castenray, dinsdag 20 Februari 2018

Nieuws
Actueel
Archief
De Schans
Bundeling collectes

Het Dorp
Bezoek Castenray
Verenigingen/Organisaties
Bedrijven
Dorpsraad
Gebiedspanel
TIPS »
Dorpsomgevingsprogramma Castenray
Wat is er te doen
Het Dorp


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Nieuws > Archief << Terug naar vorige pagina

Archief


Castenray: mooiste dorp van Venray
Uitgegeven: 01-11-2008 - Week 44
Op het dorpsplein in Castenray is zondagmiddag onder grote belangstelling het kunstwerk de Schânsemaker, een beeld van kunstenaar Chris Roose uit Geijsteren, onthuld. “Het beeld is de kroon op alle projecten die de afgelopen jaren in ons dorp zijn uitgevoerd en het symbool van samenwerking door alle vrijwilligers. En daarmee is Castenray met voorsprong het mooiste dorp van de gemeente Venray”, sprak dorpsraadvoorzitter Ben van der Sterren voorafgaand aan de onthulling van het kunstwerk in een bomvol café De Köster.
 

 Het was in 2002 dat Louis Vroemen, de toenmalige voorzitter van de dorpsraad, het idee opperde om het dorpsplein op te knappen. “Het was nog niet zo heel veel jaren daarvoor ook al opgeknapt, maar het plein had geen uitstraling en geen functie. Het moest de centrale ontmoetingsplek van het dorp worden. En we kennen Louis: wat hij eenmaal in zijn hoofd heeft, dat is er nog niet zo snel uit”, aldus Ben van der Sterren in zijn speech.

De dorpsraad besloot om het dorpsplein op te knappen. Dankzij een bijdrage van Kern met Pit, de gemeente Venray, de gelden van het leefbaarheidbudget en de inzet een heleboel  vrijwilligers kwam er de afgelopen jaren een prachtig plein tot stand in Castenray. In september 2003 werd het officieel in gebruik genomen. “We wisten vanaf het begin dat er nog iets aan ontbrak.  Namelijk een mooi kunstwerk, dat midden in de bloembak geplaatst zou worden en het plein daarmee tot het centrale aandachtspunt van het dorp zou maken. De dorpsraad had echter een probleem: er was geen geld voor een kunstwerk en dus werd er besloten om te sparen. Dan hadden we ook wat tijd om te bedenken over wat voor kunstwerk het moest worden.”

In de tussentijd ging volgens Van der Sterren het ene na het andere project van start: de kerk werd opgeknapt, het gemeenschapshuis De Wis onderging een metamorfose, de basisschool werd uitgebreid en vernieuwd, de openbare ruimte en de wegen werden geheel vernieuwd en aangekleed. En, als feestelijke afronding van al die projecten, werd zondag het beeld van de ‘schânsemaker’ onthuld.

Het idee voor de ‘schânsemaker’ kwam van de heemkundevereniging, een idee waarin de dorpsraad zich eigenlijk meteen kon vinden.  “De schânsemaker is van oudsher het symbool van Castenray. Castenray stond vroeger bekend als dé leverancier van ‘schanse’, die uit ’t Câsels Broek werden gehaald. De ‘schanse’, de gebundelde bossen van hakhout, die gebruikt werden om de huizen te verwarmen, het eten te koken, het brood te bakken of om aardappelen te koken voor varkensvoer. Maar ze werden ook gebruikt bij het maken van hooimijten en onder de sopketel.”  Maar een ‘schâns’ heeft nog aan andere betekenis. “De ‘schâns, de gebundelde takkenbos, kun je ook zien als symbool van de samenwerking, de bundeling van krachten van alle vrijwilligers in dit dorp. Vrijwilligers die het dorpsplein hebben opgeknapt, die het gemeenschapshuis geheel hebben verbouwd en uitgebreid, die ervoor gezorgd hebben dat de kerk opgeknapt kon worden door de nodige fondsen te verwerven, die hebben meegewerkt aan de verbouw en nieuwbouw van de school en die samen met de gemeente de herinrichting van de straten en de openbare ruimte hebben voorbereid, die week in week uit zorgen dat alles wordt onderhouden en kan functioneren en natuurlijk al die vrijwilligers die op een of andere wijze een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van ons dorp.”

Tijdens zijn toespraak bedankte de voorzitter naast alle vrijwilligers ook alle bedrijven die de realisatie van het beeld mogelijk hebben gemaakt. Tevens werd  kunstenaar Chris Roose in het zonnetje gezet vanwege ‘het geweldige beeld dat hij gemaakt heeft’. “Het heeft onze verwachtingen meer dan overtroffen.”  Chris Roose op zijn beurt is ‘bijzonder trots’ op zijn kunstwerk en leeft een dag later nog steeds op een, naar eigen zeggen, ‘roze wolk’. “Het was een fantastische dag. Niet alleen voor mij, maar voor heel Castenray. Want wat zo’n klein dorp samen gepresteerd heeft, daar neem ik mijn petje heel diep voor  af. Het hele dorp heeft de afgelopen jaren zo’n beetje een opknapbeurt gekregen.”

De dorpsraad van Castenray kwam midden vorig jaar bij zijn partner Mieke van Uden op bezoek met de vraag of zij een ‘schansebinder’ wilde maken. “Zij zag dat niet zo zitten, ik wel”, grijnst Roose. “Handrie Wismans en Sjeng Cox lieten zien hoe een ‘schans’ werd gemaakt. De dorpsraad was blij met  het model dat ik daarna maakte. Maar hoe groot moest het worden? Er was geld voor een redelijk beeld, maar levensgroot zou toch het mooist zijn. Een aantal maanden later was de pot groot genoeg en kon ik aan de slag. Eerst in hout. Wekenlang was ik lekker bezig, er groeide een mooi object. Maar het werd me steeds duidelijker dat zo’n hoekig beeld niet in Castenray zou passen. Ik moest opnieuw beginnen.”

Met de Rotterdamse kunstenaar Chris Ripken laste Roose vervolgens een metalen skelet in elkaar. “Het model bleef hetzelfde, het is uiteindelijk een levensgroot bronzen beeld met een dynamische uitstraling geworden, een uitstraling die past bij de historie van het dorp, maar ook bij het huidige Castenray. De ‘schansemaker’ zou zo iemand uit het dorp kunnen zijn. Ik ben er trots op dat dit beeld, waarin ik mijn hele ziel en zaligheid heb gestoken, op zo’n mooie, prominente plek is geplaatst.  Een plek waar ik erg blij mee ben.”   Blij werd Chris Roose niet alleen van alle loftuitingen  die hem zondag ten deel vielen. Hij vond het ook mooi dat wethouder Patrick van der Broeck bij de onthulling aanwezig was. “Patrick stond zo’n acht jaar geleden, als voorzitter van de dorpsraad in Oirlo, aan de weg van Miekes beeldengroep ‘Zo verscheiden toch één’  en nu was hij als wethouder bij de onthulling van mijn boreling. Verder vond ik het fijn dat er zo veel jonge mensen aanwezig waren. Het leerlingenorkest speelde het ‘Câsels’ volkslied en er was ook nog een bijzonder verrassingoptreden, dat was geregeld door mijn vrouw Mieke, van de veertienjarige zangeres Anne Wilson. Anne deed vorig jaar mee aan het programma Holland’s Got Talent en zij is de dochter van de bekende entertainer Frank Wilson, een vriend van ons. Nou, het dak ging eraf toen zij voor mij ‘La Vie en Rose’ zong. Zij kreeg een staande ovatie. Dat was een prachtige afsluiting van een enorm mooie dag voor mij, maar zeker voor het dorp Castenray.”

 

Bron: Weekblad Peel en Maas

 
Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
 
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing