Wandelverslagen

2011 Sinterklaastocht
2011 Voettocht naar Rome
2011 Winterserie
2008 Merselo - Santiago
2008 Bedankbrief
2008 Verslag week 1
2008 Verslag week 2
2008 Verslag week 3
2008 Verslag week 4
2008 Verslag week 5
2008 Verslag week 6
2008 Verslag week 7
2008 Verslag week 8
2008 Verslag week 9
2008 Verslag week 10
2008 Verslag week 11
2008 Verslag week 12
2008 Verslag week 13
2008 Verslag week 14
2008 Verslag week 15
2008 Verslag week 16
2008 Verslag week 17
2008 Verslag week 18
2008 Verslag week 19
2008 Verslag week 20
2008 Naschrift
2006 KRO Stiltewandeling

De vereniging
Foto Album
Jubileumfeest
Nieuws
Wandelprogramma
Gastenboek
Links
Activiteitenkalender


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Wandelverslagen > 2008 Merselo - Santiago << Terug naar vorige pagina
Tevoet van Merselo naar Santiago de Compostela

Wie zijn wij:

Fien (bijna 60 jaar) en Huub (63 jaar) uit Merselo, Gemeente Venray. Wij zijn 38 jaar getrouwd en hebben 3 uitwonende kinderen.

Zoon Wilbert woont samen met Marielle en hebben 2 dochtertjes, Daniek en Romee. Dochter Marianne woont samen met Cor en zij hebben een zoontje Job en tenslotte dochter Esther woont samen met Joost.

Op het moment geniet ik (Huub) van mijn prepensioen. Vanaf 1973 tot mijn 60ste levensjaar heb ik bij Xerox gewerkt als machinesteller op een afdeling met verspanende machines, Fien heeft buiten haar huishoudelijke werkzaamheden ook nog 21 jaar champignons geplukt.

 

Waarom te voet vanuit Merselo naar Santiago de Compostela ?

Het was in 1984 toen onze oudste dochter (Marianne) voor de eerste maal meedeed aan de Nijmeegse Vierdaagse. Zij was in dat jaar de jongste deelneemster (11 jaar). Toen wij vrijdags bij de intocht langs de kant van de St. Annastraat zaten, en het prachtige en feestelijk onthaal van de wandelaars meevierden, kwam bij ons de gedachten op hieraan willen wij het volgend jaar ook wel aan mee doen. Wij waren destijds, tezamen met onze kinderen, al lid van de wandelsportvereniging “De Natuurvrienden” uit ons dorp Merselo. De interesse in het wandelen, is door dit lidmaatschap zeker verder toegenomen.

 

In de jaren dat Venray nog een Kennedymars had liepen wij (WSV De Natuurvrienden) als trainingstocht vanuit Merselo naar Kevelaar en terug. In Kevelaar was er dan “Kaffee mit Kuchen” maar een kaarsje aansteken hoorde er natuurlijk ook bij. Dat moment van rust en je gedachten eens laten gaan deed je ook wel wat. Als wij tijdens een wandeling langs een kerk of kapelletje komen dan kijken wij altijd of dit open is voor een moment van rust en om een kaarsje aan te steken.

 

Het was in 1993 toen Pius van Loon, oud-leraar en afkomstig uit Holthees, een dialezing gaf voor de Geschied en Oudheidkundige kring van Venray over zijn voettocht naar Santiago de Compostela. Wij zijn naar deze lezing geweest en wij denken dat hier de vonk is overgeslagen die het vuurtje aanstak. Dit zouden wij ook graag een keer willen doen, maar met de kinderen nog thuis en met ons werk als machinesteller en champignonplukster was het onmogelijk om dit op dat moment te realiseren.

In 1997 werd Cathrien Dohmen uit Wanssum lid van WSV De Natuurvrienden, zij had samen met haar man Ed, die ernstig ziek was, de voettocht in 1996 naar Santiago de Compostela gemaakt. Het boek dat Ed over deze voettocht heeft geschreven “Gaandeweg word je pelgrim” beschrijft hun ervaringen. In het boek word ook vermeld dat zij in 1993 bij de eergenoemde lezing van Pius van Loon aanwezig waren, wat een toeval ???!!!.

 

In 1999 hebben wij tezamen met onze vrienden Tonny en Piet Lensen het Pieterpad gelopen. Wij liepen op 30 april in Pieterburen aan en op 15 mei stonden wij bovenop de St. Pietersberg in Maastricht. Op dit eindpunt of beginpunt van het Pieterpad bestaat de mogelijkheid om verder te gaan op de GR5-route. Dit is èèn van de Europese lange afstandspaden (Grand Randonnee). Het is daar dat wij tegen elkaar de wens uitspraken, en nu door naar Santiago de Compostela. Wanneer en hoe waren de volgende vragen die deze wens opriep.

Mijn vooruitzicht was dat ik op 62,5 jarige leeftijd (1 oktober 2007) met prepensioen kon gaan en Fien had het vooruitzicht om in 2008 van een VUT-regeling gebruik te mogen maken. Maar de vooruitzichten van Fien veranderden toen in 2004 het champignonbedrijf, waar Fien ca 19 jaar werkzaam was geweest, stopte om bedrijfseconomische redenen. Momenteel zit Fien in de WW maar  vanuit de WW is er toch een mogelijkheid om een onderbreking van maximaal 6 maanden te mogen hebben zodat wij onze voettocht toch in 2008 kunnen maken.

Wij beseffen goed dat elk jaar van verder uitstel de kans op afstel aanzienlijk vergroot, dit gezien onze leeftijd en beperkingen. Zo kreeg ik op het einde van 2005 te maken met een nekhernia. Na in het ziekenhuis een Mri-scan te hebben ondergaan werd mij medegedeeld dat mijn rug meerdere zwakke plekken vertoonde. Ik weet dus dat een zware belasting van mijn rug door het dragen van een rugzak niet verstandig is. Ook Fien heeft jaren geleden een val op haar knie gemaakt. De diagnose van de dokter destijds was dat de kniegewrichtbanden opgerekt waren en dat deze operatief ingekort moesten worden maar dit is nooit gebeurd.  Zo draagt zij tegenwoordig bij lange afstanden en/of erg heuvelachtig terrein een kniesteunverband. Ondanks genoemde gebreken hebben wij in 2007 voor de 22ste keer de Nijmeegse Vierdaagse volbracht. Wetende dat een voettocht naar Santiago de Compostela ongeveer 4 maanden vergt en de afstand ongeveer 2600 km bedraagt is dat toch iets anders als een vierdaagse met een totaal van 160 km. Met de wetenschap dat een zware rugzak voor mij niet verstandig is werd er op internet gekeken of hier een tweedehands Wheelies-wandelkar (rugzak op wielen) te koop werd aangeboden. Wij kregen een aanbod van 2 wandelkaren deze hebben wij toen aangeschaft. Hierna zijn wij ook begonnen met de aanschaf van onze kampeeruitrusting zoals: tent, slaapzakken, zelfopblaasbare matjes, pannetjes etc etc.


In september 2006 hebben wij onze wandelkarren en aangeschafte kampeeruitrusting voor het eerst in Luxemburg uitgeprobeerd, dit vanwege het heuvelachtige terrein. Wij liepen van camping naar camping dit 4 dagen lang. Het wandeltraject bedroeg elke dag ongeveer 25 km.

Deze trainingsdagen zijn ons goed bevallen.

 

In het verdere verloop van 2007 hebben wij nog de ontbrekende spullen voor onze uitrusting aangeschaft. Tevens hebben wij in mei nog een tweede trainingstocht met onze wandelkarren in Luxemburg gemaakt. Wij parkeerde onze auto op een camping bij Vianden en heb vervolgens in ons tentje overnacht. De dag daarop liepen wij van Vianden naar Clervaux (29km). Wij kregen al direct ons opwarmertje, dit vanwege een klim van 200 meter naar ruim 500 meter over een afstand van ongeveer 5km. Op het vlakke voel je de wandelkar niet maar als je gaat klimmen dan voel je echt de kilo’s wel die je naar boven trekt maar samengevat was het wel te doen.

 

De tweede wandeldag ging het van Clervaux naar Esch sur Sure (29km). Dag 3 van Esch sur Sure naar Diekirch (27km). Dag 4 Diekirch naar Vianden (25km). Wij hebben de regenhoezen, die Fien speciaal gemaakt heeft voor onze karretjes, ook nog uitgeprobeerd maar over het algemeen was het prachtig weer met een temperatuur van ca 25graden. Het is ons in Luxemburg prima bevallen en wij denken dat wij het nu wel aandurven.

Om nog meer informatie te ontvangen en om in contact te komen met mensen die de voet of fietstocht naar Santiago de Compostela al gemaakt hebben zijn wij in de loop van 2006 lid geworden van “Het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob”. Dit genootschap heeft als doel om de belangstelling over de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela te vergroten.

In Santiago de Compostela bevindt zich het graf van de heilige Jacobus de Meerdere, een der 12 apostelen. Volgens de overleving predikte hij na Jezus dood het evangelie in Spanje. Van hieruit keerde hij terug naar Jeruzalem waar hij op bevel van de koning Agrippa werd gevangen genomen. Omstreeks het jaar 44 stierf hij als eerste van de apostelen aan de marteldood. Volgens zijn legende werd zijn lichaam op wonderbaarlijk wijze overgebracht naar de Galicische kust van Spanje en daar begraven en vergeten. Eeuwen gingen voorbij, waarna pas in 811, zo verteld de legende, zijn stoffelijke resten door de kluizenaar Pelayo werden aangetroffen op een oud Romeins grafveld met de naam Campus Stellae, een plaats waar een schitterende ster de vinder van het graf naar toe had geleid.

 

De vondst van zijn graf had grote gevolgen. Ter plekke werd een bedehuis gebouwd waar omheen zich een snelgroeiende christengemeenschap vestigde die zich met zorg van het bedehuis belastte.

Als snel blijkt er behoefte te bestaan aan een grotere kerk en korte tijd later stonden erop dezelfde plaats 3 kerken. Zo wordt de kiem gelegd voor een nieuwe stad, een plaats die onder de naam Santiago de Compostela de geschiedenis zal ingaan. Pelgrims uit alle delen van Europa gingen op weg naar het graf van Jacobus. Deze tochten zijn de laatste jaren sterk toegenomen.

Sinds ons lidmaatschap van het Jacobus Genootschap zijn wij een drietal keren naar de regiobijeenkomst te Roermond geweest. Hier ontvingen wij veel informatie van mensen die de tocht reeds gemaakt hebben. Ook via de site camino-de-santiago.startpagina.nl is erg veel informatie hierover te vinden. Verder zijn wij ook nog naar verschillende dialezingen over Santiago de Compostela hier in de buurt geweest.Op 6 juli 2007 hebben wij het huis van Sint Jacob te Utrecht bezocht. Hier hebben wij onze pelgrimspassen en routeboekjes gekocht.

 

Wandelaars belopen over het algemeen de GR-route (Grand Randonnee), wat zeker niet de kortste weg is maar wel door de prachtige natuur gaat. Wetende dat wij met onze wandelkarren toch beperkingen hebben, zoals o.a. het vermijden van erg modderige paden of steile klimpartijen, hebben wij gekozen voor een fietsroute naar Santiago de Compostela. Deze gaat over het algemeen over rustige wegen.

Wij hebben gekozen voor  “Langs oude wegen 1” , deze route loopt van Maastricht/Aken naar Nevers. 

“Langs oude wegen 2” is van Nevers naar Oloron-Ste Marie. Het is ons plan om ook een bezoek te brengen aan  Lourdes.

Onze derde routeboekje is voor  “Langs oude wegen 3.”, dit beschrijft de route op het Spaanse en wel van Pyreneeën naar Santiago de Compostela..

De oversteek van de Pyreneeën willen wij  vanuit St. Jean Pied de Port doen. Wij hebben ook nog het boekje  “de Spaanse St Jacobroute”, een ANWB-wandelgids gekregen.

Mocht het ons lukken om Santiago de Compostela. te halen dan willen wij ook overwegen om door te gaan naar Cabo Fisterra  (kaap aan het einde van de Wereld). Dit was in vroegere tijden het einde van de Wereld gelegen aan de Atlantische Oceaan.

 

De route vanaf Merselo tot in Maastricht vullen wij zelf in. De eerste 2 overnachtingen hebben wij al gepland. De eerste is op een camping in Panningen, waar wij onze naaste familie ontmoeten voor nog een gezellig samenzijn en een laatste afscheid  (voor ongeveer 4 maanden als alles goed gaat. De tweede overnachting hebben wij geregeld bij broer Jan en José te Stevensweert.

 

Op 6 april j.l. hebben wij in de St Cristoffelkathedraal  te Roermond de pelgrimsmis bezocht. Met ons waren er ongeveer 135 anderen die voornemens zijn per fiets of te voet naar Santiago de Compostela.te gaan. Het was een mooie viering, met de medewerking van het Roermondse mannenkoor. Erg indrukwekkend was het toen iedereen persoonlijk naar voren geroepen werd voor de pelgrimszegen.

 

Wij denken er nu klaar voor te zijn maar kijken toch met enige spanning maar ook vol enthousiasme uit naar 1 mei (Hemelvaartsdag) om aan de voettocht te beginnen.

 

Enkele mensen hebben ons gevraagd of zij ons ergens kunnen volgen. Michel Thomassen, ook lid van W.S.V. De Natuurvrienden heeft zich bereid verklaart om e.e.a op de site te plaatsen. 

 

Tot gauw,

 

Fien en Huub

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing