Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Verslag week  1 << Terug naar vorige pagina
Merselo - Santiago verslag van week 1

1 mei 2008  (Hemelvaartsdag)  Dag 1  Merselo-Helden Panningen 26 km

Eindelijk is het zo ver! Na een goede nachtrust staan we om 6.30 uur op. Er moeten nog enkele kleine dingen geregeld worden. Iets voor achten komt dochter Marianne en vriendin Mariëlle (verrassing). Om 8.10 uur vertrekken we. Bij het vertrek worden nog enkele foto´s genomen, en dan gaan we! Er is een stralende zon, maar ook een frisse wind. De temperatuur ‘s morgens is c.a. 7°c en de maximum temperatuur overdag was ca.17°c.

We zijn via Heide, Horst-America, langs GolfHorst en Toverland naar camping Beringerzand bij Helden Panningen gelopen. We hebben volop genoten van de natuur. De bomen worden met de dag groener, en de appelbomen bloeien volop. De stralende zon maakt het allemaal nog mooier. Wat hebben we toch een geluk dat we met zulk mooi weer mogen beginnen, de afgelopen dagen was het weer toch heel anders. Toch hebben we op deze dag nog enkele regenbuien en een hagelbui gehad.

Bij aankomst in Beringerzand werden we opgewacht door onze kinderen met aanhang en kleinkinderen. We werden door de bedrijfsleider en z’n vrouw vriendelijk onthaald. Beiden stelden veel belangstelling voor ons ondernemen. We hebben er een leuke middag van gemaakt. De kleinkinderen genoten volop van de binnenspeeltuin.

Het was voor ons een heel mooie verrassing toen de kinderen ons een hotelcheque aanboden voor het geval als we eens moeilijke dagen mochten hebben.

Rond 18.30 uur namen we afscheid van de kinderen en bleven we samen achter op de camping.

Voor ons is het nu echt begonnen.

 

 

2 mei 2008 Dag 2  Helden Panningen-Stevensweert 42 km Totaal 68 km

We hadden de wekker op 6.30 uur ingesteld. Tijdens het inpakken van onze spullen begon het te regenen. Vlug werd alles naar een in de buurt staande partytent verhuist.

Door dit oponthoud liepen we om 8.55 uur aan. Vanaf camping Beringerzand ging het naar Panningen en vervolgens naar Eghel. Bij familie Zelen-Verbugt ontvingen wij een stempel in onze pelgrimpas.

Zij wonen aan de Jacobusstraat en de kerk in Eghel is ook genoemd naar de H.Jacobus de Meerdere.

Op weg naar Roggel stak een vos op nog geen 10 meter van ons vandaan, de drukke verkeersweg Helden-Roggel over. Een stuk verder op dezelfde weg werd onze aandacht gevestigd op een voorbij rijdende en claxonneerde auto! Het waren Mariet (zus van Fien) en Nic (zwager). Zij gingen met vrienden ergens een ronde fietsen. Van Roggel ging het naar Heythuisen. Op de markt werd wat fruit en andere (lekkere) levensmiddelen gekocht. Daar ergens was het dat Fien pijnklachten kreeg aan de binnenkant van haar rechtervoet. Het tempo werd wat gematigd toen we richting Baexem liepen en vandaar naar Grathem. Van Grathem ging het naar Thorn waar we de tweede stempel van die dag in onze pas kregen. Dit was bij de heer Brader aan de Kessenicherweg 2. Tijdens het drinken van een kop koffie kwam er nog een stel bij hem aan voor een stempel. Zij kwamen uit Apeldoorn en liepen het pelgrimspad. Hij gaat daarna alleen verder te voet naar Rome (1900 km)!

Via Wessem ging het naar Maasbracht waar we in een cafetaria wat aten. Vlak voor Stevensweert werden we opgewacht door Jan (broer) en José (schoonzus). Zij liepen het laatste stukje met ons mee naar hun verblijf, waar we om 19.55 uur aankwamen. Het werd nog een gezellige avond met een hapje en een drankje. Het was na twaalven toen we het bed opzochten.

 

3 mei 2008 Dag 3  Stevensweert-Elsloo 28 km Totaal 97 km

Na een goede nachtrust stonden we om 7 uur op. José had weer goed voor ons gezorgd. Een gebakken eitje bij het ontbijt en gesmeerde broodjes voor onderweg. Na afscheid te hebben genomen liepen we om 8.55 uur aan. De route liep tussen de Oude Maas, Grensmaas en het Julianakanaal via Aasterberg naar Roosteren. Ergens tussen Roosteren en Vissersweert werden we opgewacht door Jan en José met koffie en lekkers. Zij gingen daarna naar Heppeneert (België) om een kaarsje voor ons aan te steken. We hoorden tijdens een telefoongesprek met Jan dat het er één is geworden met een brandduur van 9 dagen. Jan en José, onze hartelijke dank!

Verder ging het richting Illikhoven. Tussen Illikhoven en Schipperskerk passeerde wij een herder met zijn kudde schapen die een dijk aan het afgrazen waren, Een heel stuk verder lag een jong lammetje moederziel alleen te blaten. Een wielrenster die kwam aangefietst hebben we gevraagd om de herder te waarschuwen. Zij beloofde ons dat zij dat zou doen.

Vervolgens ging het naar Papenhoven waarna we richting Julianakanaal liepen. Dit kanaal hebben we gevolgd tot Urmond. Hier werd in de supermarkt inkopen gedaan en ten dele werd het ter plekke genuttigd. Van Urmond ging het naar Stein en daarna naar Elsloo, en vervolgens naar Catsop waar we op de camping van familie Gelissen ons tentje hebben opgezet. Tijd van aankomst was 16.55 uur.

 

 

 

4 mei 2008  Dag 4  Elsloo-Oost Maasland  22 km  Totaal 119 km

Het was weer schitterend weer toen we van de SVR-camping te Catsop vertrokken.

De zon scheen volop en de eerste glooïngen van het Zuid-Limburgse heuvellandschap dienden zich aan. De route ging vervolgens naar Hussenberg, Moorveld, Bunde en Maastricht.

Hier hebben we de Sint Servatius- en de Onze Lieve Vrouwenbasiliek bezocht. Bij de St. Servatius basiliek hebben we een stempel in onze pelgrimspas gekregen. We hebben in Maastricht ook een kaart gekocht en verstuurd naar Tonny (zus van Fien) die op 5 mei haar 70ste verjaardag viert.

In Maastricht waren alle terrasjes overvol, dit i.v.m. het prachtige weer en het was ook nog koopzondag. Vanaf Maastricht ging het zuidwaarts verder langs de Maas. We kwamen ook vlak langs het Gouvernementsgebouw. Omstreeks 16.00 uur kwamen we op camping de Oosterdriessen te Oost Maasland aan. Vooraan bij de campingingang stond een boord  “Complet”. We melden ons toch aan en degene die de receptie bemande (was een mevrouw) zei, dat ze altijd een plekje voor de wandelaars of fietsers hadden. Toen we de tent aan het opzetten waren kregen we buren. Het is een echtpaar uit Doetichem wat met de fiets op weg is naar Rome.

´S avonds kregen we noch een sms-je van Diny, zij had het droevige nieuws dat Sjaak Claessens (neef van Fien) in de leeftijd van 52 jaar was overleden. Ook van Marianne kregen we nog een sms-je.

5 mei 2008  Dag 5  Oost Maasland-Thimister Clermont  30 km  Totaal 150

Om 6.30 uur ging de wekker weer, maar vanwege een langdurig gesprek met onze buren (de fietsers naar Rome) was het 9.20 uur voordat we de camping verlieten. Het was weer stralend mooi weer, en de route ‘Langs Oude Wegen’, die we gisteren in Maastricht begonnen waren, werd weer opgepakt.

In Eysden hebben we een condoleancekaart gekocht en verstuurd naar de familie van Sjaak, met de belofte dat we Sjaak op onze voettocht speciaal zullen herdenken en mochten we Santiago halen, dat we dan een kaarsje voor hem aansteken.

Van Eysden ging het naar Mesch, en van Mesch naar Voeren werd de Nederland-Belgische grens gepasseerd en werd het al Franstalig. Verder ging het via Warsage-Neufchâteau naar de abdij van Val Dieu. Deze hebben we bezocht, en hebben er 2 stempels in onze pelgrimspassen bij gekregen.

Degene die de echte abdijstempel plaatste wenste ons een “bon route et bon courage”.

De abdij werd reeds in 1216 gesticht. De route ging verder door het prachtige groene dal van het riviertje ‘Berwinne’, froidhier werd vervolgens bezocht en daarna Thimister, waar volgens het routeboekje een winkel voor levensmiddelen moest zijn, deze was echter op maandag gesloten.

Bij de plaatselijke bakker was ook niet veel meer te halen dan een pak biscuits en wat limonade. Gelukkig was het nog mogelijk om in een café een paar flesjes bier te kopen om mijn vocht aan te vullen met het bier van Abbaye de Val Dieu. Vervolgens ging het naar de boerencamping die in het routeboekje, uitgegeven in 2004, beschreven wordt. Dit moest zijn Margensault 59 te Thimister.

Daar aangekomen, bleek dat de camping sinds 2004 gesloten, maar van de lieve oude eigenares mochten wij als pelgrimgangers wel overnachten. We vertelde haar dat de winkels dicht waren en of we een paar eieren konden kopen. We kregen er 4 gratis met de woorden, bidt maar voor mij in Santiago.

 

 

6 mei 2008 Dag 6  Thimister Clermont-Polleur bij verviers  26 km Totaal 176 km

Het was weer prachtig weer toen we opstonden, de spullen in de wagentjes gepakt en ontbeten met het weinige wat we nog hadden. Afscheid genomen van het vriendelijke oude vrouwtje, welke ons ook een goede reis wenste. Toen we weer in Thimister Clermont aankwamen werd er inkopen gedaan in de levensmiddelenwinkel die nu wel open was. In het Onze Vader bidden we ‘Heer geef ons heden ons dagelijks brood’, maar als de winkels niet open zijn krijg je geen brood. Omdat we gisteren een vrij lange dag hadden met klimmen en dalen en vrij laat op onze overnachtingplaats arriveerde, besloten we om vandaag voor een kortere route te kiezen, ook gezien de behoorlijke klimmen en afdalingen. En die waren er vandaag verscheidene. Vervolgens deden we de volgende plaatsen aan: Clermont, Quatre Chemins, Bilstain, Limbourg, Jehanster, Polleur. In Bilstein hebben we vlak bij de kerk onze middagpauze gehouden en onze biddons gevuld onder de kraan op het kerkhof. Limbourg is een prachtig vestigingstadje wat boven op een heuvel ligt en met een behoorlijke steile klim te bereiken is.

Het wordt “Ville Historique” genoemd. Tot in de 13e eeuw was het een bestuurscentrum waar de Hertog van Limburg resideerde, en het was een belangrijk handelscentrum. Na een korte rust, in het historische gedeelte, ging de tocht weer verder richting Jehanster met een nog veel langere klim.

In Polleur aangekomen hebben we nog wat inkopen gedaan. De camping is een bij de ANWB aangesloten camping wat dus geen taalproblemen geeft. De ligging is prachtig in het rivierdal van de Hoegne. Ons tentje staat er amper 10m vandaan. Hopelijk geeft het stromend water geen problemen tijdens onze nachtrust.

7 mei 2008 dag 7 Polleur – Targon bij Stoumont 24 km Totaal 200km

Het verkeer van de autoweg, die hoog over een lang viaduct dat over het Hoegnedal leidt, heeft mij meer wakker gehouden afgelopen nacht, dan het geluid van stromend water. Fien heeft goed geslapen. Zij had gisteren toen we ons tentje hadden opgezet, nog een wasje gedaan en vanmorgen was dit nog niet geheel droog. Maar bij zulk stralend weer, voelde het pas gewassen overhemd, aangenaam fris aan. Om 9:00 uur liepen we van de camping richting Theuse. In Theuse hebben we de gendarme nog geholpen, die probeerde een geitje te vangen, dat zich op straat bevond. Dit was direct na een onoverzichtelijke bocht. Toen het geitje van de straat was, ging het verder naar La Reid waar inkopen werden gedaan in ’n klein winkeltje en wat gedeeltelijk direct werd opgegeten. Na La Reid ging het in een lange klim door het bosrijke natuurgebied de Hoge Venen, waar we volgens het routeboekje een hoogte van 525m bereikt hebben. Nog voor Stoumont begint er voor ons een langdurige afdaling. Deze afdaling duurt voort, tot we onze camping voor de komende nacht bereiken. Dit is omstreeks 15:00 uur. De naam van de camping is ‘Camping du pont de Targnon’ te Targnon. De Nederlandse campingeigenares/beheerster stelt veel belangstelling in ons ondernemen en biedt zelf aan om een stempel in onze pelgrimspassen te mogen zetten. Bovendien geeft ze bij het betalen van de camping rekening, een paar gratis douchemunten. “Dat is voor het zweet van deze dag af te spoelen”, zegt ze. Het is een prachtige camping. We zetten onze tent op vlak langs het riviertje de Ambléve. Of het lawaai van de dichtbij gelegen spoorlijn en van het snelstromende water ons vannacht wakker houdt, dat zien we dan wel. Fien heeft weer een wasje gedaan en zoals het er nu naar uit ziet, is die vanavond nog droog.

 

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing