Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 3 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 3

15 mei 2008 Dag 15 Montmédy – Dun-sur-Meuse 31 km Total 402 km

Vanmorgen, zoals gewoonlijk rond 9:00 uur op de camping vertrokken.

De lucht was wel bewolkt, maar de zon liet zich ook af en toe zien. Na een afdaling van 1km, waren we weer op de route die nu door het gebied de Argonne gaat. Na het passeren van Vigneul–s/s-M. wachtte ons nog een behoorlijke klim. In Frankrijk zijn de D-wegen goed aangegeven. Direct vanaf het begin, hebben we de D110. In Juvigny-s-Loison hebben we bij een hotel-restaurant een ‘kopje’ koffie gedronken. We vroegen of we er gesmeerde broodjes konden krijgen, maar de onvriendelijke vrouw, die ons de koffie inschonk met een steel pannetje, zei van niet en nam snel het mandje met stokbrood, dat op tafel stond mee.

Op weg naar Louppy-sur-Loison haalden een stel fietsers ons in. Het was een echtpaar uit Zoetermeer, dat ook de fietsroute ‘Langs de oude wegen’ volgden. Zij gaan door tot Vezelay en fietsen dan via een andere route terug naar Nederland. Na Murvaux kwam nog een stel fietsers ons achterop. Het was een echtpaar uit de Kwakel bij Aalsmeer. Zij hadden al van ons vernomen, toen zij op de camping in Lescheret waren. Zij gaan door tot Zuid-Frankrijk en de Pyreneeën en in de buurt van Lourdes, nemen zij het vliegtuig terug naar Nederland.

Van Murvaux hebben we de D102 gevolgd naar Dun-sur-Meuse. Het landschap vandaag was afwisselend. Wijdse uitzichten met akkers, weilanden en bossen. Op de akkers worden granen, mais, aardappelen en koolzaad verbouwd.

Toen we om 17:30uur op Camping Lac Vert aankwamen, troffen wij er een fietser aan uit Deurne. Hij is ook de route naar Santiago de Compostela aan het volgen. We hebben ons tentje, naast zijn tentje opgesteld. Tijdens het schrijven van dit verslag, moest ik ons tentje invluchten vanwege ’n regenbui. De eerste sinds 2 mei.

 

 

16 mei 2008 Dag 16 Dun sur Meuse – Varennes-en-Argonne 25 km Totaal 427 km

Vanmorgen werd ik wakker door het getik van druppels op het tentdoek. Door de tentopening zag ik een dichte nevel boven de camping. We stonden gedeeltelijk met onze tent onder een boom. Met Peter Arts de fietser uit Deurne hebben we nog gezellig gebuurt. Hij was super snel met ontbijten en inpakken en was voor achten weg. Iets voor negen uur vertrokken wij ook van de camping aan het groene meer. Er vlakbij was een supermarkt, waar meteen inkopen werd gedaan voor de komende dag. Met nog een terugblik op Dun met boven op een rots de kerk Notre Dame de Bonne Garde uit de 14e eeuw, gaat het van Doulcon richting Clèry-le-Grand. We volgden de D998 richting Aincreville met het er vlak langs gelegen riviertje de Andon. Verder gaat het naar Aincreville, Bantheville naar Romagne-s/s-Montflaucon. Hier ligt aan de route een Duitse militaire begraafplaats, maar iets van de route een nog grotere Amerikaanse begraafplaats, beiden uit WO I. In de Argonne sneuvelden destijds in 6 weken tijd 16.000 soldaten. Net voor Epinonville lag nog een Duitse militaire begraafplaats en we hebben nog een bord gezien met een verwijzing naar nog een derde Duitse begraafplaats. Vanaf Epinonville zijn we de D998 richting Charpentry gevolgd. Volgens ons routeboekje hadden we de D107 richting Véry moeten volgen. Was het voorheen nog weel weidegebied en bos, nu wordt het wat vlakker en minder glooiend en akkerbouw met koren en koolzaadvelden. Omdat we niet goed in het routeboekje hebben gekeken, kregen we voor straf een steile afdaling voor Charpentry en ook een behoorlijk steile klim na deze plaats. De D998 kwam uit op de D946, welke ons vlak bij Varennes bracht. Hier bij aankomst hebben we inkopen gedaan in een supermarkt, waarna we onze tent hebben opgezet op de zeer nette camping municipal ‘Le Paquis’ gelegen aan de L’Aire. Dit was rond 15:30uur.

Varennes-en-Argonne is bekend omdat Lodewijk XVI en Maria-Antoinette pogingen hebben gedaan om tijdens hun vlucht voor de revolutie daar in een hospitum te overnachten. Tevergeefs, ze werden herkend en gevangen teruggebracht naar Parijs. Er staat in deze plaats een pompeus monument ter nagedachtenis aan de Amerikaanse overwinnaars uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

17 mei 2008 Dag 17 Varennes – Courtémont 25 km Totaal 454 km

Gisteravond en vannacht, hebben we regen gehad. Fien kon moeilijk in slaap komen. Vanmorgen, toen we opstonden was het nog zwaar bewolkt en de was van gisteren die aan de lijn hing was bij lange na niet droog. We besloten om eerst nog onze voorraad aan te vullen, omdat we in ons routeboekje zagen, dat er de komende dagen weinig winkels en campings zijn.

Omdat er een postkantoortje in Varennes was, heb ik de dagverslagen die we naar Michel sturen gereed gemaakt en op het postkantoortje afgeleverd evenals enkele andere kaarten.

Het was na twaalven toen we van de prachtige en zeer nette camping Municipal ‘Le Paquis’ aan het riviertje L’Aire vertrokken. Het begon direct met een klim langs het indrukwekkende Amerikaanse monument en de klim zette zich voort over een lengte van 3,5km door een groot bosgebied.

We hebben in onze wandeling door België en Frankrijk nog maar weinig wild gezien, maar bij het begin van het bosgebied, zagen we een dode das langs de kant van de weg liggen. Ik wist niet dat zij zo groot zijn. De lengte schat ik op 70 à 80cm.

Na de klim kwam er nog een veel langere afdaling. Het is vanaf begin af aan de D38.

In het grote bosgebied, wordt je steeds op attent gemaakt dmv borden en monumenten en nog zichtbaar uitgegraven stellingen, hoe zeer hier slag geleverd is en voornamelijk in WO I.

Bij Le Four de Paris, namen we de D67 richting la Harazee en Vinne-le-Château, waar we bij een ‘Tabac’ een kopje koffie dronken. Vervolgens ging het over de D67 langs de Bionne naar Courtémont. In de verte zagen we de bliksemflitsen en hoorden wij de donder. We kregen er enkele regendruppels van mee. In Courtémont hebben we bij een huis aangebeld en nu staan we bij Christelle, Vincent met dochter Louise Garenaux in hun tuin en hebben we zojuist met hen gegeten. Het zijn zeer gastvrije mensen.

 

18 mei 2008 Dag 18 Courtémont – Courtisols 33km Totaal 488km

Het huis waar we in de tuin onze tent hebben opgezet, is een oude boerderij uit de 18e eeuw. De huidige bewoners hebben hun beroep in de archeologie. Christelle is betrokken bij het onderzoek rond de middeleeuwen en Vincent doet archeologisch geografisch onderzoek.

Onder een grote overkapping hebben we ons aan een kraan opgefrist, waarna we de aanwezige tafel en stoelen hebben gebruikt voor ons ontbijt. Nadat we onze wagentjes hebben ingepakt, werd er afscheid genomen. We vroegen wat we hun schuldig zijn, maar ze willen er niets voor hebben. We hebben er toch wat achtergelaten met de woorden ‘doe het maar bij Louise in het spaarpotje’.

Om 9:15uur ging het naar Hans. Hier hebben we de zwaar gebouwde kerk, Notre Dame du Soldat, gebouwd rond 1200, bezocht. Verder ging het naar Somme-Bionne en Somme-Tourbe over de D67. Hier inkopen gedaan in een winkel die op zondag open was en op de trap voor de kerk onze middagpauze gehouden. Terwijl we hiermee bezig waren, stopte er een paar fietsers. Het was een echtpaar uit Heerhugowaard, wat ook onderweg was naar Santiago. Na een uitwisseling van elkaars belevenissen, ging het verder over de D66 naar La Croise-en-Champagne, St. Remy-s-Bussy, Bussy-Château.

We zitten hier in de zacht glooiende en open akkerbouw streek van de Champagne. Zo ver je kunt kijken, overal akkers met hier en daar struiken, bomen en bosjes. De omgeploegde of pas ingezaaide akkers zijn bijna wit van kleur. Her en der staan in dit gebied van die kolosaal grote graansilo’s. De gewassen bestaan uit diverse graansoorten, koolzaad, erwten, bieten en aardappelen. Door de vele graansoorten, gedijen de patrijzen hier goed. We hebben zeker een zestal koppels gezien en ook nog twee hazen. Ook nu hebben we volop genoten van het weidse lichtglooiende landschap, de geluiden van de vele leeuwerikken en de velen, sommige voor ons onbekende bermbloemen.

Van Bussy-le- Château ging het over de D79 naar Courtisols. We gingen hier over een viaduct dat de spoorlijn kruiste war juist op dat moment de hogesnelheidstrein passeerde. Iets verder was weer een viaduct, dat ons over de A4-E50 bracht.

In Courtisols hebben we enkele mensen aangesproken die met elkaar in gesprek waren, of we ons tentje ergens mochten opzetten voor de komende nacht. Er werd wat onderling gesproken en één ervan ging iemand bellen. Even later stopte er een bestelbusje met erin iemand in werkkleding. Hij wilde dat wij met onze karretjes met hem in het busje meegingen. Ik bedankte hiervoor en zei, dat we alleen te voet mee gaan. Hij duidde ons uit, waar we heen moesten, hij zou ons daar op wachten. We slapen nu de komende nacht in de parochiezaal van deze plaats.   

 

19 mei 2008 Dag 19 Courtisols – Châlons-en-Champagne 20 km Totaal 508km

Vanmorgen dus geen tent inpakken. De sleutel van de parochiezaal werd op de afgesproken plek gedeponeerd. Nog even geprobeerd of de kerk van St. Martin daterend uit de 13e – 16e eeuw open was, maar helaas!

Van Courtisols ging het over de D65 naar St.Memmie en l‘ Epine. De twee hoge torenspitsen van de kolossale basiliek de Notre Dame zijn al van verre zichtbaar. Het heeft ons al vaker verbaasd dat in sommige kleine dorpjes, zulk een prachtige en kolossale oude kerken staan. De kerk dateert uit de 15e en 16e eeuw en is een schoolvoorbeeld van de flamboyante gotiek. L’ Epine is een oud bedevaartsplaatsje. Volgens een legende uit de 11e eeuw zagen herders een brandend braambos, waarin ze het Mariabeeld ontdekten. Dit Madonnabeeld staat voor in de kerk. Al snel leidde het tot de Maria-verering en toen er mensen genezen werden, werd l’ Epine een druk bedevaartsoord.

In de basiliek bevindt zich ook een St. Jacobsbeeld. Toen we na het aansteken van een kaarsje, de kerk aan het bezichtigen waren, troffen we er de Nederlandse gebroeders Beekveldt. De ene is 84 jaar en woont bij Wierde bij Almelo en de ander is 72 jaar en woont in Purmerend. Zij waren onderweg naar een dochter die ergens in Frankrijk een vakantiehuisje heeft. De 84 jarige man had voor mij een sprekende gelijkenis met Dries van Agt (oud premier). Zij nodigden ons uit om ergens een kop koffie te drinken. Eén van de broers was pas een week geleden terug gekomen uit Amerika. Hij had er in Las Vegas een aanzienlijk bedrag met gokken verdiend.

Volgens ons boekje, zou er in de pastorie een stempel te krijgen zijn voor onze Crédential (pelgrimspas),

maar deze was gesloten, zodat we er één op de Maire (gemeentehuis) hebben gehaald. Nadat dit gebeurt was, werd er in het plaatselijke hotel met de broers Beekveldt enkele kopjes koffie gedronken met daarbij 2 mandjes met gebakjes, die werden opgegeten. Het was een heel leuk gesprek en toen we aanstalten maakte om te gaan, werden er nog twee overgebleven gebakjes in een servetje verpakt en ons toegestopt. “Dat is voor onderweg”. Bovendien kregen we nog 2 Euro, om een kaarsje in Santiago aan te steken. Dat zijn toch de leuke dingen die je zo mee maakt. Verder ging het richting Melette.

Het is wat bewolkt, maar af en toe laat de zon zich ook zien. Het is hier akkerbouw gebied. We hebben vandaag ook een perceel zonnebloemen gezien. Het gewas was nog erg klein. Aangekomen in Châlons-en-Champagne, hebben we in de kerk Notre Dame-en-Vaux uit de XIIe eeuw bezocht en er een stempel ontvangen. We troffen er een fietser uit Lemelerveld die ook onderweg is naar Santiago. Ook een Belg uit Turnhout gesproken, die met een rugzak te voet onderweg is naar Santiago. Bij de Tourist Info hebben we geïnformeerd of er een schoenmaker is, maar deze was op maandag gesloten. Omstreeks 17:30uur kwamen we op de camping aan. Dit is de municipale camping van Châlons-en-Champagne.  

 

20 mei 2008 Dag 20 Châlons-en-Champagne   rustdag  Totaal  508km

Vanmorgen toch om 7:00uur opgestaan en om rond 9:00uur bij de schoenmaker te zijn, dit ivm de afgesleten hakken van Fien’s schoenen. Vlak bij de winkel troffen we er een jonger stel, dat een éénwielig bagagewagentje had. Het waren Italianen en ze waren te voet onderweg naar Rome. Het was een zelfgemaakt wagentje, gemaakt van een Ducati-frame (motor). Bij de schoenmaker aangekomen, de schoenen laten zien en gevraagd of hij ze kon repareren. Ja dat kon, over drie dagen zijn ze klaar. Wij gevraagd of het vandaag niet kon, maar hij bleef erbij. Wij weer terug naar de Tourist Info en daar gevraagd of er nog meerdere schoenmakers zijn. Weer een ander adres gekregen en daar aangeklopt. Om 16:00uur ’s middags zijn ze klaar. Na op het postkantoor nog enkele kaarten verstuurd te hebben en nog wat boodschappen, weer terug naar de camping wat ca. 3,5km is. Fien had weer wasdag en ik heb de verslagen bijgewerkt. S’ middags kwam er een fietser met bagage de camping opgereden. Het is een Venraynaar en heet van Rijswijck. Ook hij is onderweg naar Santiago. Om 16:00uur, Fien’s schoenen weer opgehaald. De reparatie was niet zo geheel naar onze verwachting (gehele hak vernieuwd met een fijn profiel), maar wij zijn dan ook een heel goede schoenmaker gewend (Martien Lucassen). Nu maar hopen dat ze Santiago halen. We hebben vandaag geen aantal km genoteerd, maar we hebben zeker 15km afgelegd.

 

21 mei 2008 Dag 21 Châlons-en-Champagne  - Dommartin - Lettrée 31km Totaal 539km

Vanmorgen op de camping nog enkele foto’s gemaakt van de Venrayse fietser van Rijswijck en afscheid van elkaar genomen.

We hadden het voornemen om bij de bakker die vlak bij de camping ligt, ons brood voor die dag te halen. Helaas op woensdag gesloten. Nu moesten we toch nog een keer een keer de weg naar Châlons maken, waar we ongeveer in zijn geheel zijn doorgelopen. Ook de rivier de Marne zijn we overgestoken. Vandaar ging het naar Coolus, St. Laurent en Ecury-s-Coole waar we langs een klein vliegveld liepen. Vervolgens ging het verder over de D4 naar Nuisement-s-Coole, Breuvery-s-Coole, St. Quentin-s-Coole naar Cernon. Hier zaten we op een bank bij de kerk een pauze te houden, toen er een fietser op een ligfiets aankwam en stopte. Het was iemand uit het Brabantse Drunen en was op 19 mei van thuis vertrokken en nu na drie dagen al hier! Hij was amper tien minuten weg, toen er weer twee fietsers stopte. Het waren een Fries en een Hagenees ook onderweg naar Santiago.

Van Cernon ging het over de D80 naar Bussy en vandaar over de D12 naar Lettrée en Dommartin- Lettrée.

Het weer van vandaag was wisselend bewolkt met af en toe zon. De route ging weer door een akkerbouwgebied met zijn grote graansilo’s. Enkele dorpen waar we doorkwamen, toonden verscheidene leegstaande woningen. We staan nu op een grasveld bij de manége van Nicolle Collard aan het riviertje de Soude.

 

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing