castenray, dinsdag 20 Februari 2018

Nieuws
Actueel
Archief
De Schans
Bundeling collectes

Het Dorp
Bezoek Castenray
Verenigingen/Organisaties
Bedrijven
Dorpsraad
Gebiedspanel
TIPS »
Dorpsomgevingsprogramma Castenray
Wat is er te doen
Het Dorp


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Nieuws > Archief << Terug naar vorige pagina

Archief


Castenray krijgt kunstwerk dat herinnert aan schaa
Uitgegeven: 14-03-2010 - Week 10
Bij de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray staat dit jaar het staatsnatuurreservaat ‘De Castenrayse Vennen’ centraal. Het natuurgebied is sinds de Ruilverkaveling ‘Lollebeek’ in 1969 eigendom van Staatsbosbeheer. In het verleden werd in het gebied turf gestoken en turfslijk gebaggerd.

(klik hier voor een uitvergroting van de foto).

In het verleden werd in het gebied turf gestoken en turfslijk gebaggerd. Ook haalde men er ‘schânse’ om de sopketel mee te stoken. De takkenbossen werden eveneens verkocht aan bakkers uit de regio Horst/Venray. Zij stookten er hun ovens mee heet.

Bij de meesten blijft het gebied echter in herinnering als schaatswater. Honderden schaatsliefhebbers uit de gehele regio togen op winterse dagen naar de prachtige ijsbanen. Op een eilandje midden tussen een groot schaatswater en drie lange schaatsbanen stond een ‘koek en zopiehutje’, waar een plaatselijke caféhouder warme chocolademelk, koffie, thee, eierkoeken, speculaas, e.d. verkocht.

Bij de uitvoering van de ruilverkaveling in 1969  werd de Lollebeek verlegd, gekanaliseerd en uitgediept, waardoor de waterstand dramatisch zakte. Het gebied begon langzaam maar zeker te verlanden en de ingreep had verstrekkende gevolgen voor de natuur.

In 1997 werd in het gebied een prachtige wandelroute aangelegd, die grotendeels leidt over oude houtwallen en veenbanen. Het is een natuurlijke en avontuurlijke route die minder geschikt is voor mensen die niet goed ter been zijn. Tijdens de wandeling moeten weleens obstakels als omgevallen bomen overwonnen worden. Bepaalde delen van de route kunnen ook erg drassig zijn, zodat het dragen van laarzen sterk aan te bevelen is. Maar de route kent weergaloos mooie plekken en voert onder meer door een hoger gelegen schraal grasland, waar Schotse Hooglanders grazen.

 

Jan Strijbos, voorzitter van het Castenrayse heemkundig genootschap heeft een boek geschreven over het natuurgebied. Daarin valt alles te lezen over de geschiedenis van de Castenrayse Vennen, over de gevolgen van de ruilverkaveling, maar ook over de actuele toestand. Het boek verschijnt over enkele maanden. Verder wil de heemkundegroep een kunstwerk plaatsen dat herinnert aan de schaatsperiode in ’t Câssels Broēk, zoals men het 86 ha grote gebied in Castenray noemt. Het kunstwerk, dat vlakbij de toegangsweg naar het natuurgebied geplaatst wordt, is een plastiek van metaal. “De afgelopen jaren hebben we het initiatief genomen voor een aantal kunstwerken in Castenray die alle gerelateerd zijn aan cultuurhistorie. We streven naar herkenbare kunst van verschillende kunstenaars en uitgevoerd in verschillende materialen. Vorig jaar plaatsten we een stenen beeld van de legendarische trekpaardhengst Nico van Melo en dit jaar wordt het een schaatser uitgevoerd in metaal”, zo meldt Jan Strijbos. Bij de Kunstwerkplaats Venray heeft hij kunstenaar Twan van Rens, geboren in Belfeld maar al enige jaren wonend in Venray, bereid gevonden het kunstwerk te vervaardigen. Vrijwel dagelijks is de kunstenaar bezig om zijn creatie tijdig klaar te hebben. De Castenrayse heemkundegroep wil de uitgave van het boek en de onthulling van het kunstwerk op zaterdag 10 juli laten plaatsvinden. “We hadden aanvankelijk een datum in het voorjaar in gedachte, maar het laatste dat we willen is kunstenaar Twan van Rens onder tijdsdruk zetten. Hij is echter al ver gevorderd en denkt over een paar maanden het kunstwerk klaar te hebben. Daarnaast hebben we ruim de tijd nodig om voor het boek te laten inschrijven. Daarvan wordt op korte termijn de prijs bepaald. Het boek is alleen bij inschrijving te koop”, aldus de voorzitter van de Castenrayse heemkundestichting.
 
Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
 
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing