Antoniusveld, woensdag 22 Mei 2019

De wijk
Algemeen
Geschiedenis
Straatnamen
Veldpraot
Antoniusveld in beeld
Oud papier

Bezoek Antoniusveld
Nieuws
Wijkplatform
Bedrijven
Gebiedspanel
TIPS »
Veldpraot
Straatnamen in de wijk
Geschiedenis


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > De wijk > Geschiedenis << Terug naar vorige pagina
Geschiedenis

Van Lull naar St. Antoniusveld 


St. Antoniusveld circa 1800

Ligging

De woonwijk St. Antoniusveld ligt ingesloten tussen de Stationsweg, de Henri Dunantstraat, de A-73 en het Vincent van Gogh Instituut te Venray.

Het is een moderne nieuwbouwwijk uit midden jaren negentig en ligt tussen de oudere wijken Brukske (jaren 70) en Landweert (jaren 80).

 

St. Antoniusveld anno 1959
(Foto: KLM)

 

 

Korte geschiedenis

De huidige wijk dankt zijn naam aan een kapelletje dat langs de Stationsweg lag, precies op grens van de parochie van St. Petrus Banden met de oude heerlijkheid Oostrum. Het kapelletje is mogelijk rond 1650 gesticht door de Franciscanen, die een speciale verering hadden voor Antonius en deze verering ook bevorderden in de omgeving. In 2005 heeft men het kapelletje verplaatst naar een andere plek aan de Stationsweg.

 

 

 

 

De huidige bewoners van St. Antoniusveld zijn zeker niet de eerste bewoners die deze locatie bewonen, want verschillende opgravingen die op en rond het St. Antoniusveld zijn uitgevoerd, tonen aan dat reeds in de Romeinse periode dit gebied  bewoond werd. Men vond o.a. in 1993 een Romeins graf met zeventien-delig vaatwerk, waaronder een reukflesje.

 

 

Daarom besloot men in 1996, voordat men met de nieuwbouw St. Antoniusveld begon, eerst een uitgebreid archeologisch bodemonderzoek te verrichten op het terrein van het gehucht Lull, dat eens tot de oudste plaatsnamen in de streek kon worden geteld. Zo had Lull in het jaar 1600 zelfs nog een eigen markt!

 

 

 

Een tiental jaren geleden besloot de gemeente echter om deze benaming te laten vervallen, omdat men dit toch wel een aanstootgevende naam vond. Dit tot spijt van vele bewoners van het al eeuwen bestaande gehucht Lull. Tijdens de carnavalsperiode verscheen regelmatig weer het bord met de benaming Lull terug aan de Stationsweg.

 

 

 

De opgravingen voorliepen voorspoedig en op 17 september 1996 stuitte men op een graf, dat de dag erna een geweldige schat zou blijken te bevatten. Ter hoogte van de hals van het graf werd een gouden broche gevonden, ook wel gouden schijffibula genoemd, weldra gevolgd door een gouden hanger.

 

 

 

 

Latere studies brachten aan het licht dat het vrouwengraf gedateerd moet worden in de eerste helft van de zevende eeuw (600-650 na Chr.). Of het huidige St. Antoniusveld altijd bewoond is gebleven, is niet met zekerheid te zeggen, maar er hebben de afgelopen eeuwen zeker wat boerderijen gestaan.

 

 

Enkele families die onder andere op of nabij het huidige St. Antoniusveld gewoond hebben zijn: Claessens, Jeuken, Poels, Aben, Basten, Janssen, Wagemans, Damen, Rutten, Theuws, Strijbos, v/d Bekerom, Wilmsen, Kersten, enz.
De boerderij op de foto is van de familie Aben-Fleurkens.

 

 

 

't Stepke, boerderij van de familie Janssen

Met dank aan Frans Vermeulen

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
 
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing