heide, dinsdag 19 Februari 2019

Het Dorp
Geschiedenis
Informatie
Heide in beeld
Basisschool
Rectoraat
Foto's van vroeger

Bezoek Heide
Verenigingen/Organisaties
Bedrijven
Nieuws
Dorpsraad
Gebiedspanel
TIPS »
LVH COURANT
Woningbouw Heide
BS De Hei
Foto's van vroeger


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Het Dorp > Geschiedenis << Terug naar vorige pagina
Over het dorp

Foto's van vroeger:

Kijk op www.rooynet.nl  !

 

Heide

Al in de 16e eeuw wordt melding gemaakt van het gehucht “De Heijde”, en tevens van het buurtschappen “Voolen” en “Nachtegaal”, die tegenwoordig bij Heide horen. Gelegen aan de rand van de ondoordringbare Peel, waar men voor eigen gebruik turf stak, werd het uiterlijk van de voornamelijk agrarische gemeenschap in de 19e eeuw gekenmerkt door boerderijen met vele hoogstam fruitbomen en drinkkoelen, waarvan nu nog alleen de “Drabbels koel” bestaat.

De vruchtbare landbouwgronden en de uitgebreide heidegronden  boden mogelijkheden voor zowel veeteelt en land- en tuinbouw als het houden van schapen en bijen.

De St. Josephs Molen.

 

De St Josephs molen, gelegen aan de huidige Spiekert was een berg- of beltmolen met 2 koppels maalstenen, afkomstig uit Tiel, van de aldaar op de Tolhuiswal staande Gasthuismolen, die na geruime tijd buiten gebruik te zijn geweest, in 1904/1905 werd gesloopt. De hoogte tot aan de kap bedroeg 14 meter en de wieken hadden een vlucht van 26 meter. De belthoogte bedroeg 3 meter.

In 1904 werd de molen in gebruik genomen.

De molen doorstond de Tweede Wereldoorlog  en bewees ook toen zijn dienst. Aan de stand van de wieken konden de onderduikers zien of het voor hen veilig of onveilig was. Bovendien bood de molen bescherming aan een gedeelte van de Hedse bevolking bij vijandelijke aanvallen. Helaas werd in april 1954 besloten de molen te slopen.

Boerderij De Lieth

 

Heide telt (telde) een groot aantal boerderijen. Een ervan was boerderij “de Lieth” of “de Lyckt” aan de Deurneseweg, op de kruising met de Droesenweg. Deze boerderij  werd al in 1588 vermeld bij de grote brand van Rooy. De troepen van Maarten Schenck van Nijdeggen, genaamd de Pauwhanen, waren in deze hofstede ingekwartierd. Zij ontvoerden zelfs de bewoner, boer Peters.

In een steen aan de voorgevel van deze boerderij bevonden zich de letters “WP”. Tegenover de boerderij lag een bakhuis, dat in 1968 werd afgebroken. Hoewel rond 1970 pogingen werden gedaan om de boerderij onder te brengen bij de Stichting Monumentenzorg werd deze in 1972 toch afgebroken.

Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
 
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing