onze koffie gezet en ontbeten. De spulletjes in de wagentjes gepakt en de regenhoezen er overheen gedaan.

Daarna in de stromende regen onze tent afgebroken. De campingbeheerder had ons gisteren bij aankomst al een paar keer voor gek verklaard en dat deed hij vanmorgen weer. De regencapes omgedaan, die we tot nog toe niet nodig hebben gehad. Het was al na twaalven toen we de camping in stromende regen verlieten. Meteen kregen we een behoorlijke klim toen we de D124 richting Lignorelles liepen. Al hadden we de regencapes aan, toch werden we nat, maar nu van ons eigen zweet. Rondom het dorp Lignorelles zien we veel druivenvelden. Het is hier de befaamde wijnstreek van de Chablis. Verder gaat het over de D124 naar Bleigny-le-Carreau, wat een hele klim was. Het landschap is sterk glooiend met wisselende akker-, weide- en bosgebieden, waar onze te belopen weg slingerend door heen gaat. Ondanks de regen en de inspanningen bij de beklimmingen genieten we nog volop van de mooie omgeving. Nadat we Soleines, via een viaduct de autoweg overgestoken zijn, is het opgehouden met regenen. Als we de capes uit doen, zien we hoe nat we zijn van de transpiratie. De zon laat zich zelfs nog zien en als we Auxerre bereiken, zijn we grotendeels weer opgedroogd. In Auxerre zijn we de rivier de Jonne overgestoken en hebben we de weg naar camping municipal Reu de Vaux gevolgd. Aan de andere kant van de weg ligt het grote voetbalstadion van Auxerre. Op de camping treffen we nog twee Nederlandse stellen die met de fiets onderweg zijn. Een echtpaar uit Vlijmen is onderweg naar Lourdes en het andere echtpaar uit Maastricht is net als wij onderweg naar Santiago.  

 

 

28 mei 2008  Dag 28  Auxerre -  rustdag  Totaal 709 km

Vannacht wakker geworden van een hevige onweersbui, die veel licht en regen met zich mee bracht. Gelukkig was het niet dichtbij en langdurig.

Vanmorgen om 8:00uur opgestaan. Fien is een groot deel van de morgen met de was bezig geweest en gelukkig werkte het weer vandaag mee. Na het eten zijn we Auxerre gaan bezichtigen. We hebben er de imposante gotische kathedraal St. Etienne (St. Stefanus) bezocht met zijn prachtige gebeeldhouwde portalen en gebrandschilderde ramen uit het midden van de 13e eeuw. Ook hebben we er een stempel in ons credential gekregen. Bij de Tourist Info hebben we een adres van een campingzaak gevraagd. Tijdens de regen van afgelopen dagen, kondigden zich kleine lekkages bij onze tent aan. Bovendien is er tijdens ons verblijf op de camping van Châlons en Champagne een klein ongelukje gebeurd met onze tent. We hadden de tent onder de bomen staan, wat veel ongedierte met zich mee bracht. Bovendien zat er een ekster met jongen in de boom boven onze tent. Eerst werd de tent goed onder gepoept, waarna waarschijnlijk één van de jonge eksters uit de boom, boven op onze tent is gevallen. We ontdekten een klein scheurtje in onze tent met wat krassen er op.  In Auxerre hebben we een campingzaak bezocht en tent reparatie materiaal en impregneermiddel gekocht. Bovendien waren onze badslippers aan vervanging toe en hebben we die daar ook meegenomen (gekocht). In een grote supermarkt hebben we met de levensmiddelen ook een paar gastankjes gekocht voor op ons brandertje. Terug op de camping, hebben we de reparatie van onze tent meteen uitgevoerd. Alleen hopen we nu, dat de controle van de waterdichtheid, nog lang op zich laat wachten.

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing