Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week 2 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 2

8 mei 2008  Dag 8  Targnon-Sart bij Lierneux  29 km  Totaal 230 km

Fien had een slechte nachtrust gehad. Het snelstromende water van het riviertje de Amblève dat een behoorlijk lawaai maakt, was daar schuld aan. Bovendien moest ze, toen ze zich goed in haar slaapzak genesteld had er weer uit om haar zelfopblaasbaar matje nog wat extra lucht te geven.

Ze voelde de stenen er doorheen.

Na het dagelijkse ritueel, opfrissen, ontbijten en inpakken, gingen we om 9 uur op pad. Het was vandaag een prachtige route, welke ons tot Lierneux door het Lienne-dal voerde (22 km). Het riviertje stroomde afwisselend links en dan weer rechts van ons en de vele bomen aan beide zijden zorgden voor een aangename schaduw. Het was vandaag een onbewolkte dag.

Hoewel we stroomopwaarts liepen en het dus klimmen was, hebben we dit stuk niet als moeilijk ervaren. Het ging tamelijk geleidelijk. In Lierneux hebben we nog een supermarkt bezocht en de gekochte etenswaar deels onmiddelijk geconsumeerd. Na Lierneux kregen we nog een pittige klim van c.a. 2km. Boven op de heuvel stond een bord met de tekst ‘Col de Selle alt 475m’. Na c.a. 4km kwamen we op Camping Des Trois aan. Dit was om c.a. 17.00uur. De oude man die ons inschreef, wat allemaal moeizaam verliep, dit i.v.m. de taal, spraken we ook aan over het douche tarief.

Normaal kost het 50 eurocent of het is bij de camping prijs inbegrepen. Hier kost 1 douchebeurt 1,50 euro. Het is normaal tarief, zegt de man.

Zo zie je, de ene dag krijg je gratis je douchemunten en de andere dag moet je ze duur betalen

9 mei 2008  Dag 9  Sart-Tavigny  28 km  Totaal 258

Weer om 9.00 uur vertrokken op de camping, en een onbewolkte lucht.

We kregen al direct onze warming up vanwege een 7,5km lange klim. Van Sart ging het naar Joubiéval, Ottré en Langlire. Volgens het routeboekje hebben we tussen Langlire en Montleban een hoogte van 575m bereikt. In Cherain hebben we op het muurtje van een bruggetje onze middagpauze gehouden. Daar volgde weer een pittige klim naar Rettigny op. Het landschap is meer golvend, en we kunnen nu verder van ons afkijken.

Vandaag hebben we op onze route wat minder schaduw van de bomen, en met de vele klimmen erbij, is dat ook te zien aan onze huidskleur. Na Rettigny hebben we een lang maar mooi stuk stroomafwaarts langs de Ourthe gelopen. Voor Cettura kregen we nog een klim vanaf 360m naar 470m, en dit in 2,5km. Volgens het routeboekje zou er bij Cettura een hotel en camping zijn. Het hotel was volgeboekt (80 euro per kamer), en er was geen camping. Dus maar verder naar Tavigny.

Onderweg nog een slang gezien, maar die deed niemand geen kwaad meer. Deze was zo plat als een dubbeltje, door het verkeer. In Tavigny is ook geen overnachtingsplaats, en als we naar de camping in Hoúffalize gaan is dat 6 á 7 km van onze route verwijderd.

We hebben bij mensen aangebeld. De dochter Marie deed open. Zij belde haar ouders die naar Brussel waren, voor de toestemming. Het was goed, we mochten ons tentje achter het huis op een grasveldje opzetten. Dochter Marie, die in verwachting is, en de geboorte van een baby verwacht rond 25 juni woont in Bastogne en verliet ons om 18.00 uur met de mededeling dat haar ouders om 21.00 uur thuis komen. Vandaag dus geen douche maar een snelle opfrisser aan de tuinkraan. Overigens zijn we de hele dag nog geen winkel tegen gekomen.

 

10 mei 2008  Dag 10 Tavigny – Bastogne 25 km Totaal 283 km

Gisteravond rond 21:30 uur kwamen Bernadette en Jean-Paul Roland thuis. Na de kennismaking werden we uitgenodigd voor nog een drankje. Omdat het best een zware dag was geweest, verkozen we toch onze slaapzak op te zoeken. Daarop nodigden zij ons uit om vanochtend met hen te ontbijten. Wij namen deze uitnodiging graag aan. De conversatie tussen ons ging wat moeizaam, maar het lukten ons, dat we elkaar toch begrepen. Toen ik hen vroeg wat de kosten waren voor onze overnachting en het ontbijt, wilden zij daar niets voor hebben. We beloofden hen, dat mochten we Santiago halen dat wij hun een kaartje sturen. Bij het afscheid, dat allerhartelijkst was, kregen we nog een paar appels en een pot zelfgemaakte jam mee.

Het ging weer terug naar Tavigny waar we de route weer oppikte richting Bourcy, waar we de dagelijkse inkopen werden gedaan en reeds veroberd. Waarna het richting Arloncourt en Benonchamps ging. Hoewel er toch behoorlijke klimmen in zaten, genoten we volop van het glooiende wijdse landschap, met zijn groene en soms gele weilanden vanwege de vele paardenbloemen. Hier zie je nog veel koeien en soms met kalfjes in de weilanden. Jammer dat dit bij ons in Nederland steeds minder te zien is.

Het weer vandaag was weer prima. Er was een lichte sluierbewolking en nogal wat wind. De zon heeft goed haar best gedaan om onze huid nog meer te verkleuren.

Na Benonchamps kregen we een sms-je van onze vrienden Piet en Tonnie Lensen. Zij waren in Diekirch (Luxemburg) op de camping gearriveerd. We hebben afgesproken dat zij ons morgen (pinksterzondag/moederdag) op de camping in Bastogne in Bastogne komen opzoeken.

De laatste 6km richting Bastogne ging over een fietspad langs de Neffe. Een grote afbeelding met foto en tekst en bloemen herinnerde aan de plek waar 2 vermoorde Belgische meisjes gevonden zijn.

In Bastogne aangekomen hebben we nog inkopen gedaan in verband met de komende pinksterdagen. Ook hebben we nog een stempel in onze pelgrimspas gekregen bij de plaatselijke VVV. Omstreeks 16:30 uur arriveerden we op de camping ‘De Renval’, Route de Marche 148 te Bastogne. 

11 mei 2008  Dag 11  Bastogne  rustdag  Totaal 283 km

Vanmorgen, toch redelijk op tijd op. Dit om de dagverslagen die naar Michel Thomassen verstuurd worden verzendklaar te maken. Fien had weer een wasdag. Nu we Bastogne bereikt hebben sluiten we de route over Ardennen Noord af, die in het routeboekje als zwaar wordt beschreven.

Voor ons was het soms pittig, maar het is allemaal goed gegaan. Nu gaan we aan de Ardennen Zuid beginnen.

Omstreeks 11.00 uur arriveerden onze vrienden Piet en Tonnie Lensen op de camping. Zij hebben zelf een paar stoelen en een koelbox met frisdrank bij zich. Nu wat bijgepraat te zijn, zijn we Bastogne ingetrokken waar we in een cafetaria wat gegeten hebben en daarna deze plaats wat beter hebben bekeken. Bastogne is zeer bekend omdat hier in deze omgeving rond de kerst van 1944 zware strijd is geleverd tussen de gealieerden en de Duitsers, bekend als het ‘Ardennen offencief’.

Weer terug op de camping hebben we nog gezellig gebabbeld. Omstreeks 18.00 uur namen we afscheid van Piet en Tonnie die voor 1 week op de camping in Diekirch verblijven voor deelname aan enkele wandeltochten. Hun bezoek hebben wij als zeer leuk ervaren.

 

12 mei 2008 Dag 12 Bastogne – Lescheret  24 km Totaal 307 km

Het was weer prachtig weer toen we de camping verlieten, nadat we afscheid hadden genomen van de vriendelijke en hulpvaardige receptioniste. We gingen weer terug naar Bastogne, om de route weer op te pakken. Vandaar gingen we richting Assenois. Bij een viaduct over de N4, dat afgesloten was voor het verkeer ivm wegwerkzaamheden, moesten we onze karretjes één voor één over de obstakels tillen. Vanaf Assenois ging het naar Clochimont, Remichampagne, Remiville, Cobreville, Nivès, Sûre, Lescheret. Het ging vandaag ook veel op en af. We zijn verscheidene malen boven de 500m grens geweest. Het landschap was glooiend en bestaat voornamelijk uit weilanden met een enkele akker. Veel lichtgekleurd vee, maar het viel ons op dat in deze omgeving de Belgische knollen in de weilanden te zien waren. Persoonlijk wind ik deze kolossen prachtig! Het was vroeger het werkpaard.

Om 15:00 uur kwamen we aan op de kleine camping, vlakbij Lescheret. We werden er vriendelijk ontvangen door de Nederlandse eigenaresse/beheerster. We hebben onze tent opgezet vlak aan een klein meertje waarin je de vissen ziet zwemmen en de kikkers hoort kwaken. Nu maar hopen dat zij ook een nachtrust houden.

 

13 mei 2008 Dag 13 Lescheret – Jamoigne 31 km Totaal 339 km

Vanmorgen toen we ons tentje uitkropen, zagen we na zovele dagen, een bewolkte hemel. Bij het vertrek afscheid genomen van het Nederlandse echtpaar dat de camping beheerd. Zij wilde nog een foto van ons met de karretjes. Daarna ging het richting Chêne. Net voor deze plaats waren ze bezig om de weg van een nieuwe grindlaag te voorzien. Het was op een enkele plaats nodig dat we onze wagentjes droegen, dit om ze teervrij te houden. Van Chêne ging het via Ebby naar Léglise, waar we inkopen hebben gedaan en het verslag van de eerste 10 dagen op een postkantoortje hebben afgeleverd. De ’s morgens aanwezige bewolking was snel verdwenen en de zon was behoorlijk fel. De klimmen en dalen waren vandaag minder steil, hoewel we toch boven de 500m en onder de 400m hoogte zijn geweest. Over het algemeen was het een wijds en licht glooiend landschap, voornamelijk weilanden en een enkele akker en bossen. Verder ging het naar Les Fossés en via de N801 die door het Forêt de Neufchâteau leidt naar Rossignol. Hier lagen 2 Franse militaire begraafplaatsen  uit WOI (1914-1918) kort bij elkaar. Vervolgens gingen we naar Jamoigne waar we om 16:30 uur op de camping Du Faing aankwamen. De receptie is op maandag gesloten. We liggen aan het riviertje La Semois en met uitzicht op een kasteel.

14 mei 2008 Dag 14 Jamoigne – Montmédy 32 km Totaal 371km

Bij het vertrek de rekening voldaan en in de plaats zelf levensmiddelen ingekocht. Het weer is weer prachtig. De route ging langs La Semois naar Moyen. Er volgde nog een pittige klim naar Izel en Pin, waarna een lange afdaling door het Forêt d’ Orval. De afdaling over de N801, die gesloten was voor motorrijtuigen, was plaatselijk 13% en was 5km lang. We gingen er van 402m naar 268m hoogte.

Bij de abdij Notre Dame d’ Orval hebben we op een muurtje onze middagpauze gehouden, waarna we er een stempel hebben gehaald en ik enkele foto’s heb genomen van de huidige abdij, maar ook van de ruïne van de voormalige abdij. De geschiedenis gaat terug naar 1070, als enkele Italiaanse benediktijner monniken er zich vestigen. Ze bouwen er een eerste kerk. Orval kent een boeiende ontwikkeling met de broeders die door Bernardus van Clairvaux gestuurd worden in 1132. De cisterciënzerabdij zal verschillende veranderingen ondergaan als gevolg van de historische wetenswaardigheden. In 1793 vernielen de Franse revolutionaire troepen alle bestaande gebouwen en het is pas in 1926 dat de trappister monniken, de huidige abdij optrekken. Vanaf de abdij gaat het naar Limes en bij Fagny steken we de Franse grens over. Er volgt nog een flinke klim naar Breux en Avioth, waar een prachtige oude kerk is ‘de Notre Dame basiliek’. Zodra we de grens over waren, vertoonde het glooiende landschap meer akkerbouw, voornamelijk granen. Vanaf Avioth, Thonnelle naar Montmédy was het weer weide gebied met veel zwart bontvee. De camping Municipal La Citadelle ligt vlak bij de Citadel, die na een flinke klim bereikt werd. Het was inmiddels na 18:30 uur. Met het bereiken van Montmédy, sluiten we de Ardennen Zuid af.

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing